BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaOtomotivÇip üreticilerinden otomobil üreticilerine: Ödeme sırası sizde----

Çip üreticilerinden otomobil üreticilerine: Ödeme sırası sizde

Çip üreticilerinden otomobil üreticilerine: Ödeme sırası sizde
05 Ağustos 2022 - 13:16 www.finansgundem.com

Otomobil üreticilerini üretim planlarını rafa kaldırmaya zorlayan çip sıkıntısı hafifliyor. Ancak bu hafiflemenin otomobil üreticilerine yeni ve kalıcı bir maliyeti olacağa benziyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi sürecinin ekonomik anlamda tüm dengeleri değiştirmesiyle başlayan çip krizi, özellikle otomobil üreticilerinin milyonlarca aracın üretimini durdurmasına neden olmuştu. Son iki yıla yayılan krizin son bulmaya başlamasıyla birlikte yeni bir plan devreye giriyor. Buna göre, çip kıtlığını yönetmek için kullanılan ‘komuta merkezi’ operasyonları, araç geliştirme sürecinin yerleşik bir parçası haline geliyor. Bu durum ise riskleri ve maliyetlerin bir kısmını otomobil üreticilerine yüklüyor.

Otomotiv endüstrisinde köklü değişiklik

Reuters’tan Jane Lanhee Lee, Sarah Wu ve Kevin Krolicki’nin haberine göre, General Motors, Volkswagen ve Ford Motor bünyesinde oluşturulan yeni ekipler, yeni süreçte doğrudan çip üreticileriyle pazarlık yapıyor. Nissan Motor ve diğer otomobil üreticileri ise daha uzun sipariş taahhütlerini ve daha yüksek stokları kabul ediyor. Robert Bosch ve Denso gibi önemli tedarikçiler çip üretimine yatırım yapıyor. GM ve Stellantis, çip bileşenlerini tasarlamak için çip tasarımcılarıyla çalışacaklarını duyuruyor.

Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, tüm bu gelişmeler birlikte ele alındığında, bunların otomobil endüstrisinde temel bir değişimi temsil ettiği görülüyor. Otomobil şirketleri ve çip üreticisi firmaların yöneticileri ve analistler, yeni sürecin daha yüksek maliyetler, çip geliştirmede daha fazla uygulamalı çalışma ve çip tedariklerinde daha yüksek bir öngörülebilirlik karşılığında daha fazla sermaye taahhüdü anlamına geldiğini söylüyor.

13 milyon araç üretimden çekildi

Yaşanan krizden önce, yarı iletkenleri tedarik etmek için tedarikçilere veya onların tedarikçilerine güvenen otomobil üreticileri için bu tam anlamıyla bir U dönüşüne işaret ediyor. Çip üreticileri için ise otomobil üreticileriyle geliştirdikleri daha yakın ortaklık, otomobil üreticilerinin çip tedarik zincirinin nasıl çalıştığına dair anlayış eksikliğine ve son krizin büyük bir kısmı için maliyet ve riski yüklenme isteksizliği anlamına geliyor.

Otomotiv endüstrisi, tahminlere göre 2021 yılının başlangıcından bu yana küresel üretimden 13 milyon aracın çekilmesine neden olan maliyetli bir süreci atlatıyor görünürken, daha maliyetli değişikliklere de göğüs germek zorunda kalacak gibi görünüyor.

Araç başına ortalama yarı iletken içeriği, pandeminin ilk yılından itibaren iki katına çıkarak 2026 yılında kadar bin doları aşacak.

Maliyet ve risk paylaşılıyor

Dünyanın en büyük çip üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing Co CEO’su C.C. Wei, çip kıtlığı umutsuz bir duruma gelene kadar otomobil endüstrisinden hiçbir yöneticinin kendisini aramadığını söylüyor. Wei, bu alışkanlığın son iki yılda ise kırıldığını belirtiyor.

GlobalFoundries Inc CEO'su Thomas Caulfield ise otomobil endüstrisinin artık milyarlarca dolarlık çip fabrikaları inşa etme riskini çip üreticilerine bırakamayacaklarını çok iyi anladıklarını söylüyor. Caulfield, “Endüstrinin bir unsurunun endüstrinin geri kalanı için suyu taşımasına izin veremezsiniz” diyor.

Ford, çip tedarikini güvence altına almak için GlobalFoundries ile birlikte çalışacağını duyurdu. GlobalFoundries’ten Mike Hogan, bunun gibi daha fazla anlaşmanın diğer otomobil üreticileriyle de devam edeceğini belirtiyor.

Çip ihtiyacı hızla artıyor

Teknolojik araştırma ve danışmanlık firması Gartner’a göre araç başına ortalama yarı iletken içeriği, pandeminin ilk yılından itibaren iki katına çıkarak 2026 yılında kadar bin doları aşacak. Elektrikli araçların daha sık üretilmesinin bu süreçte oldukça etkili olduğu kabul ediliyor. Örneğin, Porsche’nin elektrikli otomobili Taycan’ın 8 binden fazla çipi bulunuyor. Volkswagen'e göre ise rakamlar on yılın sonunda ikiye hatta üçe katlanacak.

Volkswagen Group’tan yarı iletken yönetimi üst düzey yöneticisi Berthold Hellenthal, “Yarı iletken endüstrisinin bir parçası olduğumuzu anladık. Artık sadece stratejik yarı iletken yönetimine adanmış çalışanlarımız var” diyor.

Kendi çekirdek çiplerini tasarlayan Tesla’nın aksine geleneksel otomobil üreticileri yeni yatırımlar yaparken eski otomobil modellerinin üretimini de dengelemek zorunda kalacak.

Yeni satın almalar ihtimal dahilinde

Google, Amazon ve Apple gibi şirketlere karşı rekabet etmek zorunda kalacak olan otomobil üreticileri için çip mühendislerini güvenceye almak ve elde tutmak ise öncelikli ancak zor olacağa benziyor. Uzmanlar, bu sürecin yeni satın almalara yol açabileceğini görüşünde.

Silikon Vadisi’nden danışman Evangelos Simoudis, kendi çekirdek çiplerini tasarlayan Tesla’nın aksine, geleneksel otomobil üreticilerinin yeni yatırımlar yaparken eski otomobil modellerinin üretimini de dengelemek zorunda kalacaklarını belirtiyor.

Çin Tayvan'ı işgal ederse çip krizi kapıda

 

ABD Temsilciler Meclisi çip yasa tasarısını onayladı

 

ABD'den çip sektörüne 280 milyar dolar!

 

Çip teknolojisine 3 milyar euroluk yatırım

 

Çip krizi sona mı eriyor?

 

Çip krizini çözecek önemli bir adım

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)