BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCitigroup’un yeni CEO’sunu bekleyen zorlu miras----

Citigroup’un yeni CEO’sunu bekleyen zorlu miras

Citigroup’un yeni CEO’sunu bekleyen zorlu miras
22 Ocak 2021 - 16:34 www.finansgundem.com

Wall Street bankası Citigroup yapısal sorunları nedeniyle piyasa düzenleyici kurumların odağında. Yeni CEO Jane Frazer’ın ilk hedefi bankanın yapısal sorunlarını çözmek olmalı

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in ilk kadın CEO’su olmaya hazırlanan Jane Fraser Citigroup’un geçmişten kalan sorunlarıyla da mücadele etmek zorunda kalacak. Bloomberg yazarı Elisa Matrinuzzi’ye göre Fraser kendisine miras kalan sorunları çözebilirse birden fazla sebeple tarihe geçebilir. Ancak rakip bankalarda piyasa düzenleyicisi korkusu olmadan yapılabilen dev teknoloji yatırımlari Citi’yi dezavantajlı bir konuma getiriyor.

İşte Martinuzzi’nin o yazısı:

Jane Fraser elit bir gruba katılmak üzere. Bir sonraki aydan itibaren Fraser küresel finansın iplerini eline alan bir avuç kadından birisi olacak. Ancak yeni gelecek Citigroup CEO’sunu zorlu bir toparlanma görevi bekliyor. Asıl soruysa daha büyük stratejik sınavlarla karşılaşabilmesi için bankanın eskiden kalan sorunlarıyla yeterince hızlı başa çıkıp çıkamayacağı.

Citigroup’un risk gözetimi ve yönetimindeki yıllardır süren eksiklikler piyasa düzenleyicisi kurumların dikkatini çekmiş durumda ve banka sadece geçen yıl 400 milyon dolar ceza ödedi. Öncelikli olan, kontrollerin güçlendirilmesi ve denetçilerin güveninin arttırılması olmalıdır. Dev banka rakipleri kadar kârlı getirmiyor. Citigroup’un içerisinde olduğu bazı piyasalardaki daralma bankanın aradaki farkı kapatma konusundaki heveslerini sadece daha çetrefilli hale getirecektir.

Citigroup'a 400 milyon dolarlık ceza

Citigroup geçtiğimiz hafta Cuma günü, firma harcamalarının bu yıl % 2 ila % 3'e kadar artacağı ve gelirlerin orta-tek haneli rakamlara düşebileceği konusunda uyardı. Kârlılığın kısa sürede artmasının imkanının olmadığı belirtilen Banka açıklaması, hisselerin o gün %7 oranında düşmesinde etkili oldu. Bankanın geçen yılki yatırımları öncelikle sistemler ve kontrollerle alakalıydı. Bu 2021 yılında da devam edecek. Bankanın sızdıran birimlerini onarmak verimliliğe katkıda bulunması ve gelirlerin artmasında yardımcı olması beklenir. Ancak daha iyi bir altyapı tek başına Citigroup’un düşük performans sorununu çözmez.

Bankanın stratejisini güncellemesi yönündeki baskı çoktandır başladı. Fraser Wall Street analistleriyle karşılaştığı ilk seansta stratejisinin sadece küçük bir kısmını paylaştı. Tüm banka işletmelerinde klinik ve tarafsız bir inceleme gerçekleşecek. McKinsey’nin eski bir ortağı olarak Fraser önceki tecrübelerini bankaya taşıyabilir ancak bu şirketin içerisindekiler için kolay olmayacaktır. Yatırım için tercih edilen alanlar arasında küresel bankaların borç verme marjlarındaki daralmaya birlikte takip ettiği varlık yönetimi birimi ve büyük şirketlerin paralarını korumaları ve ödeme yapmaları konusunda yardımcı olacak teknoloji ağırlıklı işletme kolu olan hazine ve ticaret çözümleri birimi yer alıyor.

Citigroup’un yeni CEO’sundan ilk kritik hamle

Fraser aynı zamanda geniş çapta yayılan firmayı basitleştirmeyi hedefliyor. Bu strateji bankanın küresel ticaret bankacılığı alanında geri çekilmesine neden olabilir. Citigroup’un bu alandaki getirileri JP Morgan ve Bank of America’nın gerisinde kalıyor ve ABD piyasasına daha fazla odaklanıyor. Citigroup ABD piyasasında başka bir mevduat bankası dahi satın alabilir.

Ancak yeni CEO’nun stratejik manevra yapabilmesi kısa vadede sınırlı olabilir. Citigroup'un serbestçe yatırım yapabilmesi için öncelikle piyasa düzenleyicileriyle bir iyileştirici plan sunması gerekiyor. ABD Para Birimi Denetleme Ofisi emirleri uyarınca firmanın büyük çaplı satın alımlar için düzenleyici onayı alması gerekiyor.

Bunu bir de JP Morgan’la karşılaştırın. ABD’nin bir numaralı bankası aynı zamanda önemli bir yatırımlardan da güç sağlıyor. Banka bu yıl yatırım harcamalarını dörtte bir oranında arttırarak 12,4 milyar dolara çıkardı. Citigroup sistemlerini baştan sona sistemlerini toparlamakla uğraşırken JP Morgan ek yatırımlarla tüketici uygulamalarını, yapay zeka birimlerini geliştiriyor ve uluslararası kurumsal bankacılıktaki ve Çin’deki varlık yönetimi birimlerindeki büyüme fırsatlarını değerlendiriyordu. 2021'e ilişkin genel görünümünü ortaya koyan JP Morgan CEO’su Jamie Dimon'un endişeleri, salgın sırasında değerlemeleri yükselen fintek ve ödeme sistemleri firmalarına ayak uydurma konusundaydı.

Citigroup’un Fraser’dan önceki iki CEO’su getirileri ve kontrol mekanizmalarını rakipleriyle aynı seviyeye getirme konusunda sıkıntı yaşadılar. Eğer Fraser sonunda firmayı eski sorunlarından uzaklaştırabilirse görev süresi birden fazla nedenle tarihi olacaktır.

Finans dünyasının yaşlı kurtları SPAC şirketlerinde

 

Almanya'da PMI'lar düşüşte

 

İklim aktivisti Greta Thunberg, Donald Trump'ı 'kendi sözleriyle uğurladı'

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)