BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCiti’nin 9,8 milyar dolarlık Rusya sorunu----

Citi’nin 9,8 milyar dolarlık Rusya sorunu

Citi’nin 9,8 milyar dolarlık Rusya sorunu
02 Mart 2022 - 14:02 www.finansgundem.com

Citigroup’tan yapılan açıklamada Rusya’yla ilişkili kredilerin, menkul kıymetlerin ve nakdin bulunduğu söylendi. Banka aynı zamanda Rusya’nın perakende bankacılık sektöründen de çekilme çabası içerisinde.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz yıl bahar aylarında Citigroup, 13 pazarda perakende bankacılık faaliyetlerinden çekilme kararı aldı. Bu 13 pazarın 7’sinde satışa çıkardığı perakende bankacılık birimleri için alıcı bulmayı başaran bankanın başı Rusya’yla dertte. Rusya’ya yönelik yaptırımlar giderek artarken, Rusya’da yer alan tüketici bankacılığı biriminin, Citi’nin bilançosunda planlanandan daha uzun süre kalma ihtimali de yükseliyor.

Citi pazartesi günü yatırımcılara yaptığı açıklamada, 2021 yılı sonunda Rusya’yla 9,8 milyar dolarlık ilişkisi bulunduğunu söyledi. Bu rakam tüm ABD bankalarının Rusya ilişkili faaliyetlerinin oldukça üzerinde. Bu rakama 5,4 milyar dolarlık krediler, menkul kıymetler ve fonlama yükümlülükleri de dahil. Buna ek olarak Citi’nin Rusya Merkez Bankası’ndan bulunan 1 milyar dolarlık nakdi de var. Aynı zamanda çeşitli kurumlarla 1,8 milyar dolarlık yeniden alım anlaşmaları bulunuyor.

Citigroup üçüncü partilerle ilişkili maliyetlerin 8,2 milyar dolar olduğunu söyledi. Diğer 1,6 milyar dolarlık kısım ise bankanın Rusya birimi dışındaki faaliyetleri kapsıyor. Buna rağmen, Banking Dive’ın haberine göre Citi’nin Rusya’dan daha fazla ilişkiye sahi olduğu 20 pazar daha var. 5,4 milyar dolarlık Rusya bilançosu ise, Citi’nin İngiltere’yle 95,9 milyar dolarlık ilişkisi yanında önemsiz kalıyor.

Buna karşın Goldman Sachs da geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, aralık ayında Rusya’yla ilişkili faaliyetlerin toplamının 414 milyon dolar olduğunu söyledi. JPMorgan ve Bank of America, Rusya’yı en fazla finansal ilişkisi bulunan 20 pazar içerisinde göstermedi. Bankadan yapılan açıklamada, “Citi, Rusya-Ukrayna arasındaki durumu ve ekonomik koşulları izlemeye devam ediyor ve uygun şekilde risklerini düşürecek” dendi.

Sürpriz yok

Bu durum çarşamba günü gerçekleştirilecek yatırımcı toplantısı öncesinde herhangi bri sürpriz ihtimalini de ortadan kaldırdı. Aynı açıklamada, Citi ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) bankanın borsa işlemleri ve yatırım danışmanlığı alanındaki kayıt tutma yükümlülükleri ile elektronik ortamdaki haberleşmelerine yönelik soruşturma başlattığını söyledi.

JPMorgan aralık ayında, SEC ve Emtia Vadeli İşlemler Komsiyonu (CFTC) tarafından, iletişim kanallarını koruyamadığı gerekçesiyle 200 milyon dolar cezaya çarptırıldı. Goldman, HSBC ve Deutsche Bank da yıllık raporlarında benzer uyarılarla karşılaştığını dile getirdi.

Rusya’da umut yok

Citi’nin Rusya’da yer alan tüketici bankacılığı birimi için VTB Bank, geçtiğimiz yıl umut verici açıklamalar yaptı. Çoğunluk hisseleri Rusya hükümetine ait olan bankanın bir yetkilisi, VTB’nin birimi satın almakla ilgilenebileceğini söyledi. Ancak VTB geçtiğimiz hafta ABD’nin yaptırımlarına maruz kalan bankalar arasında yer aldı. Citi Rusya’da bulunan birimini kapatmak zorunda kalırsa, sürpriz yaratmayacak.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Citi kasım ayında Güney Kore’deki birimine alıcı çıkmadığı için, en az 1,2 milyar dolarlık zararı göze alarak, birimi kapatma kararı aldı. Rusya’daki birim, Moskova’da üç şube, St. Petersburg’da iki lokasyon ve birkaç diğer ofisten oluşuyor ve Güney Kore’ye kıyasla çok daha küçük ölçekli. Wells Fargo Analisti Mike Mayo, Citi’nin Rusya’daki 3 milyar dolarlık kredileri için en az 300 milyon rezerv ayırması gerektiğini açıkladı.

Tayvan lideri, maaşını Ukrayna'ya bağışlayacak

 

İngiliz Bakan: Durum daha da kötüleşecek

 

Dev hedge fonu yöneticisinden dünya savaşı uyarısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)