BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇin'de iktidarı eleştirenler için 'fişleme hattı' kuruldu----

Çin'de iktidarı eleştirenler için 'fişleme hattı' kuruldu

Çin'de iktidarı eleştirenler için 'fişleme hattı' kuruldu
11 Nisan 2021 - 20:49 www.finansgundem.com

Çin'de siber güvenlik birimi, iktidardaki Çin Komünist Partisi'ni (ÇKP) ve partinin geçmişine yönelik eleştiride bulunanların bildirilmesi ve fişlenmesi için bir şikayet hattı kurdu.

Çin Komünist Partisi, partinin temmuz ayındaki 100. kuruluş yıl dönümü öncesi 'tarihsel nihilistlerin' (yoksayıcı) üzerine gidileceği ve bunlarla mücadele edileceği taahhüdünde bulundu.

Çin Siber Uzay İdaresi'ne (CAC) bağlı bir alt birim tarafından yapılan duyuruda, vatandaşların "çevrimiçi ortamda partinin tarihini çarpıtan, liderliğine ve politikalarına saldıran, ulusal kahramanları karalayan ve gelişmiş sosyalist kültürün mükemmelliğini reddeden diğer internet kullanıcılarını rapor etmelerine yardımcı olunacağı" bildirildi.

Bildiride, "Bazıları gizli saiklerle çevrimiçi olarak tarihsel nihilist, (yok sayısı/ reddedici) yanlış beyanlar yayıyor, kötü niyetle parti tarihini çarpıtıyor, aşağılıyor ve yalanlıyor." ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca, "İnternet kullanıcılarının toplumu denetlemede aktif olarak rol oynayacağını ve zararlı bilgileri coşkuyla bildireceğini umuyoruz." ifadeleriyle vatandaşlardan birbirlerini fişlemeleri istendi. "Tarihsel nihilizm", Çin'de ÇKP'nin geçmiş olayları tanımlamasına ilişkin kamuoyundaki şüpheciliği tanımlamak için kullanılıyor. İnterneti sıkı şekilde sansürleyen ve yabancı sosyal medya platformlarına izin vermeyen Çin yönetimi, arama motoru ve haber kaynaklarına erişimi de yasaklamış durumda.

Euronews'in haberine göre, siber güvenlik birimi, tarihi yıldönümleri, siyasi toplantılar ve spor etkinlikleri gibi büyük etkinliklerden önce sansürü ve çevrimiçi denetimleri de sıkılaştırıyor.

CAC'nin duyurusunda şikayet hattı aracılığıyla ihbar edilen (fişlenen) kişilere hangi cezaların verileceğini belirtmiyor, ancak Çinli internet kullanıcıları, çevrimiçi olarak kendi bölgelerinin liderliğini, politikalarını ve tarihini eleştiren iletiler yazdıkları takdirde genellikle hapis cezası ve diğer yasal cezalarla karşı karşıya kalıyor.

Sene başında yapılan bir yasal değişiklik, "Çin’in ulusal kahramanlarına ve şehitlerine hakaret eden ya da iftira atan" kişilerin üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını öngörüyor.

Jiangsu'da yaşayan 19 yaşında bir genç, Japonya'nın 1937'deki Nanjing işgali ile ilgili yaptığı çevrimiçi "aşağılayıcı yorum" nedeniyle tutuklanmıştı.

Eleştirel içerikleri sansürleyemeyen Çinli sosyal medya platformları da mali yaptırımların yanı sıra mevcut yasalar uyarınca zaman zaman geçici olarak askıya alınıyor.

İngiltere'den 200 akademisyene 'Çin soruşturması'

 

Çinli yetkiliden aşı itirafı

 

Trump'ın çılgın aşı önerisi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)