BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇipras Türkiye'ye geliyor----

Çipras Türkiye'ye geliyor

Çipras Türkiye'ye geliyor
02 Kasım 2015 - 17:04 www.finansgundem.com

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, mülteci sorununu görüşmek üzere Türkiye'ye geliyor

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın önümüzdeki günlerde Türkiye'yi ziyaret edeceği bildirildi. Mülteciler krizi konusunda daha aktif rol üstlenmeyi hedefleyen Çipras, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmeler yapacak.

Yunan basın-yayın organları, hafta sonu yayınladıkları haberlerinde, Çipras'ın önümüzdeki günlerde Türkiye'yi ziyaret etmeyi planladığını yazdı. Çipras'ın Erdoğan ve Davutoğlu ile yapacağı görüşmelerde mülteciler meselesinde etkin işbirliği konusu bütün boyutlarıyla ele alınacak. Çipras'ın AB'ye Yunanistan'ın jeostratejik rolünün önemini vurgulamayı ve mülteciler krizinin çözümünde ülkesinin desteklenmesi gereğine dair mesaj göndermeyi de hedeflediği yorumu yapılıyor.

ÇİPRAS: AB ADINA SADECE MERKEL KONUŞAMAZ

Parlamentoda cuma günü yaptığı konuşmada AB adına sadece Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in Türkiye ile müzakere yapamayacağını vurgulayan Çipras, Ankara'ya yapacağı girişimin ikili (Türk-Yunan) olmak yerine Avrupa boyutunun da olmasını istiyor. AB'nin destek ve sorumluluk üstlenmesi gereğini vurgulamak isteyen Atina, ziyarette Avrupa ile Türkiye arasında sağlanan anlaşma temelinde ve belli eylem planı uyarınca görüşmelerin yapılmasını arzuluyor. Yunan hükümeti de tıpkı AB gibi mültecilerin doğrudan Türkiye'den AB ülkelerine nakledilmelerinin her bakımdan daha yararlı olacağına inanıyor.

Öte yandan 11-12 Kasım'da gerçekleşecek AB zirvesinde mülteciler meselesinin ağırlıklı olarak tartışılması bekleniyor.

AB-TÜRKİYE MÜZAKERE KONULARI

Mülteciler konusunda Türkiye ile işbirliği yapılmadan çözüm bulunamayacağını vurgulayan Çipras, "Ulusal duruş sorumluluğu ve mülteciler konusunda Yunan hükümeti sorumluluk alacak. AB adına Türkiye ile müzakereyi sadece Merkel'e bırakma niyetinde değilim. Biz Türkiye'nin Avrupalı komşularıyız. Türkiye ile diyalog süreci konusunda inisiyatif alması gereken de biziz" diyerek Ankara ziyaretine yeşil ışık yakmıştı.

Ege'de Türk ve Yunan sahil güvenliğin ortak devriyeleri konusuna karşı olduğunu anlatan Çipras, Türkiye'nin sahillerinde kontrollerde bulunabileceğini belirtti ve AB Komisyonu'nun Türkiye ile 3 konuda müzakere yürüttüğünü açıklamıştı. Bu konuları şöyle sıralanmıştı: 1-Türkiye, Lübnan ve Ürdün'de mülteci kabul merkezleri kurulması (Hotspot), 2-AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması'nın uygulanması, 3- Türk sahillerinde etkin kontroller ve kaçaklar ile mücadele.

İKİLİ MESELELER DE KONUŞULACAK

Çipras'ın Türkiye ziyaretinde mülteciler konusunun dışında ikili meselelerin de ele alınması bekleniyor. Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, mayıs ayında yaptığı açıklamada, 3 defa düzenlenen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konsey toplantılarına ilişkin kurulacak bir değerlendirme komisyonunun ardından yeni toplantının 2015 yılı sonunda gerçekleşebileceğini söylemişti.

ÇİPRAS: İNSANLIK BAKIMINDAN ZENGİNİZ

Öte yandan taraflı tarafsız bütün kesimlerden destek gören parlamento konuşmasında Çipras, AB'den ekonomik taleplerde bulunmamakla suçlayarak şöyle konuşmuştu: "Gerçekten siz bir insan hayatını kaç paraya hesaplıyorsunuz? Ege denizinde 5 yaşında bir çocuğun hayatını kaybetmesini nasıl hesaplıyorsunuz? Onu kurtarabilmek için bizim onu almamız gerekir! Bir tabak yemek, insani bir kucaklaşma, bu çocukların ısınabilmesi için bir battaniye kaça mal oluyor?"

Avrupalı ortaklara ve Yunanistan'a parmağını kaldıranlara sesleniyorum diyen Çipras konuşmasına şöyle devam etti: ”Yunanistan kriz içerisinde. Yunan halkı fakir ancak değerler ve insanlık bakımından zengindir! Efendim 1 euro bile talep etmiyoruz! Bahçemizde ölen insanlar karşısında görevimizi yapmak için 1 euro bile istemiyoruz. Burada bizden kim bahçesinde ölen insanlar için bir tabak yemek verme ve kurtarma karşılığında talepte bulunabilir. İnsanlığı hesaplamaya çalışan anlayışlar bizden uzak dursun."

Almanya'da Suriyeli mültecilere beyzbol sopalı saldırı

SCHULZ MİDİLLİ YOLCUSU

Mülteci ve göçmenlerin ikinci varış noktası Yunanistan'da göçmenlik krizi gündemdeki yerini koruyor. Son dönemde AB'li liderlerin sık sık ziyaret ettikleri Midilli Adası'nı bu defa Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ziyaret edecek. Perşembe günü gerçekleşecek ziyarette Schulz'a Çipras da eşlik edecek.

Son 24 saat içerisinde Ege'de meydana gelen mülteci botu kazalarında 45 kişi hayatını kaybetti. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)