BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiÇin'den uzaya dev teleskop----

Çin'den uzaya dev teleskop

Çin'den uzaya dev teleskop
23 Mayıs 2022 - 09:19 www.finansgundem.com

Çin’in 2023 yılında uzaya göndermeyi öngördüğü ilk büyük teleskopu, kara maddeye ve kara enerjiye veya uzak galaksilerin oluşum ve gelişimine odaklanacak.

Çin yıllardır, Xuntian adını verdiği optik ve ultraviyole/morötesi ilk uzay gözlem tesisini geliştirmeye çalışıyor. Söz konusu teleskopun iki metre çapındaki bir mercekle donanmış olacak olması, onu meşhur Hubble teleskopu ile kıyaslanabilir kılacak. Kaldı ki, her ne kadar Çin teleskopunun görünümü Hubble’ınki ile benzer çözünürlükte olsa da onun görüş alanı yaklaşık 350 kez daha büyük olacak. Bu da Xuntian’ın gökyüzünün çok daha geniş alanlarını tarayabilecek durumda olacağını gösteriyor.

2,5 milyar piksellik kamerasından başka teleskop, yanında uzaya dört başka alet daha götürecek. Bunlar Samanyolu galaksisindeki yıldızların oluşum bölgelerinin haritasını çıkaracak, komet ve asteroid gibi hızlı hareket eden gök cisimlerini saptayacak, olağanüstü yoğun kara delikleri inceleyecek ve bazı gezegenlerin görüntüsünü alacak. Misyonu yaklaşık 10 yıl sonra tamamlanacak.

Xuntian, 2035 yılına değin astronomi bilimi için hizmet görecek en büyük uzay teleskopu olacak. Daha önce doğrudan doğruya Tiangong adlı Çin uzay istasyonuna monte edilmesi planlanan teleskop, sonradan bunun içerebileceği titreşim, parazit ışınlar ve görüş alanının bir kesiminin istasyon tarafından engellenmesi gibi sakıncalar yüzünden aynı yörüngeye, ama uzay istasyonundan belirli bir uzaklığa yerleştirilecek. Teleskopun en geç bir yıl içinde uzaya fırlatılması bekleniyor.

Çin şehirlerinde hava kirliliği azaldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)