BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇin, İsrail ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalamaya yakın' iddiası----

Çin, İsrail ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalamaya yakın' iddiası

Çin, İsrail ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalamaya yakın' iddiası
09 Eylül 2022 - 01:05 www.finansgundem.com

Çin ve İsrail'in, 2022 yılı içinde Serbest Ticaret Anlaşması imzalayacağı öne sürüldü.

South China Morning Post gazetesinin haberine göre, İsrail'in Pekin'deki ÇinEkonomik Misyonu'nun Başkanı Esti Ayalon-Kovo, gazeteye yaptığı açıklamada, tarafların düzenli çevrim içi müzakereleri sürdürdüğünü, anlaşmanın "son aşamalarda" olduğunu belirtti.

Anlaşmanın, iki ülke arasındaki ticareti geliştirmesini ve kolaylaştırmasını beklediklerini ifade eden Ayalon-Kovo, "İki taraf da anlaşmanın en kısa sürede neticelenmesi için çaba sarf ediyor. Bu anlaşma, İsrail'den yeni ihracatçıların Çin'e mal satmasını sağlayacak." dedi.

"Çin'in bir Orta Doğu ülkesi ile imzaladığı ilk Serbest Ticaret Anlaşması"

Müzakerelerin sonuçlanması halinde bu, Çin'in bir Orta Doğu ülkesi ile imzaladığı ilk Serbest Ticaret Anlaşması olacak.

Çin devlet medyasındaki haberlere göre, Pekin ile Telaviv arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması görüşmeleri, pandeminin başından bu yana çevrim içi sürdürülüyor. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi'nin nisanda, dönemin İsrail Başbakanı Yair Lapid yaptığı telefon görüşmesinin ardından müzakerelerin hızlandırıldığı kaydediliyor.

Çin ile İsrail arasındaki dış ticaret hacmi, 2021'de 22,8 milyar dolara ulaşmıştı. Çin'e yapılan mal satışı İsrail'in ihracatını yüzde 11'ini oluşturuyor. İsrailli ihracatçılar Çin'e ağırlıklı olarak tıbbi donanım, tarım aletleri ve diğer makineler ile gübre ve kimyasallar satıyor.

Asya Pasifik'te daha önce Güney Kore ile anlaşma imzaladı

İsrail, Asya Pasifik bölgesinde daha önce Güney Kore ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalamıştı.

Bugüne dek 16 ülke ile ikili serbest ticaret anlaşmaları yapan Pekin ise henüz bir Orta Doğu ülkesiyle bu türden bir düzenlemede uzlaşabilmiş değil.

Çin'in, son 20 yılda artan ekonomik gücü ve nüfuzuyla, ihtiyaç duyduğu enerjikaynakları bakımından zengin bölgeye ilgisini artırmıştı. İran ve Suudi Arabistanile ilişkilerini "kapsamlı stratejik ortaklık" düzeyinde yükselten Pekin, petrol zengini Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri ile de bir ticaret paktı oluşturmayı hedefliyor.

Analistler, Pekin'in İsrail ile anlaşmasının, geçmişte olduğu gibi yalnızca Arap ülkeleri ile ittifak ve iş birliği arayışında olmadığı, Filistin konusundaki görüş farklılığına karşın ekonomik iş birliğine açık olduğu mesajını vermeyi istediği değerlendirmesini yapıyor.

Çin, İsrail'in topraklarını işgal ettiği Filistin'i 1988'de resmen tanımıştı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)