BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇin, ABD savaş gemisini uyardı----

Çin, ABD savaş gemisini uyardı

Çin, ABD savaş gemisini uyardı
29 Kasım 2022 - 15:41 www.finansgundem.com

Çin, Güney Çin Denizi'nde egemenlik iddiasında bulunduğu takımadalar çevresinde seyreden ABD savaş gemisini takip ederek uyardı. Ülke, tahliye uyarısında bulunarak bu hareketi ciddi bir güvenlik önlemi olarak nitelendirdi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Güney Cephe Komutanlığı Sözcüsü Tian Junli, Çin kuvvetlerinin, Nanşa Adaları çevresinde sefer yapan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) donanmasına ait güdümlü füze kruvazörü USS Chancellorsville’i takibe aldığını ve tahliye uyarısında bulunduğunu açıkladı.

​​ABD'yi “bölgedeki barışa karşı provokatör” olarak nitelendiren Tian, “ABD ordusunun eylemleri, Çin'in egemenliğinin ve güvenliğinin ciddi bir ihlali olmanın yanı sıra Güney Çin Denizi'ne yönelik denizcilik ve askerileştirme konusundaki hegemonyanın reddedilemez kanıtıdır.” ifadesini kullandı.

Temmuzda Çin ordusu, ABD donanmasına ait savaş gemisi USS Benfold'un, Nanşa Adaları çevresinde kara sularına izinsiz girmesinin ardından uzaklaştırıldığını iddia etmişti.

ANLAŞMAZLIK GEÇMİŞİ

Çin, 1947'de yayımladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere aralarında Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik iddiasına dayanarak adalara üsler inşa etmesine, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

Uluslararası kamuoyunda "Paracel" ve "Spratly" olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından "Hoang Sa" ve "Truong Sa", Çin tarafından ise "Şişa" ve "Nanşa" olarak adlandırılıyor.

Uluslararası Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal zemini olmadığına karar vermişti.

5 ülkeden vatandaşlarına, ABD'ye seyahat konusunda uyarı

 

Deutsche Bank ve Goldman'dan ABD için resesyon tahmini

 

ABD'den Çin şirketlerine ithalat yasağı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)