BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkÇin bankalarında batık kredi dalgası yaklaşıyor----

Çin bankalarında batık kredi dalgası yaklaşıyor

Çin bankalarında batık kredi dalgası yaklaşıyor
01 Kasım 2021 - 17:58 www.finansgundem.com

Çin bankalarının bilançoları, Çin’in dev emlak geliştiricisi Evergrande’ın borç krizinden ve düşen kredi kalitesinden zarar görmedi. Ancak emlak sektöründeki sorunların devam etmesi halinde, batık krediler 2022’de yükselişe geçebilir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin bankaları üçüncü çeyreği güçlü bilançolarla kapattı ve ülkenin emlak geliştirme sektörünün borç krizine rağmen, yüksek bilanço açıklamaları geldi. Çin bankalarını borç krizi kalıcı olduğu takdirde daha büyük bir sınav bekliyor. Dev emlak geliştiricisi Evergrande’ın borçlarını ödeyememesiyle başlayan kriz, diğer şirketlere de sıçrayarak analistlere göre kredi kalitesini tehdit altında bıraktı.

Bank of Communications ve Postal Savings Bank of China’nın gelirlerinde, analistlerin tahminlerini geride bırakan %20’lik yükseliş görüldü. Bankaların neredeyse tamamı, düşük batık kredi oranları bildirdi. Çin’in büyümesi hız kaybederken, emlak ve üretim sektörleri de benzer adımlar izliyor. Bu nedenle ilerleyen dönemlerde bankaları daha büyük bir sınav bekliyor. Hong Kong, Şenzen ve Şangay’da Çin’in banka hisselerini takip eden endeksler, şubat ayı ortasından bu yana %14 ila %16 düşüş gösterdi.

Bunun ardındaki neden ise Bloomberg’e göre emlak geliştiricilerin aşırı kredi kullanımına yönelik devlet baskısı oldu. Çin’in dev emlak geliştiricisi Evergrande’ın 305 milyar doların üzerinde ödenmemiş borcu bulunuyor. Fantasia Holdings, Modern Land ve Oceanwide Holdings gibi şirketler offshore tahvil ödemelerini gerçekleştiremedi. Kredi derecelendirme kurumları ise batık kredi dalgasının 2022 yılında da devam edeceğini öngörüyor.

DBS Analisti Cindy Wang, “bu şirketlerin bazıları dördüncü çeyrekte de borçlarını ödeyememeye devam ederse, bankaların bunları batık kredi olarak görmesi gerekecek” dedi. Bankalar emlak geliştiricilerine sağladıkları krediler ve ev alanlara verdikleri mortgage kredileri nedeniyle sektördeki sorunlar karşısında savunmasız durumda. Emlak geliştiricilere verilen krediler ise analistlerin tahminlerine göre banka kredileri toplamının yaklaşık %8’ini oluşturuyor.

Bank of Communications’tan yapılan açıklamada, “küresel ekonomik toparlanma ve pandemi konusunda halen birçok belirsiz faktör var” dendi. Devamında, “ülkedeki ekonomik toparlanmanın daha fazla desteklenmesi gerekiyor” ifadesi kullanıldı. Çin’in ekonomisine yönelik iyimserlik, toparlanma geçtiğimiz üç çeyrekte hız kaybederken sona erdi. Bunun sonucunda politika yapıcıların teşvik musluklarını açacağına dair spekülasyonlar da yükselişe geçti.

Emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enerji kesintileri de bu ay üretimde beklenenden daha sert bir daralmaya neden oldu. 

Jefferies’e göre Çin’in emlak geliştiricilerine yönelik katı politikalar ortadan kalkmadığı sürece, sektörde borç finansmanı sorunu devam edecek. Jefferies Analisti Chen Sujin ise bu durumun sonucunda 2022 yılında daha fazla batık kredi görüleceğini söyledi.

Çin’in sermaye piyasalarında yavaşlayan büyüme, kredi arzının daralması ve düzenlemelerde standartların yükselmesi tehdit oluşturuyor.

Schroders stratejistleri yatırımcıların Çin piyasalarında daha fazla risk almaya karar vermeden önce, kredi konusunda rahatlama sinyallerini beklemesi gerektiğini söyledi.

Ekim'de en fazla ihracat otomotiv sektöründe gerçekleşti

 

Piyasalarda FED faiz kararı bekleniyor

 

Kamu bankalarının karı yarı yarıya azaldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)