BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakÇinliler Türkiye'de ev almaya başladı----

Çinliler Türkiye'de ev almaya başladı

Çinliler Türkiye'de ev almaya başladı
21 Temmuz 2020 - 08:26 www.finansgundem.com

Ev almak için gaza basan Çinliler haziranda 78 konut alarak üçüncü sıraya yerleşti. Uzmanlar Çinliler’den 5 yıl içinde sıçrama bekliyor

Çinliler'in Türkiye'ye ilgisi gayrimenkul piyasasını da canlandırdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan aylık konut satış verilerinde 3 yıl öncesine kadar ilk 10 içinde yer almasına karşın sonra frene basan Çinliler son dönemde yeniden alım için harekete geçti. Sabah'tan Seda Tabak haberine göre, geçtiğimiz günlerde Haziran 2020 sonuçlarını açıklayan TÜİK'in verilerine göre, yabancılara 1.664 konut satıldı. Listede ilk defa Çin vatandaşları konut alımlarında ilk üçe girdi. 398 konut satışıyla İranlılar ilk sırada yer alırken, 257 konutla Iraklılar, onları da 78 konut satışı ile Çinliler takip etti.

6 AYDA 415 EV

Çinliler'in ilgisinin aslında şaşırtıcı olmadığını belirten uzmanlar geçen sene ve önceki senelerde yıl toplamında 200'ün altında gayrimenkul alımı yapan Çinliler'in bu sene ilk 6 ayda aldıkları emlak sayısı ise 415 olduğuna dikkat çekti. Özellikle geçen yıl gerçekleşen G-20 zirvesinde, küresel ticarette ağırlığını iyice hissettiren Çin'e Türkiye'nin avantajları anlatıldığında bunun sonucunda Çinli firmaların, Avrupa'ya daha yakın olabilmek adına İstanbul'dan ticari ünitelerle ilgilenmeye başladığını belirtiyorlar.

5 YILDA İKİYE KATLADI

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, açıklanan verilere göre Çinli vatandaşların satın aldığı gayrimenkul miktarının ve toplam yabancı satışlar içindeki payının son 5 yılda yaklaşık iki katına çıktığını söyledi. Çinliler ile yapılan konut alışverişiyle ilgili bazı sorunlar olduğunun altını çizen Durbakayım, şöyle devam etti: "Çinli alıcılardaki en büyük sorun fiyat konusundaki uyuşmazlık olarak görünüyor. Sektördeki darboğazı fırsat olarak gören birçok Çinli yatırımcının yüksek oranda iskonto beklentisi, Çin pazarındaki potansiyelin realize edilmesinin önünde set oluşturuyor."

ÇEŞİTLİLİKLE DEĞER DE ARTAR

Yabancıların talebi ile oluşan pazarda yıllık cironun 400 milyar dolar olduğunu belirten sektör temsilcileri, Avrupa'da Türkiye'nin asıl rakiplerinin İspanya ve Portekiz olduğunu belirtiyor. Bu iki ülkede ise yerlilerin bir gayrimenkulü 300 bin euroya, yabancıların 420 bin euroya satın aldığını söylediler. Türkiye'de bir gayrimenkulün ortalama büyüklüğünün 115 metrekare, konut satış fiyatının ise bin 916 lira olduğu belirtilirken, bir eve vatandaşın 220 bin lira öderken, yabancının 875 bin euro ödediğinin altı çiziliyor. "Yaklaşık 4 kat daha fazla ödemeyle Türkiye pazarda dikkat çekiyor" denirken, Portekiz'de her 5 evden biri yabancılara satılırken, Türkiye'nin de bu pazarda sadece 6 milyar dolarlık bir pasta dilimi ile yetinmesinin az olacağı da eklendi. 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)