BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarÇin çekilince parsayı onlar topladı----

Çin çekilince parsayı onlar topladı

Çin çekilince parsayı onlar topladı
24 Ağustos 2021 - 17:46 www.finansgundem.com

Küresel Bitcoin madenciliği piyasasının yüzde ellisini elinde tutan Çin’in madencilik şirketlerini kapatmasıyla dünyanın diğer bölgelerindeki kripto madenciliği şirketleri ciddi kârlar elde etti


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uluslararası Bitcoin madencileri Çin’deki kripto madencilerine uygulanan yasakların ardından oluşan güç boşluğu sayesinde eskisine göre daha yüksek miktarlarda kâr elde etmeye başladı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Çin’de en fazla Bitcoin üretimi yapılan bölgeler ülkedeki karbon emisyonunu azaltmaya yönelik girişimler sonucu kapatılmıştı. Dünyanın en büyük ekonomisi çevre hassasiyetinin yanında resmi dijital para birimi dijital yuanı desteklemek amacıyla da Bitcoin madencilerini kıskaç altına aldı.

Çin uzun bir süredir dünyanın en büyük Bitcoin üreticisi olarak biliniyordu ve dünyadaki kripto para üretiminin yaklaşık yarısını elinde tutuyordu. Dünyanın diğer bölgelerindeki üreticiler üretimdeki yavaşlamanın yeni rekabetçilerin ortaya çıkmasına imkan sağladığını belirtiyor.

Financial Times’ın haberine göre Kanada merkezli kripto para madenciliği şirketi Hut 8 Mining’in Baş Finans Sorumlusu Shane Downey, “Dünyadaki günlük ortalama üretimi bir pasta olarak düşünün. Pastanın büyüklüğü aynı kaldı ve var olan her madenci pastadan daha büyük pay alabildi” ifadelerine yer verdi.

Bitcoin madencileri güçlü bilgisayarlar üzerinden matematiksel problemleri çözerek yeni coinler elde ediyor. Her yıl çıkarılabilecek coin miktarı belirli olduğundan daha az rakip sayesinde daha ucuza yeni coinlerin elde edilebilmesi mümkün olabiliyor.

İyileşen ekonomik şartlar Bitcoin madenciliği girişimcilerin artık dünya diğer bölgelerinde yeni madencilik faaliyetleri başlatabilecekleri anlamına geliyor. Blockchain.com’un verilerine göre, Çin’in Bitcoin madenciliğine indirdiği darbe sonrasında madencilik için kullanılan bilgisayarların toplam gücü yarı yarıya azalmıştı. Ancak şu anda bilgisayarların gücü mayıs ayındaki zirvesinin %30 aşağısında gözüküyor.

Bitcoin madenciliğinde kârlılık oranı coinlerin hakim piyasa fiyatına, sunucuların çalıştırılması için gereken elektrik maliyetine ve yeni coinlerin çıkarılma hızına ve miktarına bağlı olarak değişiyor. Bitcoin’in yaz aylarındaki dip seviyesi olan 30 bin doların altındaki fiyatlardan pazartesi günü erken saatlerde 50 bin doların üzerine kadar yükselmesi Bitcoin madencilerini daha fazla teşvik edebilir.

Avrupa'nın en büyük yenilenebilir Bitcoin madencilik çiftliklerinden birine sahip olan özel sermaye şirketi Lian Group'un Kurucusu Fiorenzo Manganiello, "Sahip olduğumuz makine sayısını iki katına çıkarmış gibiyiz" açıklamasında bulundu.

Hut 8 Mining Bitcoin madenciliğindeki değişimden yararlanan şirketlerden sadece biri. Ancak şirketin, ikinci çeyrekte madencilik gelirlerinde yıllık bazda yüzde 241'lik bir artış kaydetti. 25 milyon dolarlık kâr elde eden şirketin baş yöneticisi, Çin'in hamlesi sonucu olarak Haziran ve Temmuz aylarında kripto para birimlerinde düşüş olduğuna da dikkat çekiyor.

Hut 8 CFO’su Downey, “Çin’in yerel madenleri yasaklamasının ardından küresel üretim yaklaşık %40 ila %50 oranında düştü. Bu sırada Hut 8 doğrudan bir maliyet artışı olmadan yaklaşık %40 ila %50 arasında daha fazla Bitcoin madenciliğine başladı” açıklamasına yer verdi.

Çin’deki madenciler büyük ölçüde Moğolistan ve Kazakistan gibi komşu ülkelere göç etmeye çalışsa da birçoğu ekipman sınırının ötesinde taşınamıyor. Madencilerin bu yeni merkezlerde yetkililerin Bitcoin madencileri konusunda alacakları tutum hakkında da endişeleri bulunuyor.

Bitcoin madenciliği tükettiği enerji nedeniyle ciddi bir çevresel etki yaratıyor. Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi'ne göre, dünyadaki enerji tüketiminin yüzde 0,4'ünü Bitcoin madenciliği oluşturuyor ve madencilik faliyetleri yılda Finlandiya veya Belçika'dan daha fazla elektrik kullanıyor.

Bitcoin yeniden yükselirken yatırımcılar ne yapmalı?

 

El Salvador, kripto paraları 200 ATM ile destekleyecek

 

Kara paraya 1 milyar dolar ceza

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)