BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinÇin'in yeni filmi Hollywod'u paniğe sürükledi!----

Çin'in yeni filmi Hollywod'u paniğe sürükledi!

Çin'in yeni filmi Hollywod'u paniğe sürükledi!
17 Ekim 2021 - 14:38 www.finansgundem.com

Çin'in son vizyona giren propaganda filmi The Battle at Lake Changjin'in (Changjin Gölü'ndeki Savaş) ABD'nin dev yapımlarını geride bırakarak gişe rekorları kırması, iki ülke arasındaki gerginliği farklı bir noktaya taşıdı.

Şu anda dünyanın en büyük filmi, ne en son çıkan Bond filmi 'Ölmek İçin Zaman Yok', ne de Marvel'in 'Shang-Chi ve On Yüzük Efsanesi'.

Çin askerlerinin büyük zorluklara rağmen Amerikan birliklerini yenmesini konu alan ve 1950'lerde geçen, Kore Savaşı hakkında bir Çin propaganda filmi.

The Battle at Lake Changjin (Changjin Gölü'ndeki Savaş), gösterime girmesinden bu yana sadece iki hafta içinde gişede 633 milyon doların üzerinde hasılat elde etti. Bu, onu Marvel'ın yeni filmi Shang-Chi'nin 402 milyon dolarlık küresel kazancının çok ötesine taşıdı.

Milliyet'teki habere göre; Kovid-19 tedbirleri, sinemaları birden çok kez kapatıp yeniden açmaya zorladığı için filmin başarısı Çin'in pandemiden etkilenen film sektörü için iyi bir haber.

Ancak bunun gibi yerel bir filmin muazzam popülaritesi, dünyanın en büyük film pazarı olan Çin'de zemin kazanmak için mücadele eden Hollywood adına tehlike çanlarıanlamına gelebilir.

'FİLMİ İZLEMEK VATANİ GÖREV'

Çin hükümetinin isteğiyle çekilen Changjin Gölü'ndeki Savaş, son yıllarda Çin'de büyük ticari hit haline gelen birkaç milliyetçi filmden sadece biri.

2017 yılında, bir Afrika savaş bölgesinde yüzlerce insanı kötü adamlardan kurtaran Çinli bir askeri konu alan Wolf Warrior 2, sadece bir haftada 238 milyon dolarlık gişe ile rekor kırmıştı.

Changjin Gölü, Çin'in Kore Savaşı'nda bir dönüm noktası olduğunu iddia ettiği acımasız bir savaşı anlatıyor. Binlerce genç Çinli asker, Amerikan kuvvetlerine karşı çok önemli bir galibiyet elde etmek için gölde can verdi.

Seyircilerden biri, yorum sitesi Douban'a "Askerlerin fedakarlığından çok etkilendim. Hava çok zorluydu ancak kazanmayı başardılar. Çok gururlu hissediyorum" diye yazdı.

Filmin popülaritesinin Washington ve Pekin arasındaki artan gerilimin ortasında gelmesi tesadüf değil.

Güney California Üniversitesi'nden siyaset bilimi profesörü Dr. Stanley Rosen, "ABD ile yaşanan gerginlikle kesinlikle bir alakası var. Zaten bu şekilde tanıtımı yapıldı, her zaman doğrudan olmasa da çok net bir mesaj verildiği belli" dedi.

Şu anda, Battle At Lake Changjin'in çok az rakibi var. Hollywood'un büyük yapımları No Time To Die ve Dune, başka yerlerde gösterime girmesine rağmen, Çin'de ancak Ekim ayının sonunda vizyona girecek.

Bu film aynı zamanda iktidardaki Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) bu yıl 100. yıl dönümünü kutladığı sırada geldi. Dr Rosen, "Bu filmi izlemeye gitmek neredeyse bir vatani görev olarak görülüyor" dedi.

ELEŞTİRENE GÖZALTI

Şimdiye kadar, filmin internetteki incelemeleri ezici bir çoğunlukla olumlu ancak bazı gözlemciler bunların tamamen doğru olmayabileceğine dikkat çekti.

Ne de olsa eleştiri, Çin'de hapse atılmanıza sebep olabilir.

Geçen hafta, eski gazeteci Luo Changping, filmde tasvir edilen Çinli askerler hakkında sosyal medyada "aşağılayıcı yorumlar" yapmaktan gözaltına alındı.

Sanya polisi, Changping'in "Ulusal şehitlerin itibar ve onurunu zedelemek" suçlamasıyla gözaltına alındığını ve olayın soruşturulduğunu söyledi.

HOLLYWOOD İÇİN BÜYÜK BAŞ AĞRISI

Ancak Çin'in yerli film başarısı, Hollywood gibi yabancı oyuncuların karlı Çin pazarını kazanma girişimlerinde, halihazırda karşılaştıkları bir dizi soruna yeni sıkıntılar ekliyor.

Çin'in yabancı filmler için bir kotası var ve resmi olarak her yıl sadece 34 filmin gösterilmesine izin veriliyor.

Geçen yılki bir rapora göre, Hollywood patronları Çin pazarını yatıştırmak için filmleri sansürlerken, Pekin'deki sansürlere uymak için oyuncu seçimi, içerik, diyalog ve olay örgüsü giderek daha fazla değişime uğruyor.

Ünlü Çinli yönetmen Zhang Yimou'nun yönettiği ve Matt Damon'ın oynadığı fantastik aksiyon filmi The Great Wall (2016), "beyaz kurtarıcı anlatısı" nedeniyle hem ABD'de hem de Çin'de eleştirildi.

Bu zorluklara rağmen uzmanlar BBC'ye, yabancı film yapımcılarının yakın zamanda pes etmeyeceklerini söylediler. Uzmanlara göre Çin ve Hollywood'un birbirine ihtiyacı var.

Dr. Rosen "Çin filmlerinin üretim değerleri gelişmeye devam ettikçe, Hollywood daha az rağbet görür hale gelebilir ancak Hollywood, Çin'in anlatamayacağı ya da anlatmayacağı evrensel hikayeler anlatıyor." diye konuştu.

İlk uzay filmi için UUİ'ye giden ekip Dünya'ya döndü

 

58. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)