BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇin'den Litvanya'ya Tayvan tepkisi----

Çin'den Litvanya'ya Tayvan tepkisi

Çin'den Litvanya'ya Tayvan tepkisi
19 Kasım 2021 - 07:32 www.finansgundem.com

Çin, egemenlik ihtilafı yaşadığı Tayvan'ın Litvanya'da kendi adıyla diplomatik temsilcilik açmasına onay verilmesini protesto etti.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Tayvan Temsil Ofisi" adıyla kurulan temsilciliğin Tayvan ile Çin'in ayrı olduğuna dair yanlış bir izlenim yarattığı, "tek Çin" ilkesini ihlal ettiği ve Litvanya'nın Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ile diplomatik ilişkilerini kuran bildirideki siyasi taahhüdüne aykırı olduğu belirtildi.

Kararın Çin'in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne zarar verdiği, Çin'in iç işlerine ağır bir müdahale olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Çin hükümeti, bu son derece elim karara itiraz etmekte ve güçlü şekilde protesto etmektedir ve ulusal egemenliği ile toprak bütünlüğünü korumak için tüm gereken tedbirleri alacaktır. Litvanya tarafı ortaya çıkacak tüm sonuçlardan sorumludur." denildi.

"Yanlış ve başarısızlığa mahkum bir girişimdir"

Açıklamada, Litvanya hükümetinden yanlışı derhal düzeltmesi talep edilerek, "Dünyada tek bir Çin vardır, Tayvan onun ayrılmaz bir parçasıdır. ÇHC hükümeti, tüm Çin'i temsil eden tek meşru hükümettir." ifadelerine yer verildi.

Tayvan otoritelerine yönelik de bir uyarı içeren açıklamada, "Tayvan bağımsızlığı için dış destek aramak tamamıyla yanlış ve başarısızlığa mahkum bir girişimdir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Çin ile ihtilaflı Tayvan, diplomatik olarak Pekin'i tanıyan ülkelerde "Taipei Ekonomi ve Kültür Misyonu" adıyla temsilcilikler kuruyor.

Litvanya, diplomatik olarak, Çin Cumhuriyeti'nin devamı olduğunu iddia eden Taipei hükümetini değil Pekin'de ÇHC hükümetini tanıyor.

Tayvan lideri Tsai Ing-wen, 20 Temmuz'da Litvanya'da "TayvanTemsil Ofisi" adıyla temsilcilik kuracağını duyurmuştu. Litvanya hükümeti, 9 Ağustos'ta temsilciliğin kurulmasına izin vermişti. Çin, verilen iznin ardından ülkedeki büyükelçisini geri çağırmış, Litvanya'dan da Pekin Büyükelçisini geri çağırmasını istemişti.

Arap koalisyonu: Husiler 14 deniz mayını yerleştirdi

 

Göçmenler Belarus-Polonya sınırındaki kampı boşalttı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)