BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriÇin fintekleri hükümet baskılarına dayanamadı----

Çin fintekleri hükümet baskılarına dayanamadı

Çin fintekleri hükümet baskılarına dayanamadı
27 Nisan 2021 - 13:59 www.finansgundem.com

Çin’in fintek şirketlerinin hızlı büyümesi sona erdi. Ülkenin düzenleyici kurumlarının fintek şirketleri üzerinde oluşturduğu baskı, şirketlerin maliyetlerini artırırken, sektör yatırımcılarını da uzaklaştırıyor.

FINANGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın fintek devriminin ön cephesinde yer alan ülke frene bastı. Geçtiğimiz altı ayda, Çin’in merkez bankası gururla ülkedeki tüm uçtan uca kredi kurumlarını baskı altında bıraktığını ve geride kalan diğer türdeki fintek şirketlerini de kontrol altına almak için bir dizi yeni kural getirdiğini açıkladı. Bununla birlikte ülkenin fintek şampiyonlarının en az üçünün halka arzları iptal edildi. Bu şirketler arasında, dünyanın en büyük halka arzını gerçekleştirmeyi planlayan Ant Group da yer aldı.

Pekin merkezli hukuk şirketi East & Concord Partners’dan Charles Feng, “Ant’in halka arzının iptali bir mihenk taşıydı. Finteklerin barbarca büyüdüğü bir çağ kapandı” dedi. Yakın zamana kadar Çin’in fintekleri uzun süre boyunca rahat düzenlemelerin faydasını gördü. Ant’in kurucusu Jack Ma ise başarısının bundan kaynaklandığını söyledi. Ma 2019 yılında katıldığı bir konferansta, “kurallarımız, yasalarımız yok” dedi. Açıklamasının devamında, “birçok hükümet yetkilisi, internet için nasıl kural koyacağını bilmiyor çünkü hiç kimse internetin ne olduğunu fark edemedi, bu da bize hızla büyüme imkanı tanıdı” ifadelerini kullandı.

Düzenleyiciler şimdi Ant’in küçülmesi için mücadele ediyor. Şirket ise finansgundem.com'un derlemesine göre, Çin’de mobil ödemeleri yaygınlaştırmış ve ülkenin dijital finans devrimini başlatmıştı. İlk çeyrekte şirketin ana pazarı ve Alipay’in 600 milyonun üzerindeki kullanıcısının nakdini tuttuğu alan, şirketin müşterilerinin paralarını başka yere taşımalarını teşvik etmek zorunda kalması nedeniyle %18 küçüldü. Düzenleyicilerin giderek artan baskısı aynı zamanda diğer iki fintek şirketinin de halka arz başvurularını geri çekmelerine neden oldu.

E-ticaret devi JD Group’un fintek kolu, 31 milyar dolar değerindeki JD Digits, kararın “gelişme stratejisinin yeniden değerlendirilmesinden” kaynaklandığını iddia etti. Halka arzın iptali, düzenleyicileri memnun etmek için bazı çabaların gösterilmesine rağmen gerçekleşti. Bu çabalar arasında JD’nin bulut bilişim birimiyle birleşme ve JD Technology ismiyle yeni bir birim oluşturma fikri de yer aldı. Şirket aynı zamanda Komünist Parti’yle bağları bulunan Li Yayun’u, yönetim konusundaki deneyim eksikliğine rağmen terfi ettirerek CEO pozisyonuna getirdi.

Ant tarafından desteklenen ve küçük ve orta ölçekli işletmelere kredi raporlama hizmetleri sunan Vzoom Creditech de halka arzını iptal etti. Bu üç şirketin halka arz planlarını ne zaman gerçekleştireceği bilinmiyor. Kurumsal araştırma şirketi Gavekal Fathom China Analisti Tina Hu finteklere verilen mesajın açık olduğunu söyledi: Merkez bankasının hakimiyeti sürüyor ve bankanın öncelikleri sistemik finansal riskleri azaltmak ve geleneksel kamu bankalarını desteklemek.

Hu, “fintek şirketleri çoğunlukla kredileri bankalarla işbirliği yaparak vermeye başladı” dedi. Açıklamasının devamında, “ancak şirketlerin iş modellerini başarılı bir şekilde adapte edip edemeyeceği belirsizliğini koruyor” ifadesini kullandı. Tüm düzenleme gerekliliklerine uyum sağlamak oldukça maliyetli oldu. ABD’de listelenen LexinFintek, 2020’de net gelirinde %74,1’lik düşüş açıkladı. Bunun kısmi nedeni ise muhasebe düzenlemelerinde yapılan değişiklikler oldu.

East & Concord’dan Feng’e göre, giderek daha fazla kuralın değişmesi, birçok şirket için ek maliyet oluşturacak. Feng, “anti tröst davaları ve soruşturmalar ile yakın zamanda yürürlüğe girmesi beklenen Kişisel Bilgi Koruma Kanunu riskleri de maliyetleri de yükseltiyor” dedi. Açıklamasının devamında, “bazı daha küçük şirketlerin ayakta kalamama ihtimali yüksek” ifadesini kullandı. Pekin’de rüzgarın yönünün değişmesi, bazı yatırımcıların da sektörü tamamen terk etmesine neden oldu.

Financial Times’a konuşan bir yatırımcı, “finteklere yatırım yapmak için, düzenlemelerle ilgili çok fazla belirsizlik var” dedi. Ancak diğerleri bu konuda daha rahat. Önde gelen bir fintek şirketinin çalışanı Chen, kilit önem taşıyan stratejinin “her daim düzenlemelerin önünde olmak” olduğunu söyledi. Geçtiğimiz sonbahar aylarında alınan bir mahkeme kararına dikkat çeken Chen, karara göre kredi veren şirketlerin müşterilerinden alabileceği faiz oranlarının düşürüldüğünü söyledi. Chen, “bu trendi önceden fark ettik ve düzenlemeden önce hareket ederek faiz oranımızı yeni limitin hemen altına indirdik” dedi.

Çin’de emtia şirketlerinden kâr rekorları

 

Güney Kore 2022'den itibaren kripto gelirlerinden vergi alacak

 

Kripto para borsalarında saklama nasıl olacak?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)