BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemCitigroup Wall Street devleriyle rekabetten vazgeçti----

Citigroup Wall Street devleriyle rekabetten vazgeçti

Citigroup Wall Street devleriyle rekabetten vazgeçti
16 Şubat 2022 - 14:21 www.finansgundem.com

Citigroup CEO’su Jane Fraser, Wall Street devleriyle rekabet etme hedefinden vazgeçti. Bankanın en büyük üç yatırım bankasından biri olma hedefi, yerini karlı alanlara odaklanma çabasına bıraktı.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Citigroup’un eski CEO’su Michael Corbat daha önce hissedarlarını, bankanın yıllarca rakiplerinin gerisinde performans göstermesinin ve düzenleyicilerin tepkisini çekmesinin ardından bir dönüm noktasında bulunduğuna ikna etmeye çalışmıştı. 2017 yılında düzenlenen konferansta, yatırım bankacılığından Meksika’daki tüketici bankacılığına birçok fırsat bulunduğunu ifade ederek, “Citi bir kırılma noktasını geride bıraktı” dedi.

Devamında, “şimdi açık bir şekilde büyüme ve güçlü gelirlere giden bir yolda ilerliyoruz” ifadesini kullandı. Bundan bir ay sonra Citi’de CEO olarak göreve başlayan Jane Fraser da benzer açıklamalarda bulundu.

Corbat’ın açıklamasından bu yana Citi’nin hisseleri rakiplerinden çok daha büyük düşüşler gösterdi, yatırım bankacılığında pazar payı kaybetti ve birçok uluslararası perakende bankacılığı birimlerini kapatma kararı aldı. Financial Times’ın haberine göre geçtiğimiz yıl Corbat, ABD düzenleyicilerinin Citi’nin süreçlerinde ve teknolojisinde “uzun süredir devam eden eksiklikleri” telafi edemediği sonucuna varmasının ardından beklenenden erken emekli oldu. 2 Mart’ta gerçekleşecek yatırımcı toplantısında Fraser’ın 200 yıllık bankanın vizyonuna yönelik açıklamalarının bu nedenle daha ılımlı olması bekleniyor.

Citi’nin birçok ülkedeki perakende bankacılık birimlerini satışa çıkaran Fraser’ın satışlardan elde edilen 11 milyar dolarlık sermayeyi bazı alanlarda kullanması bekleniyor. Bunlar bankanın devasa ticaret hizmetleri birimi, orta ölçekli işletmeler için ticari bankacılık hizmetleri ve varlık yönetimi olacak.

Sermayenin daha küçük bir bölümü ise yatırım bankacılığı ve sermaye piyasaları birimine aktarılacak. Şimdilik Citi Wall Street’in en büyük üç yatırım bankasından biri olma hedefinden vazgeçti. Fraser’ın odak noktası, ticari bankacılık gibi daha yüksek gelir ve karlılık sağlayan alanlarda pazar payını artırmak olacak. Citi’den yapılan açıklamada, “stratejimize uygun olmayan bazı tüketici pazarlarından çıkma yönünde zorlu kararlar alınmasının ardından, beş kilit ve birbiriyle ilişkili alana odaklanıyoruz” dendi. Devamında, “stratejimiz büyüme sağlamak için bazı fırsatlara yönelik yatırımları da kapsıyor. Aynı zamanda liderlik pozisyonumuzu güçlendirmek ve korumak için mevcut birimlerimize de odaklanacağız” ifadeleri kullanıldı.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre CEO görevine geldiği ilk yıl 22,5 milyon dolar kazanan Fraser, Citi’nin hisse fiyatlarının göreve gelmesinden bu yana %3,6 düşüşüne tanıklık etti. Aynı süreçte KBW Banks endeksinde, %22 yükseliş görüldü. Citi’nin Kurumsal Müşteriler Küresel Başkanı Paco Ybarra, “Fraser iyi olmayan şeyleri dahi pozitif bir tonla anlatma kabiliyetine sahip” dedi.

Açıklamasında, “zor zamanlar geçirdik, moralleri yüksek tutması gerekiyor” ifadesini kullandı. Citi’nin zorlukları birçok açıdan HSBC’nin geçirdiği süreçle benzerlik taşıyor. Her iki banka da uluslararası tüketici kredilerinden çekiliyor ve yatırım bankacılığına yönelik odağı azaltıyor. Aynı zamanda her iki banka da geçtiğimiz dönemlerde uyum, kara para aklama ve vergi kaçakçılığı skandallarıyla sarsıldı. Citi’nin manevra alanı aynı zamanda 2020 yılında ABD bankacılık düzenleyicilerinin kararıyla sınırlandı.

Bu karar kapsamında Banka 400 milyon dolar ceza ödedi ve süreçleri ile teknolojisini yenileme sözü verdi. Bu anlaşma nedeniyle Citi stratejik satın alımlar yapma konsunda kısıtlamalarla karşı karşıya. Bu nedenle de JPMorgan Chase satın alımlar gerçekleştirirken, Citi organik büyümeye odaklanıyor.

Türkiye’de tasarruf etme eğilimi yıl boyunca gücünü korudu

 

İş Bankası kuruluşu MOKA’ya elektronik para ihraç izni

 

Faizler uzun süre yüksek kalabilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)