BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇin aşısında etkinlik tartışması----

Çin aşısında etkinlik tartışması

Çin aşısında etkinlik tartışması
12 Ocak 2021 - 16:41 www.finansgundem.com

Çin'in Sinovac şirketinin geliştirdiği aşının Brezilya'da yapılan son aşama deneylerinde yüzde 60'ın altında etkinlik gösterdiğine ilişkin haber kamuoyunun gündeminde, daha önde aynı aşının Türkiye'de etkinlik oranı yüzde 91 olarak açıklanmıştı.

Korona virüs aşısında zamanla ve bilim adamlarının birbirleriyle yarışı süreken, birçok şirket aşı ve ilaç konusunda pazardan en geniş payı alma çabasında. 

Çinli SinoVac’ın geliştirdiği ve Türkiye, Endonezya ve Brezilya’da denenen korona virüs aşısının etkililik oranına dair bir haber Brezilya merkezli UOL isimli internet sitesinde yayınlandı. İki farklı kaynağa dayandırılan haberde Çin’in korona virüs aşısının etkililik oranının yüzde 60’ın altında olduğu iddia edildi.

DENEY MERKEZİ HENÜZ AÇIKLAMADI

Sinovac ile aşı denemeleri ve üretimi konularında işbirliği yapan Butantan biyomedikal merkezi haberi “tamamen spekülatif” olarak niteleyerek yalanladı. Butantan deneylerin sonuçlarını Türkiye saati ile 18:45’te açıklayacak.

Sağlık uzmanları ve yetkililer ise geçen hafta açıklanan resmi deneme sonuçlarını eksik olarak niteleyerek eleştirmişlerdi.

Butantan Biyomedikal Merkezi’nin başkanı Dimas Covas devam eden çalışmaların geçen hafta açıklanan “klinik etkinliğe” ek olarak “genel etkinlik” oranını da göstereceğini söyledi.

Brezilyalı araştırmacılar geçen hafta aşının korona virüsnün hafif seyreden vakalarına karşı %78 etkinlik gösterdiğini ve ağır vakaların tamamını önlediğini açıklamışlardı. Ancak bağımsız uzmanlar CoronaVac isimli aşının üçüncü faz deney sonuçlarının daha şeffaf bir şekilde açıklanması çağrısında bulunmuşlardı.

ENDONEZYA YÜZDE 65 DEMİŞTİ

Endonezya dün ilk verilere göre aşının %65 etkinlik gösterdiğini açıklayarak acil durumlarda kullanımına onay vermişti.

UOL haberinde Butantan’ın bugün açıklamaya hazırlandığı etkinlik oranının %50 ile %60 arasında olduğunu bildirdi. Bu rakamlar sağlık kurumlarının belirlediği seviyenin üstünde olsa da geçtiğimiz hafta açıklanan rakamların oldukça altında.

Türkiye’de yapılan deneylerde aşının %91.25 etkinlikte olduğu açıklanmıştı.

“BU SONUÇLAR ENDİŞEYE YOL AÇIYOR”

Hem Sinovac’ın aşısı hem de Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca’nın ortak geliştirdiği aşı Brezilya’da acil kullanım onayı bekliyor. Salgının başından bu yana Brezilya’da 200,000’den fazla insan korona virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Brezilya, ABD’nin ardından korona virüs nedeniyle en çok insanın hayatını kaybettiği ikinci ülke.

Reuters’ın haberinde, CoronaVac aşısının dünyanın farklı yerlerinde yaptığı deneylerden gelen tam olmayan verilerin Çinli şirketler tarafından geliştirilen aşıların yetkili kurumlar tarafından ABD ve Avrupa’da üretilen aşılar kadar detaylı incelenmediğine yönelik endişelere yol açtığı belirtildi.

Covas, Pazartesi günü UOL’de yer alan röportajında Butantan’ın verileri düzenleyici kurumu Anvisa’ya aktarmaya öncelik verdiğini aynı zamanda kendilerinin de sonuçları analiz ettiğini açıkladı.

Anvisa’nın Cumartesi günü yaptığı açıklamada Butantan’ın aşının acil durumlarda kullanımı için yaptığı başvuruda çalışmanın analizi için gerekli deneklerin yaşı, cinsiyeti ve başka hastalıklarının olup olmadığı gibi bilgilerin yer almadığı ifade edilmişti.

Test süreci yarın bitiyor mu?

Prof. Dr. Köksal: Pandemi sonrası, kalp yetmezliği vakalarında patlama yaşanabilir

Ege Üniversitesi'nin geliştirdiği korona aşısı gönüllüler üzerinde denenecek

Moderna’dan umut verici aşı açıklaması

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)