BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇin bankaları için tehlike çanları----

Çin bankaları için tehlike çanları

Çin bankaları için tehlike çanları
13 Ocak 2016 - 13:42 www.finansgundem.com

Çin'de son dönemlerde yaşanan sıkıntılara önümüzdeki günlerde bir yenisi daha eklenebilir

FINANSGUNDEM.COM

2016 yılına girişte borsası, düşük büyüme rakamları beklentisi  ve yuan’daki değer kaybıyla dünya piyasalarını sallayan Çin, yeni bir tehlikeyle karşı karşıya. Üstelik bu tehlike küresel bir sıçrama yapma potansiyeline de sahip. Bilindiği gibi Çin Sermaye Piyasası Kurulu’nun aldığı seans kapatma kararı global piyasalarda negatif ayrışmaya yol açmış, kriz dalgası üzerine Çin kararı askıya alarak geri adım atmıştı.

Peki, son günlerde toparlanma eğilimine giren Çin’de ortaya çıkan yeni kriz sinyali ne? MarketWatch yazarı Craig Stephen’e göre kabus bu kez yurt dışında faaliyet gösteren Çin devlet bankalarıyla gelecek. Fitch'in, bankaların devlet stratejisi ve kâr hedefleri arasında sıkıştığına dair raporunu da köşesine taşıyan Stephen, sadece Çin ekonomisini değil, küresel pazarı de etkileyecek yeni tehlikeyi analiz masasına yatırdı. İşte Craig Stephen’in o yazısı

Sıradaki büyük sorun Çin bankaları mı?

Çin bankaları Pekin'in istekleri ve kâr etme çabası arasında sıkıştı 

Çin'in öz sermayesi geçici olarak dalgalanmaları durdurdu, Pekin'in piyasaya müdahale politikasında ısrarlı davranmasına rağmen ana sermaye endeksi yılın başlangıcından beri yüzde 15 daha düşük. 

Mevcut pozisyonu korumak durumunda oldukları için, bir bakıma geçen senenin hisse senedi alımlarından dolayı hükümetin eli kolu bağlı. Buna ek olarak, boğa piyasasının hayatta kalmasının önemi ise yaşanacak kayıplardan sonra politik çöküş ihtimali bulunması. 

Ancak karar vericiler bir problemi çözmeye çalışırken, başka bir problemin tohumlarını mı 
ekiyorlar? Dikkatler resmi müdahalenin takviye hisselere, özellikle bankalara verebileceği 
zarara çevrildi.

Analistler, bir kez daha devlet hizmeti talep edilen, Çin'in yurt dışında faaliyet gösteren 
devlet bankalarına çıkarılacak faturayı hesaplıyor. Kaygılar, bankaların hisse senedi 
piyasasına destek olmak için son çare satın alıcı konumunda olması. Dolayısıyla Çin bankaları ekonomideki fay hattının son adresi olabilir.

Yeni bir raporda, Fitch'in bankaların devlet stratejisi ve kendi kâr hedefleri arasında sıkışmış olduğunu belirten uyarıları yer alıyor.

Geçen yaz devlet bankaları başka bir stratejik rol oynamak zorunda kaldı, yerel yetkililere yardım amacıyla bankalar merkez hükümet eliyle 3.2 trilyon yuan tahvil borcu takası gerçekleştirdi.

Kısa vadede ise sermaye kontrolünü artırmak amacıyla alınan önemlerle yenileri eklenebilir. Şimdilik, paralarını dövize çevirmek isteyenler için yıllık kişi başı limit 50 bin dolar. Yurt 
dışında emlak alımını zorlaştırıcı önlemler alınması mümkün, bunlara ek olarak Çinli turistlerin yurt dışında yapacakları harcamalarla ilgili kısıtlamalar da gündeme gelebilir.

Şu an Pekin'in politikası iki seçenek arasında kalmış görünüyor, ya hisse senedi piyasasını 
desteklemek ya da yuanı. Eğer bu noktada doğru karar verilmezse, bir sonraki adımda banka hissedarları ve mevduat sahipleri destek bekleyen konuma gelebilir.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)