BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinÇin seçime hazırlanıyor: "Vatandaşa karşı kaba, saygısız ve bakımsız olmak yasak"----

Çin seçime hazırlanıyor: "Vatandaşa karşı kaba, saygısız ve bakımsız olmak yasak"

Çin seçime hazırlanıyor: Vatandaşa karşı kaba, saygısız ve bakımsız olmak yasak
11 Ekim 2022 - 11:02 www.finansgundem.com

Otoriter olarak kabul edilen Çin’de değişen pek bir şey yok. Seçime hazırlanan Çin Hükümeti, yayınladığı fermanla, tüm devlet çalışanlarına vatandaşlara karşı güler yüzlü olmalarını emrediyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin’de devlet memurlarının vatandaşlara karşı asık suratlı olması gelenek kabul ediliyor ancak bu durum sona ermek üzere. Çin hükümetinin yayınladığı ferman, tüm hükümet çalışanlarının vatandaşlara karşı güler yüzlü olmasını emrediyor.

Çin Hükümeti, devlet çalışanlarının halka karşı daha kibar olmalarını emrediyor. Yetkililerin vatandaşlara ‘evrak fırlatmaları’ ya da alaycı ifadeler takınmaları yasaklanıyor.

Gelenek değişiyor

Telegraph’tan Nick Allen ve Jenny Pan’ın haberine göre, Çin’de devlet memurlarının vatandaşlara karşı asık suratlı olması bir gelenek olarak kabul ediliyor. Devlete işi düşen vatandaşların fırlatılan bir belgeye maruz kalması ya da ağır cümlelerle ağzının payını alması oldukça normal kabul ediliyor.

Ancak Çin Komünist Partisi’nin 20. Ulusal Kongresi yaklaşıyor ve yaklaşan kongre, bir şeyleri değiştireceğe benziyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Çin hükümeti seçimlerden endişelenmiş olacak ki, halkın tepkisini çekmemek hatta gönlünü kazanmak için yeni bir ‘ferman’ yayınlama yolunu seçiyor.

Vatandaşlara karşı güler yüzlü olma zorunluluğu

Tüm Pekin’de yayınlanan yönergeye göre, tüm hükümet görevlilerinin vatandaşlara karşı güler yüzlü olması emrediliyor. Yönergede, evraklar doğru şekilde doldurulmamış olsa bile, vatandaşlara evrak fırlatmak ya da savurmak yasaklanıyor. Aynı zamanda, görevdeki çalışanların vatandaşlara karşı daha fazla ilgi ve saygı göstermesi emrediliyor.

Yayınlanan yönergede, “Çince anlamıyor musun?”, “İşareti görmüyor musun?”, “Okuma yazman yok mu?” gibi ifadelerin de kullanılmasının yasaklandığı görülüyor. Yetkililerin ayrıca “Bunu sana söylemedim mi?”, “Acelen ne! Meşgul olduğumu görmüyor musun?”, “Beni ilgilendirmiyor, başkasına sor” gibi ifadeler kullanması da yasaklanıyor.

Hisse senedi alım satımı yasaklanıyor

Yönergede, devlet görevlilerinin vatandaşlarla iletişim halinde olmaları gereken zamanlarda kişisel işleriyle ilgilenmesine de yasak getiriliyor. Kişisel işlerden kast edilenin hisse senedi alım satımı, internet üzerinden alışveriş yapmak veya özel telefon görüşmeleri yapmak anlamına geldiği belirtiliyor.

Oldukça detaylı şekilde belirtilen yasaklar arasında, devlet memurlarının, hizmetlerinden memnun olmayan vatandaşların şikayet edebilmeleri için isimlerini ve unvanlarını göstermek zorunda olmaları da yer alıyor.

Yönerge, hükümet çalışanlarının belgeleri insanlara teslim ederken ‘gereksiz yere zorlayıcı’ olmamaları gerektiği de belirtiliyor.

İş ortamını optimize edecek

Çin haber ajanslarına göre, bu yönerge, bazı ön saflarda görev yapan hükümet personellerinin ‘kaba, saygısız ve yapmacık bir tutuma’ sahip olduğunun üst düzeyde kabul edilmesinin ardından geliyor. Çin medyasına göre, bu değişiklik Çin'de 'iş ortamını optimize edecek’ ve ‘hükümet hizmetlerine halkın güvenini artıracak.’ Ferman, Pekin Devlet Hizmetleri İdari Bürosu tarafından dağıtılıyor.

Yönerge, sürücü ehliyeti ve doğum belgesi taleplerinin karşılanması gibi günlük bürokratik işlemler de dahil olmak üzere, Pekin’de görev yapan ve vatandaşlarla ilgilenen her hükümet personeline yönelik olarak yayınlanıyor.

Teklif aşamasında

Yönerge hala taslak teklif aşamasında bulunuyor ve Pekin Belediyesi Piyasa Düzenleme İdaresi web sitesinde yayınlanan yönerge 26 Ekim'e kadar Pekin halkının yorumlarına sunuluyor. Yorumların ve eleştirilerin ardından, yönergenin son halini alacağı belirtiliyor.

Web sitesinde, yönergeyle amaçlananın ‘mükemmel operasyonel kapasiteye sahip bir devlet hizmeti personel ekibi’ ve ‘standartlaştırılmış bir hizmet dili' oluşturmak olduğu ifade ediliyor.

Bakımlı olma şartı

Yönergede ayrıca, devlet görevlilerinin nasıl göründüklerinin de önemli olduğu belirtiliyor ve çalışanların ‘bakımlı’ olmaları gerektiğinin altı çiziliyor. Devlet medyasına göre, yönergeyle ‘hizmet görgü kuralları’nda ve yetkililerin denetimi ve değerlendirilmesinde iyileştirmeler yapılması da amaçlanıyor. Çin sosyal medyasında ise bu gelişme, kaba devlet görevlilerinden duymaya alıştıkları sözlerin yasaklanmasından duyulan memnuniyeti gösteriyor.

Çin, Devlet Başkanı Xi Jinping'in üçüncü kez beş yıllık başkanlık döneminin başlayacağı 16 Ekim’deki Komünist Parti Kongresi açılışına hazırlanıyor. Çin hükümetinin yayınladığı yönergenin bir seçim yatırımı olduğu ve halkın sevgisinin kazanılmasının amaçlandığı bildiriliyor.

Çin kabine değişikliğine mi gidiyor?

 

Çin'de konut fiyatlarında düşüş bekleniyor

 

Çin'in hizmet sektöründe sert düşüş

 

Çin’in Z kuşağı: Ebeveynlerinden daha zengin ve milliyetçi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)