BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPiyasaÇin küresel piyasaları bu hafta nasıl etkiledi----

Çin küresel piyasaları bu hafta nasıl etkiledi

Çin küresel piyasaları bu hafta nasıl etkiledi
22 Ağustos 2015 - 12:38 www.finansgundem.com

Çin’in küresel piyasalara vurduğu darbenin boyutu oldukça büyük

Çin’in zayıf gelen imalat sanayi göstergesi finans piyasalarını bu hafta alt üst eden son kötü haber oldu. Yuanın geçtiğimiz hafta devalüe edilmesi küresel büyüme ile ilgili endişeleri tetikledi. Bu durum neredeyse tüm varlık sınıflarını vurdu ve nihayetinde de şimdiye kadar istikrar kalesi olarak görülen S&P 500’e ulaştı.

Avrupa hisseleri, düzeltmeye girerken, gelişen piyasa hisseleri 3 yıldan uzun bir sürenin en büyük haftalık kaybı ile karşı karşıya geldi. Hong Kong, Endonezya ve Tayvan’da hisse senetleri ayı piyasasına düştü. S&P 500 Perşembe günü 18 ayın en sert düşüşünü gösterdi ve endeksin iki günlük kaybı 2011’den bu yana en kötü olarak kaydedildi. Yatırımcılar Netflix, Apple ve Amazon dahil olmak üzere 2015’in en çok kazandıran hisselerinde satışa geçti.

Bir döviz yatırımcısı bu durumu “dibe yarış” olarak adlandırdı. Önce Çin, sonra Vietnam, ardından Kazakistan sabit kur uygulamasını terk etti ve gelişen piyasa para birimlerinde düşüşler rekor seviyelere ulaştı. Malezya ringiti 17 yılın en zayıf seviyesine inerek Rusya rublesinin ardından bu ay dünyanın en kötü performans gösteren gelişen ülke para birimi oldu. Kolombiya’nın para birimi peso da tüm zamanların en düşük seviyesine indi.

Emtia için düşüşün sonu gelmedi. Emtia fiyatları, Çin’in imalat sanayi göstergesinin küresel finans krizinden bu yana en zayıf seviyeye inmesi ile tekrar darbe aldı. Bloomberg Emtia Endeksi 2002’den bu yana en düşük seviyeye indi. Petrol, 30 yıla yakın bir sürenin en uzun süreli haftalık kaybını kaydetti. Bakır, nikel, çinko, alüminyum, kalay ve kurşun değer kaybetti. BlacRock’in tahminlerine göre emtia sektörü ETF’lerinden üst üste beş aydır çıkış yaşanıyor.

Altın, yatırımcının güvenli varlığa yönelmesi ile bu hafta 7 ayın en büyük rallisini yaptı. Öte yandan piyasa katılımcıları Fed’in faizi Eylül’de artıracağı beklentilerini düşürdü.

Yen güvenli liman olarak görülen bir diğer varlık olarak bu hafta Aralık ayından bu yana en büyük yükselişi gösterdi. Dolar en düşük borçlanma maliyetine sahip diğer ülkelerin para birimleri karşısında zayıfladı.

ABD Hazine tahvilleri Mart ayından bu yana en iyi haftayı yaşadı. Sabit getirili varlıklara olan talep, küresel satış dalgasının etkisi ile yükseldi. Avustralya’dan İngiltere’ye ülke tahvilleri artış gösterdi. Gelişmiş ülke tahvillerinde ortalama faiz 3 ayın en düşük seviyesine indi.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)