BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇin Başbakanı Li'den "istihdamı koruma" mesajı----

Çin Başbakanı Li'den "istihdamı koruma" mesajı

Çin Başbakanı Li'den istihdamı koruma mesajı
12 Mayıs 2022 - 13:33 www.finansgundem.com

Çin Başbakanı Li Kıçiang, Kovid-19 salgınının ekonomide yarattığı olumsuz etkiye karşı "istihdama öncelik verileceğini" bildirdi.

Çin Başbakanı Li Kıçiang, Çin'de kabine işlevini gören Devlet Konseyinin toplantısında Kovid-19 salgınının nisan ayında ekonomi üzerindeki baskısının beklenenin üzerinde olduğunu belirterek, istihdamı ve fiyat istikrarını korumanın önemini vurguladı.

Genel ekonomik istikrarın sağlanması için istihdam odaklı mali ve parasal politikalara öncelik verileceğini ifade eden Li, vergi iadeleri ve muafiyetleri, sosyal güvenlik primlerinin ötelenmesi, kredi maliyetlerinin azaltılması türünden tüm tedbirlerin, işletmelerin istikrarı ile istihdamın korunmasına, maaşların ödenebilmesine ve insanların temel geçiminin sağlanmasına odaklanması gerektiğinin altını çizdi.

Toplantıda fiyat istikrarının sağlanması gereğine de işaret eden Li, Kovid-19 salgınlarına karşı önlemler alınırken lojistikle ilgili ortaya çıkan problemlerin çözülmesi, sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarının sağlanması, enerji arzının güvenceye alınmasını istedi.

Omikron salgınları ekonomiyi olumsuz etkiliyor

Çin'de Omikron varyantını taşıyan vakaların yol açtığı salgınlar nedeniyle yıl başından bu yana büyük nüfusu barındıran ve kilit sanayi ile iş kollarının bulunduğu çok sayıda şehirde uygulanan karantina tedbirleri ve kısıtlamalar, ülke ekonomisini olumsuz etkiliyor.

Omikron vakalarının yol açtığı salgının etkisini en fazla hisseden Çin'in en büyük kenti Şanghay oldu. Kentte 28 Mart'tan bu yana uygulanan "kademeli kapanma" ve karantina tedbirleri 7. haftasına girmesine rağmen salgın henüz kontrol altına alınamadı.

Üretim, ticaret ve finans merkezi olan 26 milyon nüfuslu kentteki kısıtlamaların ülke ekonomisi üzerindeki etkisi belirgin şekilde hissedildi.

Çin'de nisan ayında imalat ve hizmetler sektöründeki ekonomik etkinlik azaldı, ihracat artışı son 22 ayın en düşük seviyesine geriledi. Tüketici fiyatlarındaki yıllık artış, martta yüzde 1,5 iken nisanda yüzde 2,1'e yükseldi.

Şanghay'daki kapanmanın henüz açıklanmayan nisan ayı büyüme ve istihdam verilerine de yansıması bekleniyor.

Çin ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,8 artarken, "yüzde 5,5 civarında" olması hedeflenen yıllık büyüme oranının altında kalmıştı.

Bulaşıcılığı yüksek Omikron varyantının ortaya çıkardığı tablo, Çin'in Kovid-19'a karşı "sıfır vaka" stratejisi için sınamaya dönüştü.

Kovid-19 vakalarını ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen strateji; karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmet sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri gerektiriyor. Tedbirler, hayatın olağan akışına müdahalesi ve ekonomik maliyeti açısından zaman zaman tartışmalara yol açıyor.

Diğer ülkeler, Kovid-19'a karşı salgın koruma tedbirlerini büyük ölçüde kaldırıp normalleşmeye giderken Çin'in, mücadele stratejisini zaman içinde nasıl uyarlayacağı belirsizliğini koruyor.

Çin’de altın ticaret hacmi, ilk çeyrekte artış yaşadı

 

Çin'de yeni krizin adı: 'Sunac'

 

Çin Devlet Konseyi'nden istihdam çağrısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)