BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinÇin’de bekar kadınlar doğum teşviklerinden faydalanamıyor----

Çin’de bekar kadınlar doğum teşviklerinden faydalanamıyor

Çin’de bekar kadınlar doğum teşviklerinden faydalanamıyor
07 Temmuz 2022 - 18:33 www.finansgundem.com

On yıllardır tek çocuk politikası izleyen Çin Komünist Partisi, karşılaştığı demografik kriz sonrası kadınları üç bebek sahibi olmaya teşvik ederken bekar kadınları bu kapsamın dışında bırakıyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pekin, demografik bir krizi engellemek için teşvikler veriyor. On yıllardır tek çocuk politikası izleyen Çin Komünist Partisi, bu krizle başa çıkmak için şimdi kadınların üç çocuk sahibi olmasını istiyor.

The New York Times’tan Alexandra Stevenson’ın haberine göre, kendine has yapısıyla Çin dünyanın geri kalanı için anlaşılması zor bir ülke. Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin, bunun önüne geçmek için on yıllardır tek çocuk politikası izlemişti. Şimdi ise bu durumun demografik bir krize yol açması, Çin Komünist Partisi’ni üç çocuk yapmaları için kadınlara teşvik vermeye itiyor.

Komünist Parti baskısı

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, konunun en hassas noktası ise burası değil. Çin’de evlilik planları yapan çiftler, çocuk yapma konusunda bir baskı hissediyor. Hükümetin doğum üzerindeki kontrolü ve kadın haklarını bastırması, birçok hevesli ebeveynin bir aile kurmasını zorlaştırıyor.

Çin’in doğu kıyısında, prestijli bir üniversitede öğretim görevlisi olan Chan Zhang, Çin’de toplum olarak kürtajın teşvik edilmediğini söylüyor ve ekliyor: “Kürtaj yaptırmak istiyorum.” Oysa kürtaj da Çin’deki diğer tüm üremeyle ilgili sorunlar gibi Çin Komünist Partisi’nin otoritesine bağlı bir konu. On yıllardır tek çocuk politikası güden Parti, bugün kadınları üç çocuk yapmaları için teşvik ediyor ancak bekar kadınları bu kapsamın dışında bırakarak. Pekin, acımasız sayılabilecek aile planlaması politikalarıyla, bekar kadınlara ve azınlıklara karşı ayrımcılık yaparak, kimin bebek sahibi olabileceğine ya da olamayacağına karar veren tek yetkili konumunda.

Bekar kadınlar kapsam dışı

Çin’de doğum oranları tarihin en düşük seviyelerinde. Yetkililer, kadınların daha fazla çocuk sahibi olmaları için vergi ve konut kredileri, eğitim yardımları ve hatta nakit teşvikler dağıtıyor. Önemli nokta ise, bu avantajların sadece evli çiftler için geçerli olması. Bu durum ise tek başına ebeveyn olmayı tercih eden kadınlar için büyük zorluk anlamına geliyor.

Çin’de tek ebeveynden doğan bebekler sağlık sigortası ve eğitim gibi sosyal yardımlardan faydalanmak için uzun süredir mücadele ediyor.

Çin’de tek ebeveynden doğan bebekler sağlık sigortası ve eğitim gibi sosyal yardımlardan faydalanmak için uzun süredir mücadele ediyor. Bekar ve hamile kadınların kamu sağlık hizmetlerinden faydalanması ve doğum iznini de kapsayan sigortalara erişimi düzenli olarak engelleniyor. İşverenleri tarafından hamile oldukları için işten çıkarılmaları halinde yasal olarak bir hakları bulunmuyor.

Bu durum çoğunlukla bekar kadınların çocuk sahibi olmamayı seçmesine neden oluyor. Çin yasaları, hamile bir kadının ve partnerinin bir devlet hastanesinde doğum öncesi bakım alabilmeleri için evli olmalarını şart koşuyor.

Anneyi ‘evli bir kadın’ olarak tanımlıyor

Çin'in ulusal aile planlaması politikası, evli olmayan bir kadının çocuk sahibi olamayacağını açıkça belirtmiyor, ancak anneyi evli bir kadın olarak tanımlıyor ve teşvikler için evli anneleri tercih ediyor. Köylerde yeni bebeği olan ailelere nakit ikramiyeler sunuluyor. Düzinelerce şehirde doğum izni genişletiliyor ve ikinci ve üçüncü kez evli anneler için doğum iznine fazladan bir ay ekleniyor. Kuzeybatı Çin'de bir eyalette, doğum izninin bir yıla çıkarılması düşünülüyor. Bazı eyaletlerde küçük çocukları olan evli çiftler için “ebeveynlik tatili” gibi yasal planlamalar yapılıyor. Ancak bu teşvikler, son 36 yılın en düşük seviyesine gerileyen evlilik oranları karşısında, demografik krizi tersine çevirmek için fazla bir işe yaramıyor.

Esnek çalışan aileler için hibrit dadı modeli

 

Fransa’da ailelere 8 milyar euro destek verilecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)