BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiÇin bu yazı elektrik kesintileriyle geçirecek----

Çin bu yazı elektrik kesintileriyle geçirecek

Çin bu yazı elektrik kesintileriyle geçirecek
21 Haziran 2022 - 17:49 www.finansgundem.com

Çin, kömür üretimindeki artışa rağmen elektrik arzı riskiyle karşı karşıya.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük kömür üreticisi olan Çin, yüksek miktarda kömür üretme hedefine ulaşsa da kaliteden ödün verdiğini geç anladı. Geçen yıla oranla kömür üretiminde rekor bir artış oranı yakalayan Çin’de yeni kömür arzının eskisine kıyasla daha düşük kalitede olması, Çin’de bu yaz da geçen yaz olduğu gibi elektrik kesintileri yaşanma ihtimalini artırıyor.

Analistlere göre Çin’de oluşan yeni kömür arzının büyük bölümü eskisine kıyasla düşük kalite kömürden oluşuyor. Reuters’dan Muyu Xu’nun haberine göre, aynı zamanda bu yeni kömür, elektrik santrallerinde daha hızlı yanıyor. Bu durum, kömür üretimi için sert önlemler alan Çin’in elektrik ihtiyacını tam olarak karşılayamaması anlamına geliyor.

Geçen yıl kömür üretiminde yaşanan düşük arz, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde elektrik kesintilerine yol açmıştı.

Elektriğinin yüzde 60’ını kömürden karşılıyor

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, dünyanın en büyük kömür üreticisi olan Çin, elektriğinin yüzde 60’ını kömürden karşılıyor. Geçen yıl kömür üretiminde yaşanan düşük arz, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde elektrik kesintilerine yol açmıştı. Pekin, o zamandan beri kömür üretimini rekor seviyelere çıkarmak için birçok önlem aldı. Bu önlemlerin başında ise kömür üretimini üstlenen elektrik üreticisi firmalar için kömür fiyatlarının tavan yapmasını sağlamak geldi. Ancak tavan fiyat politikasının madencileri kaliteden çok kömür miktarına öncelik vermeye ittiğini belirten uzmanlar, bu durumun, üretimi artırmak isteyen elektrik üreticilerinin de artan hacimlerde kömüre ihtiyaç duymasına yol açtığını söyliyor. Çin’den bir yetkili, tavan fiyatlar nedeniyle kar marjı düştüğünden madencilerin yüksek kalite kömür üretmek yerine hükümet tarafından belirlenen kömür miktarı hedefini tutturmaya öncelik verdiğini belirtiyor.

Madencilik üzerinde veri, analiz ve danışmanlık hizmetleri veren İskoçya merkezli Wood Mackenzie şirketi Kıdemli Danışmanı Yu Zhai, elektrik santrallerinin de daha ucuz elektrik üretiminden kaynaklı kayıpları azaltmaya yardımcı olan düşük kalite yükleri tercih ettiğini belirtiyor.

Mayıs ayı sonlarındaki kömür kullanımı bir önceki yıla göre yüzde 15 artsa da elektrik üretim hacminde bir değişiklik yaşanmadı.

Dünyanın en büyük kömür ithalatçısı

Çin dünyanın en büyük kömür ithalatçısı ve dünyanın ikinci sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatçısı olsa da enerji ihtiyaçları için öncelikle yerli yakıt kaynaklarına bağımlı bulunuyor. Bu sayede içerdeki enerji, petrol ve kömür fiyatlarını kontrol ederek yeterli ve uygun fiyatlı enerji temin etmeye çalışıyor.

Geçen yıl yaşanan elektrik kesintilerinin ardından yerli kömür madencilerinin üretimi gerektiği gibi rekor seviyelere yükseltmesi, Çin’in kamu hizmetleri için kullandığı kömür stoklarını bir önceki yıla göre 50 milyon ton artırdı. Bu rakam Mayıs ayında 159 milyon tona kadar yükseldi. Zhai, çoğu santralin düşük ısıl değerine sahip kömüre sahip olduğunu belirtti. Buna paralel olarak, Mayıs ayı sonlarındaki kömür kullanımı bir önceki yıla göre yüzde 15 artsa da elektrik üretim hacminde bir değişiklik yaşanmadı.

Çin Elektrik Konseyi, Nisan ayında güney ve doğu Çin dahil olmak üzere birçok bölgenin yaz aylarında yoğun saatlerde güç kaybı yaşayacağını tahmin ediyor. Normalde daha sıcak olan bölgelerde elektrik üretimi şimdiden artmış durumda ve Çin’in üçüncü kalabalık eyaleti olan Henan, rekor elektrik talebini karşılamak için test ediliyor.

İthalat, Çin’in toplam kömür tüketiminin yaklaşık yüzde 7’sini oluşturuyor.

Düşük kalite kömür ithalatı

Çin’in yüksek kalite kömür arzındaki düşüş, Pekin’in yüksek kalite kömür üreticisi Avustralya’dan gerçekleştirdiği kömür ithalatını yasaklaması ve Endonezya ve Moğolistan gibi düşük kalite kömür üreticilerinden alımları artırmasında bu yana giderek derinleşti. Endonezya’da ısıl değeri yüksek kömür üretilse de daha pahalı olduğundan daha çok Avrupa’ya satılıyor. İthalat, Çin’in toplam kömür tüketiminin yaklaşık yüzde 7’sini oluşturuyor.

uluslararası kömür fiyatları yerel kömür fiyatlarının çok üzerine çıkarak, kömür ithalatını birçok Çinli enerji şirketi için ekonomik yönden olanaksız hale getiriyor.

Yüksek nakliye oranları da Çin’e yalnızca düşük kaliteli ve ucuz kömür girmesine neden olan etkenler arasında yer alıyor. Rus kömür ve gazından vazgeçen Avrupalı alıcıların artan kömür ithalatı da yüksek kalite kömür arzını azaltan nedenler arasında yer alıyor. Bunların bir sonucu olarak uluslararası kömür fiyatları yerel kömür fiyatlarının çok üzerine çıkarak, kömür ithalatını birçok Çinli enerji şirketi için ekonomik yönden olanaksız hale getiriyor.

Tasarrufa gidiliyor

Çin, elektrik kıtlığını hafifletmek için yüksek enerji yoğunluğuna sahip tesislerdeki elektrik kullanımını sınırlandırmaya ve şirketler ve haneleri enerji tasarrufu yapmaya teşvik etmeye hazırlanıyor.

Çin’de yaygın karantinalar nedeniyle son zamanlarda yaşanan düşük enerji tüketimi seviyesi, düşük kaliteli kömür sorununu kısmen maskeliyor. Çin’in sekiz kıyı eyaletindeki kamu hizmetlerinde günlük elektrik tüketimi geçen yıla göre yüzde 17 oranında düşük seyrediyor. Ancak Şanghay ve Pekin gibi şehirlerin pandemi kısıtlamalarını gevşetmesiyle birlikte ticari faaliyetlerini artırması beklenirken yüksek sıcaklıklarda klima talebinde de artış olacağı tahmin ediliyor.

Almanya'dan doğal gaz tasarrufu için 'kömür' önlemi

 

AB, Rus kömürünü yasaklayacak

 

Rus petrolünü Çin satın alıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)