BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCitigroup servet yönetimine ağırlık verecek----

Citigroup servet yönetimine ağırlık verecek

Citigroup servet yönetimine ağırlık verecek
08 Mart 2021 - 18:24 www.finansgundem.com

Yeni CEO’sunun yönetime gelmesiyle ticari bankacılık birimini göz ardı etmeyi hedefleyen Citigroup servet yönetimi alanında başarılı bir strateji benimsiyor olabilir.


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Citigroup’un yeni CEO’su Jane Fraser, selefi Mike Corbat'ın zamanından kendisine miras kalan Asya sorusuyla karşı karşıya. Citi’nin tüketici bankacılığı birimiyle ilgili nasıl bir çözüm bulunacağı ise merakla bekleniyor.

Citi'nin küresel olarak faaliyet gösterdiği 19 ticaret bankacılığı işletmesinden 12'si Asya-Pasifik bölgesinde. Corbat 2012 yılında CEO'luk görevi devraldığında, şu anda Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'daki beş küçük tüketici bankasını da içeren birim, firmanın Asya’daki net gelirinin yarısını çekiyordu. Ardından gelen yedi yıl içinde ise, kurumsal ve yatırım bankalarını barındıran kurumsal müşteriler birimi, güçlü bir şekilde ilerledi ve durgun tüketici bankacılığı biriminden iki kat daha kârlı hale geldi. Bankanın bazı yatırımcıları ise bu alandan çekilmenin zamanı gelip gelmediğini sorguluyor.

Bloomberg yazarı Andy Mukherjee Corbat’ın yönetimde olduğu dönem için Asya’daki müşterilerden vazgeçmek konusunda çok erken olduğunu ancak pandeminin bütün denklemi değiştirdiğini belirtiyor. Zira Güney Kore, Filipinler, Tayland ve Avustralya’da tüketici bankacılığı inceleme altında. Üstelik Citi’nin en büyük yabancı banka olduğu Hindistan pazarında bile yerel haberlere göre perakende işletmeler ayrı bir birim haline gelebilir.

Kovid-19, Citi'nin bilançosunda üçte ikisi küresel tüketici bankacılığından olmak üzere 17,5 milyar dolar kredi kaybı, borç ve gider karşılıkları oluşturdu. Banka JPMorgan’a göre %14 daha az getiri sağladı. Yeni CEO Fraser’sa bankanın işleyişini basitleştirerek bankanın değer üretmesini hedefliyor. Citi’nin hisseleri Eylül 2008’den bu yana %55 değer kaybetmiş durumda. Aynı dönemde Jamie Dimon yönetimindeki JPMorgan’sa hisse değerini dörde katladı.

Ancak Mukherjee’ye göre Citigroup’un yatırım bankacılığı alanında bıçak altına yatması ampütasyondan çok yüz gerdirme ameliyatına benzeyecek. Zira Asyalı tüketiciler Citi’nin önemli müşterileri olmaya devam edecek.

Wall Street'in büyük bir kurumuna liderlik eden ilk kadın CEO olan Fraser servet yönetimi biriminde büyük bir hamle yapmayı planlıyor. Asya’ysa yeni CEO’nun en büyük iddiası. Kuzey Amerika ve Kıta Avrupası'ndaki hedeflerini küçülten HSBC bile aynı fırsatı yakalamak için bölgeye yöneliyor.

Mukherjee’nin ifadelerine göre yerel Asya ekonomilerine hizmet veren küresel bankalar arasında salgın sonrası ortamda Citi’nin HSBC’ye göre daha fazla şansı var. Bunun nedeniyse, HSBC'nin Asya'nın zenginlerine erişiminin, geleneksel kalesi ve Çin yönetiminin şehrin özerkliğine yaptığı saldırılar nedeniyle mevcut sıkıntılarının büyük kısmının kaynağı olan Hong Kong ile sınırlı olmasıdır.

Citi ise bölgedeki gelirinin yaklaşık %30'unu ASEAN ülkelerinden toplayan bir Pan-Asya birimine sahip. Güneydoğu Asya'daki hızlı dijitalleşme, tüm bankalar için fiziksel şube ağlarının ekonomisini sarsıyor. Ancak varlıklı müşterilerin başına bir şey gelmediği sürece varlık yönetimine odaklanan bankacılık modeli işe yarayabilir.

Zenginler her yerde iş yapabiliyor. Citi, nakit yönetiminden sahada birimlerini bulundurduğu 96 ülkede fon toplamaya kadar her konuda firmalarını destekleyerek müşterilerinin ticari işlemlerini başarıyla yönetebilir. Manila veya Mumbai'deki bazı ATM'lerin kaldırılması, özel bankacılık müşterileri olan dünya çapındaki milyarderlerin çeyrek kazançlarını çok fazla endişeye sokmayacaktır. Buna karşın söz konusu müşteriler revaçta olan halka arz tekliflerine girmek istiyorlar. Citi ve Goldman Sachs bu yıl ABD’deki halka arzlarda başa baş bir rekabet sürdürdü. Citi, 2021'de ise şimdiye kadar neredeyse 9,5 milyar dolarlık anlaşmayla, özel amaçlı satın alma şirketleri veya SPAC'lar için gerçekleşen küresel halka arz çılgınlığına öncülük ediyor.

JPMorgan, Morgan Stanley veya HSBC'nin aksine, Citi'nin büyük bir varlık yönetim kolu yok. Bu nedenle banka, yatırım yapmak için 100.000 doları olan müşterilere bile birçok firmadan daha geniş bir fon menüsü sunuyor. Milyonerlere ve milyarderlere tek bir çatı altında hizmet vermek, özellikle de yeni zenginleşen sınıfın, işletmeleri çok uluslu hale geldikçe servetlerini hızla arttırdığı bir ortamda Bloomberg yazarına göre, çok gerekli bir sadeleştirme niteliği taşıyor.

Citi'nin servet yönetimi birimi geçen yıl Asya'da 20 milyar dolarlık net yeni müşteri varlığı ekleyerek toplam 310 milyar dolar müşteri varlığına ulaştı. Söz konusu rakamla banka bu birimin ağır sikletleri olan İsviçreli, UBS ve Credit Suisse Group’u gerisinde bıraktı.

Pandemi sonrası toparlanma kadınlar için fırsat olabilir

 

Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nın kazananları belli oldu

 

Goldman Sachs’tan ABD işsizlik beklentisi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)