BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaClinton seçilirse dolar düşecek mi?----

Clinton seçilirse dolar düşecek mi?

Clinton seçilirse dolar düşecek mi?
07 Kasım 2016 - 05:35 www.finansgundem.com

ABD Başkanlık seçimlerine 1 gün kaldı ve piyasalarda gergin bekleyiş sürüyor

Piyasalar ABD seçiminin sonucuna odaklandı. Başkan adaylarından Trump ve Clinton arasında büyük farklılıklar bulunmuyor. Yüzde 1 civarında oy farkı anketlerde karşımıza çıkıyor.

Piyasalar ise Trump ve Clinton'ı fiyatlıyor. Şayet Trump seçilirse piyasalar gerilecek, Clinton seçilirse piyasalarda rahatlama bekleniyor.

Vatan Gazetesi yazarı Ali Ağaoğlu konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:

ABD Başkanlık seçimleri bu haftaya yön verecek. Clinton Başkan olursa ‘rahatlama rallisi’ görülür. S&P’nin Türkiye’nin görünümünü yükseltmesi pozitif hava yaratabilir.

Yoğun bir haftayı geride bıraktık, daha yoğunu bizleri bekliyor. Cumhuriyet Gazetesi yazarlarının göz altına alınması (hafta sonunda tutuklanmaları) HDP eşbaşkanları ve milletvekillerinin tutuklanması, Diyarbakır’daki bombalı saldırı sonrasında piyasalarımıza da adeta bomba düştü. Dolar/TL kuru Cuma günü 1.1740’a kadar yükseldi, Borsa İstanbul 74.267 ile haftanın en düşüğüne çok yakın bir seviyeden kapandı.

ABD’de açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi 175 bin kişilik artış beklentisine karşın, 161 bin olarak açıklandı. Fed’in Aralık’ta faiz artıracağı beklentisinde değişikliğe yol açmayacak bir seviyede geldi. Piyasalarda Salı günü yapılacak ABD Başkanlık seçimi, bu verinin oldukça önüne geçtiğinden kısa sürede göz ardı edildi denebilir.

Türkiye için ne getirir?

Bu hafta ABD’de yapılacak Başkanlık seçimi dışarıda en önemli “gösterge” olacak. Hillary Clinton’ın seçilmesi piyasalarda kısa süreli bir “rahatlama rallisini” beraberinde getirecektir. Donald Trump ihtimaline karşı yaşanan “tedbir satışları” S&P 500 endeksini 200 günlük Basit Hareketli Ortalaması’na (BHO) kadar indirdi. Cuma günü 2.083’ten geçen 200 günlük BHO’ya kadar gerileyen S&P 500 haftayı 2.085 puandan kapattı. Clinton’ın seçilmesi S&P 500 endeksini 2.140 seviyelerine kadar çıkarabilir. Rallinin daha fazla devam edebilmesi Fed’in Aralık toplantısında alacağı kararlara bağlı olacaktır.

Ancak Trump’ın seçilmesi piyasalarda ciddi bir kırılmayı, sert satışları da beraberinde getirecektir. Yine S&P bazında bakıldığında ilk destek 2.001 gibi görünse de 1.835-70 bandı kısa zamanda resmin içine girecektir. Bu ihtimal orta-uzun vadede Türkiye için ne getirir, ne götürür kestirmek için bir süre için Trump’ı izlemek gerekecek. Ancak kısa vadede yurt dışındaki kırılma, bizim piyasalarımızı da olumsuz etkileyecektir. S&P’nin görünümümüzü “durağana” yükseltmesi de kurtaramayabilir.

Anketlerde 5 puan önde

Washington Post’un yayınladğı son ankete göre, Hillary Clinton yüzde 44’lük destek oranıyla Donald Trump’ın 5 puan önünde buluyor. Trump’ın oy desteği yüzde 39.

Görünümü neden yükseltti?

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P; 15 Temmuz darbe girişiminin hemen sonrasında 20 Temmuz’da Türkiye’nin notunu BB+’dan BB’ye, görünümü de negatife indirmişti. Geçtiğimiz Cuma akşamı sürpriz bir karar ve zamanlama ile görünümü; negatiften durağana revize etti. Yapılan açıklamada; yeni Anayasa ile ilgili iç politik tartışmaların artması, barış sürecinin sona ermesi, Türkiye’nin güneyinde artan istikrarsızlık ve OHAL’in Ocak 2017’ye kadar devam edebileceği riskleri sıralanmış. Hükümet politikalarının kademeli olarak dış riskleri azaltmaya yeniden yoğunlaşmasının görünümün durağana çekilmesinin en önemli dayanağı olarak belirtilmiş. Beklenmedik bu haber, piyasalar kapandıktan sonra geldi. 3.1720’lerde olan dolar/TL kuru, haber sonrasında uluslararası piyasa da yüksek 3.15’li seviyelere geriledi. Piyasalara “pozitif sürpriz” olarak gelecek bu açıklama akıllara yukarıdaki soruyu getiriyor. Büyük ihtimalle, darbe girişimi sonrasında çok hızlı ve sert hareket eden S&P, darbe sonrasındaki hızlı toparlamayı es geçmemek, diğer derecelendirme kuruluşlarından çok geride kalmamak adına adım atmış olabilir. Türkiye ile resmi olarak “çalışmayan” S&P belki de işi resmi hale getirmek adına ılımlı bir yaklaşım sergilemek istemiş de olabilir. Piyasalara etkisinin kısa süreli olumlu yansıyacağını ancak bu etkinin günün ikinci yarısına kadar bile devam etmeyeceğini tahmin ediyorum.

Doları frenler mi?

Geçen haftaki yazımda dolar/TL için “Yeni zirve için ilk aday 3.1660 seviyesi. Bu seviyeye nasıl gelineceği önemli. Hareket hızlı olur ve bu seviye kısa sürede görülürse kalıcı olma ihtimali azalacaktır. Ardından bir düzeltme gelir. Yok yavaş, sindire sindire çıkılırsa bu durumda yeni zirve adayı 3.22 olacağa benziyor. Beklentim 3.1250 seviyesinin bu hafta korunması yönünde” diye yazmıştım.

3.1250 seviyesi Cuma günkü tutuklamalara kadar korundu. 3.1740’a yükseliş tek günde yaşandı. S&P’nin görünümü durağana yükseltmesi haftanın ilk 2 gününde düzeltmeyi cesaretlendirecek. Ancak bu düzeltmenin ABD Başkanlık seçimleri öncesinde 3.1200-50’nin altına kadar devam etmesi şimdilik zor görünüyor. Salı günü bu seviyelerde kapanır ve Clinton seçilirse düzeltme 3.0450-0750 bandına kadar devam edebilir. Trump seçilirse yeni zirveleri beraberinde getirecektir.

Brexit sert mi yumuşak mı?

İngiliz Yüksek Mahkemesi’nin aldığı karar Başbakan Theresa May’in 50. Madde başvurusunu tehlikeye atmış olabilir. Mahkeme, May’in Avam Kamarası’nın onayı olmaksızın Brexit’i başlatamayacağına hükmetmiş. May, Brexit’i bir an evvel başlatmak isterken (“sert” Brexit), Brexit karşıtı olanlar bu boşanmanın “yumuşak” olmasını istiyorlar. May’in izleyeceği politika yeni bir erken seçimi bile gündeme getirebilecek. Bu da pound ve euro cephesindeki oynaklığı artıracak. Özellikle foreks piyasasında işlem yapanlar için bir yandan yarın yapılacak en geç Çarşamba sabahı neticelenecek olan ABD başkanlık seçimi ve Brexit cephesindeki gelişmeler nedeniyle en azından haftanın ilk 2 gününde dikkatli olmalarında fayda var.

BIST’te 77.250 önemli direnç

Borsa İstanbul uzun süredir korunmaya çalışılan 77.400 (+/- 250) hareketli ortalamalarının oldukça altında bir kapanış yaptı. Üstelik geride Cuma günü, Perşembe günkü kapanışı olan 76.681 ile 75.992 arasında bir boşluk bırakarak. S&P haberi bu boşluğun kapanmasına yardımcı olur mu? Bu mümkün ancak ben beklemiyorum. Clinton seçilirse ve S&P kararını da arkasına alırsa, piyasa bunu bugün-yarın kullanmaya çalışacaktır. Bu çaba için 77.250 önemli bir direnç. Bu düzeltme başarılı olamaz ve hele ki Trump seçilirse, ilk hedef 72.000 (Düz) olacaktır. Olası bir kur hareketi ile birlikte dolar bazında teknik olarak önemli olan 2.24 dolar seviyesi ile tutarlı olması da ilginç ve önemli bir seviye olması açısından bir yere not etmenizde fayda var.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)