BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇin'deki banka krizinin altından yolsuzluk çıktı----

Çin'deki banka krizinin altından yolsuzluk çıktı

Çin'deki banka krizinin altından yolsuzluk çıktı
24 Temmuz 2022 - 11:44 www.finansgundem.com

Çin'de gayrimenkul sektöründeki krizin bankalara sıçradığı ve bankaların tanklarla korunduğu iddilarının ardından yolsuzluk çıktı. Polisin, dolandırıcılık operasyonu kapsamında yerel bankaları denetlemeye aldığı öğrenildi

Geride kalan haftada Çin ile ilgili finans haberleri yoğun şekilde dünya medyasına yansımıştı. Haberlere göre gayrimenkul sektöründeki krizin bankacılık sektörüne de sıçradığı ve bankaların ödemeleri durdurduğu belirtilerek banka önlerindeki protestolara tanklarla müdahale edildiği ifade edilmişti. Independent Türkiye'de Gökçen Tuncer imzasıyla yer alan haberde, gelişmelerin perde arkasıyla ilgili bilgiler verildi.

Tankların bankaları koruduğu iddialarının yalan olduğu ve medyada yer alan fotoğrafların, ordunun bir tatbikatı sırasında çekildeği belirtilen haberde bankalardaki ödeme sıkıntısı için de şu bilgiler verildi:

Çin'in en kalabalık üçüncü eyaleti Henan'da yer alan dört bölgesel banka, New Oriental Country Bank of Kaifen, Yuzhou Xin Min Sheng Village Bank, Shangcai Huimin County Bank, Zhecheng Huanghuai Community Bank, mudilerin paraların çekemeyeceğini duyurdu.

Benzer şekilde Anhui eyaletindeki Guzhen Xinhuaihe Village Bank da 18 Nisan'da hesapları dondurduğunu açıkladı.

İnsanların paralarını bir an önce geri alma telaşının zirvesi ise 10 Temmuz'da Çin'de benzerine az rastlanan protestolar ile yaşandı.

Mevduatları nisandan beri dondurulan binlerce banka müşterisi, "Henan bankaları, birikimlerimi iade edin" sloganlarıyla bankalar önünde toplandı. Güvenlik güçlerinin protestoculara sert müdahalesi uluslararası kamuoyundan tepki aldı.

Tanklar, gerçekten Banka önüne çekildi mi?

Konuyla alakalı bir diğer viral paylaşım ise ülkenin dört büyük kamu bankasından Bank of China'nın Henan şubesi önünde tankların beklediğini iddia eden görüntülerdi.

Ancak bu görüntülerin daha sonra rutin bir askeri tatbikat olduğu, tankların geçiş yaptığı ve görüntülerin başka bir eyalette çekildiği ortaya çıktı.

Mudilere para ödenememesinin nedeni "yolsuzluk" çıktı

Hong Kong merkezli South China Morning Post'ta yer alan haberlere göre insanlara nisandan beri paraların ödenememesinin arkasında bir yolsuzluk skandalı var.

10 Temmuz'daki protestoların ardından Henan eyaletine bağlı Xuchang (Şucang) Kamu Güvenliği Bürosu, polisin banka dolandırıcılığı soruşturması yürüttüğünü açıkladı.

Soruşturma kapsamında Lu Yi adlı bir kişinin, 2011'den bu yana bir suç örgütü yönettiği ve Henan Xincaifu (Şiancaifu) Grup Yatırım Holding üzerinden pek çok yerel bankayı kontrol ettiği açıklandı.

Henan Xincaifu Grup'un hisse sahibi olduğu bankalar, Yuzhou Xin Min Sheng Village Bank (Yucou Şinminshıng Köy Bankası), Shangcai Huimin County Bank (Şangcai Huimin İlçe Bankası), Zhecheng Huanghuai Community Bank (Cıçıng Huanghuai Topluluk Bankası) ve New Oriental Country Bank of Kaifen (Kayfıng Yeni Doğu İlçe Bankası).

Açıklamada, örgütün, "Şuçang Kırsal Ticaret Bankası (XRCB) ve Henan Xincaifu Grup Yatırım Holding adlı kuruluşlar aracılığıyla, çapraz hissedarlık, sermaye ve pay artırımı, banka idarecilerini yönlendirme gibi yöntemlerle bazı kırsal bölge bankalarını etkin şekilde kontrol ettiği" belirtildi.

Çetenin bankalar üzerindeki etkisini kullanarak, "sahte kredilerle yasa dışı fon transferleri yaptığına" dikkat çekilen açıklamada, "verilerin silinmesi ve değiştirilmesi için paravan şirket kurduğu" bilgisine yer verildi.

Çin Bankacılık ve Sigortacılık Düzenleme Komisyonu (CBIRC) yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre mağdurların paraları peyderpey ödenecek. Ancak bu biraz zaman alacak. Zira CBIRC'ye göre orijinal veriler silindiği için çok kalabalık sayıda banka müşterisinin bilgilerini toparlamak hemen olamayacak.

Açıklamada ayrıca, söz konusu suç örgütünün, "üçüncü parti finans platformlarını, kendi kurduğu platformu ve bazı sermaye komisyoncularını, bankalara mevduat çekmek ve yatırım araçlarının reklamını yapmak için kullandığı ve bu yollarla birden fazla ciddi suç işlediği" belirtildi.

CNN'in Çin devlet kanallarına dayandırdığı haberine göre müşteri bilgileri, Çin'in teknoloji devleri, Baidu ve JD.com'un sahibi ya da ilişkisi olduğu platformlar aracılığıyla satıldı.

Mağdurlara geri ödeme yapılmaya başlandı

Yetkililerin bu açıklamasının ardından ilk ödeme 15 Temmuz'da yapıldı. 50 bin yuandan (7 bin 400 dolar) az mevduata sahip olanlara paraları ödendi.

25 Temmuz'dan itibaren de 100 bin yuana (yaklaşık 15 bin dolar) kadar mevduatı olan kişilere ödeme yapılacak.

Rus şirketleri Çin bankasında hesap açmaya çalışıyor

Çin’de nitelikli gayrimenkul projelerine kredi adımı

Evergrande CEO'su istifa etti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)