BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaDış PiyasalarÇin-Avrupa çekişmesi----

Çin-Avrupa çekişmesi

Çin-Avrupa çekişmesi
07 Temmuz 2013 - 18:28 www.finansgundem.com

16 milyar dolarlık pazar iki devi birbirine düşürdü

Çin, Avrupa Birliği (AB) ile ‘ticari savaşın’ kıvılcımını çakan güneş panelleri ithalatı anlaşmazlığı ile ilgili pazarlıkta elini güçlendirmek için Avrupalı şirketlere uyguladığı baskıyı artırdı. Avrupalı gıda şirketleri Nestle ve Danone’ye fiyatları sabitledikleri gerekçesiyle soruşturma açan Çin’in hedefindeki son şirket Tetrapak oldu. Çin Devlet Sanayi ve Ticaret Ofisi, Tetra Pak hakkında kartel soruşturması başlattı. Çin ile birlik arasındaki ticari savaş geçen ay Brüksel’in yerel üreticileri korumak için Avrupa’ya göre yaklaşık yüzde 45 ucuza mal edilen Çin malı güneş panellerinin ithalatına ek vergi getirmesi ile başlamıştı.
İLK OLARAK ŞARABI HEDEF ALDI
Çin de ek vergi getirilmesinden 1 gün sonra yani 5 Haziran’da AB şaraplarıyla ilgili soruşturma açarak yanıt vermişti. AB de tezgâh ve fayanslarda kullanılan taşları üreten Çinli firmalar hakkında damping soruşturması açtı. Çin Ulusal Gelişim ve Reform Komisyonu da geçen hafta Nestle ve Danone firmaları hakkında bebek maması fiyatlarını yüzde 30 daha yüksek tuttukları iddiasıyla soruşturma başlattı. Şirketler fiyatları yüzde 20 indirmeye karar verdi. Avrupa Birliği ve Çin arasındaki toplam ticaret hacmi 2012’de 433.6 milyar Euro’ya ulaştı. Çin Avrupa’nın en hızlı büyüyen, Avrupa ise Çin’in en büyük ihracat pazarı.
İSVİÇRE İLE ANLAŞMA İMZALADI
Bir yandan ticaret savaşları devam ederken öte yandan Avrupa ile bağlarını güçlendirmeye çalışan Çin, dünyanın en büyük 19’uncu ekonomisi olan İsviçre ile serbest ticaret anlaşması imzaladı. Bu, Çin’in kıta Avrupası’ndaki ülkelerle imzaladığı ilk serbest ticaret anlaşması oldu. Çin, nisan ayında İzlanda ile de serbest ticaret anlaşması imzaladı ancak İzlanda kıta Avrupa’sına bağlı değil. Çin ile İsviçre arasındaki ticaret hacmi bu yılın ilk beş ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 114.2 artarak 22 milyar 890 milyon dolara ulaştı.
Panelle başladı, taş ve şaraba sıçradı
AB, Çin malı güneş panalleri ithalatına ek vergi getirdi. Ağustosa kadar anlaşmaya varılamaması halinde yüzde 11.8 seviyesinde uygulanan vergi yüzde 47 seviyesine çıkacak. 2011’de AB Çin’den 16 milyar dolarlık güneş paneli ithal etti.
Avrupa Komisyonu tezgâh ve fayanslarda kullanılan taşları üreten Çinli firmalar hakkında damping soruşturması başlattı. 480 milyon Euro’luk bu pazarın yüzde 9’u Çinlilerin elindeydi.
Çin, anti-damping soruşturmalarına Avrupalı şarap üreticilerine karşı soruşturma başlatarak yanıt verdi. 2012 yılında Avrupa Birliği’nden Çin’e toplam 763 milyon Euro’luk şarap ihraç edildi.
AB, Çin’i Japonya ve Avrupa çıkışlı paslanmaz çelik boruya anti-damping vergisi uyguladığı için Dünya Ticaret Örgütü’ne şikâyet etti. Söz konusu borular, Çin’in toplam boru ithalatının yüzde 80’ini oluşturuyor. habertürk.com
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)