BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisCoca-Cola’da rüşvet skandalı----

Coca-Cola’da rüşvet skandalı

Coca-Cola’da rüşvet skandalı
15 Nisan 2022 - 17:01 www.finansgundem.com

Coca-Cola’nın eski üst düzey yöneticilerinden Noel Corry’nin şirket sırlarını 1,2 milyon sterline sattığı ortaya çıktı. 20 ay hapis cezası alan Corry’nin cezası ertelendi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Eski Coca-Cola yöneticisi Noel Corry 1,2 milyon sterlin rüşvet aldığı gerekçesiyle İngiltere Londra mahkemesinden 20 ay hapis cezası aldı. Corry’nin cezası ertelendi.

Financial Times’ın haberine göre bir dönem Coca-Cola’nın İngiltere biriminin üst düzey yöneticilerinden olan 56 yaşındaki Corry 2004 ile 2013 yılları arasında üç farklı şirkete gizli bilgi sızdırdığı gerekçesiyle 5 ayrı yolsuzluktan suçlu bulundu. Yöneticinin doğrudan veya dolaylı olarak kendisine ödenen büyük miktarda para karşılığında farklı şirketlerin yüksek değerli sözleşmeleri kazanmalarına yardımcı olduğu belirtiliyor.

Perşembe günü yapılan ceza duruşmasında savcılar, Corry'nin 1996'dan beri Coca-Cola İngiltere’nin elektrik ve otomasyon bölümünde üst düzey yönetici olarak çalıştığını ve saha servis işlerinin taşeronluğundan sorumlu olduğunu söyledi. Corry'nin İngiltere’nin Cheshire şehrinde merkezi bulunan Boulting Group'taki (şimdiki adı WABGS) başka bir yöneticiye, Tritec Systems ve Electron Systems adlı şirketlere bilgi sızdırdı ve sözleşmeleri kazanmalarına yardımcı olduğu belirlendi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, sızdırılan bilgiler karşılığında Corry’nin ve kendisine bağlı diğer şirketlere nakit para sağladığı, bedava maç, konser ve etkinlik bileti elde ettiği ve Corry’nin onursal başkanı olduğu lig dışı futbol takımı Droylsden FC’ye sponsor parası sağladığı belirtildi.

Eski yöneticinin bilgisayarında "slush" başlıklı bir elektronik tabloda ödemeleri ayrıntılı olarak listelendirilmiş. Söz konusu bilgi ise ABD merkezli alkolsüz içecek devinin gizli teklif bilgilerinin sızdırılması ve yolsuzluk planını ortaya çıkarması için 2013 yılında gerçekleştirilen bir şirket içi soruşturma sürecinde Coca-Cola tarafından bulundu.

Gazlı içecek devi suç teşkil eden eylemlerin ilk olarak iç denetim sırasında ortaya çıkarıldığını ve derhal polise haber verildiğini söyledi. Şirketten yapılan açıklamada Corry'nin yozlaşmış davranışları nedeniyle hayal kırıklığına uğradıkları ve "bu cezayı görmekten memnuniyet duyduklarını" da ekledi.

Corry, kendisiyle birlikte suç ilişkisi geliştiren 58 yaşındaki sözleşme yöneticisi Boulting Group'un sözleşme yöneticisi Peter Kinsella da dahil olmak üzere beş sanıkla birlikte mahkum edildi. Kinsella, üç yolsuzluk ve üç rüşvet komplosu suçlarından hüküm giydi ve 12 ay hapis cezası verildi. Ceza tıpkı Corry’de olduğu gibi ertelendi.

Boulting Group, Haziran 2011 ile Ağustos 2013 arasında rüşveti önlemede başarısız olduğunu kabul etmiş ve 500.000 sterlin para cezasına çarptırılmıştı.

Tritec Systems ve Electron Systems'ı firmalarını yöneten Gary Haines, iki yolsuzluk suçunu da kabul etti ve 20 aylık ertelenmiş hapis cezası aldı. Tritec ve Electron, yolsuzluk ve rüşveti önlemedeki başarısızlığı kabul ettikten sonra 70.000 sterlin para cezasına çarptırıldı. Cezası ertelenen üç sanık da 200 saat ücretsiz kamu hizmeti gerçekleştirecek.

Sanıkları mahkum eden Yargıç David Tomlinson, Corry'nin yolsuzluk planında "öncü bir rol" oynadığını ve Coca-Cola’daki "önemli güç ve sorumluluk konumunu kötüye kullandığını" söyledi.

Ancak yargıç, suçun kabulünü ve cezanın neredeyse iki buçuk yıl ertelendiği gerçeğini dikkate alacağını ve bunun davayı "benzersiz bir kategoriye" yerleştirdiğini söyledi.

Mahkemede, savcıların tazminat veya müsadere emri istemedikleri, zira şirketin bu Boulting, Tritec, Electron ve Corry'ye karşı İngiltere Yüksek Mahkeme'sinde dava açmasından sonra taraflarla Coca-Cola'nın mali uzlaşma sağladığı ve gerekli ödemelerin yapıldığı da belirtildi.

Credit Suisse yönetiminin başı dertte

 

Vergi skandalında yeni gelişme

 

Fransa'da dondurulmuş pizza skandalı: 2 çocuk öldü

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Erdal Özkeser 15 Nisan 2022 23:12

    Cocacola’ da tüm emeği geçenlere yapılan hunharca bir iğrençlik olmuştur.Bu bilgiyi satmak demek orada çalışan 👩‍🎨 tüm emektarlara yapılan kalleşlik ‘tir .