BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇiftlik Bank bu kadar insanı nasıl kandırdı?----

Çiftlik Bank bu kadar insanı nasıl kandırdı?

Çiftlik Bank bu kadar insanı nasıl kandırdı?
15 Mart 2018 - 18:53 www.finansgundem.com

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bir dönem Rap şarkıları söyleyip çıplak gösteren gözlük satan son olarak binlerce kişiyi 'Çiftlik Bank' ile dolandıran Mehmet Aydın'la ilgili dikkat çeken yorumlarda bulundu

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Mehmet Aydın ve 'Çiftlik Bank'ın bu kadar insanı yüksek kazanç vaadiyle nasıl kandırabildiğine ilişkin şu 4 maddeyi sıraladı: Sürü psikolojisi, sosyal itaat duygusu, realite körlüğü ve duruma uygunluk...

Habertürk TV'de konuşan Tarhan, Mehmet Aydın'ın önce ücretsiz tavuk verme gibi yöntemlerle güven duygusu kazandığını, insandaki sosyal itaat duygusunu ve sürü psikolojisini harekete geçirdiğini düşünüyor. Tarhan, bir süre sonra sisteme katılan insanların "Bu kadar insan para yatırıyorsa bu kadar kişi aptal olamaz" düşüncesine kapıldığını söylüyor.

"Duruma uygunluk varsa realite körlüğü oluşuyor" diyen Tarhan terör örgütü PKK'nın gündemde olduğu dönemde insanların telefon dolandırıcıları tarafından 'Hesaplarınız terör örgütünün eline geçmiş' sözleriyle dolandırılmasını bu duruma örnek olarak gösteriyor.

Tarhan "Mesela şimdi bitcoinle ilgili bir algı var. O algıyı alıyor, duruma uygunluk haline getirip kullanıyor. Mesela 'Bak bitcoin nasıl yükseldi' diyor" diye konuştu.

'İNSANLARI OYUNUN PARÇASI HALİNE GETİRİYOR'

Çiftlik Bank'ın bitcoin'in yükselişi üzerinden aslında bu şekilde para kazanmanın normal olabileceğine insanları inandırdığını vurgulayan Tarhan'ın Çiftlik Bank'la ilgili bir diğer yorumu ise insanları oyunun parçası haline getirmesi.

SON AŞAMA: KORKULAR

Tarhan şöyle devam ediyor: Kişilerin zaafları ve korkuları devreye sokuyor. Bir süre yatırım yapan insanlar bu kez parayı kaybetme korkusuyla daha fazla yatırıma devam ediyor. Daha fazla kişiyi sisteme katmaya çalışıyorlar.

Yakınlarına bunu abartılı şekilde övüyorlar. Aldatmanın parçası haline getiriyorlar.Çok planlı bir hareket var. Güven oluşturarak aldatmaya karşı insanlar eleştirisel düşünceyi öneriyoruz.

Eleştirisel düşünce bizim toplumumuzda çok kullanılmayan bir ilke. Özetle şöyle diyelim. Batı bununla ilgili önlem almış. 2008 krizinden sonra İngiltere'de Ticaret Dürüstlüğü ofisi kurulmuş.

BİR KİŞİ DAHA TUTUKLANDI

Geyve Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, H.T. Sakarya'nın Geyve ilçesinde gözaltına alındı.  Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlı tutuklandı. 

Sakarya'nın Taraklı ilçesinde Çiftlik Bank Mavi Yumurta Damızlık Tesisiyle ilgili Kaymakamlığın, "usulsüz faaliyet yürütüldüğü" yönündeki şikayeti üzerine Geyve Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatılmıştı. 

YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BETÜL AKSOY17 Mart 2018 01:46

    Boş boş yorumlar başladı adam dolandırdı paraları topladı gitti şimdi yorumlaar başladı.profoserler psikologlar bedava yorumcular.kimse demiyoki lider sıfatı olan herkes türk insanını kandırır kanmak türkün geninde var bu millet değilmi bir insana inanıp peşinden takılıp giden,bu millet değilmi tarihler boyunca bir ailenin peşine takılıp giden,bu millet değilmi bir insana inanıp peşinden giderek ülkesini zor durumlara sokan.bu millet değilmi vaatlere kapılıp bir insanın peşine takılıp çoluk çocuğun istikbaline mani olan saymakla bitermi acaba şimdide vay milleti dolandırmış mışda yorumlar başladı önce millet olarak bilinçlenilsinde bir insanın peşine takılınca başlarına neler gelebileceğini anlasınlarki kararlarını nasıl alabilir olduklarını öğrenmiş olurlar belki.çiftlik bank kurucusunuda buradan tebrik ediyorum.sanki paraları verirken devlete sordularda şimdi bide devletin mahkemelerini meşgul edecekler ey gidi dünya ey..

  • Derin16 Mart 2018 17:18

    Bu tosun bu kadar işi kendi becermedi.Esas arkasında duranları bilen yok.Ortam uygun denetleyen yok yalaka medyanın yardımıyla yürü ya kulum mehmet ve patronları.

  • sait16 Mart 2018 12:33

    milletten para toplamak kolay değil,toplayabildiyse bu başarıdır.

  • Yimpas16 Mart 2018 00:43

    Yimpaş yüz elli bin kişiyi kandırdı. Kimin sesi çıkıyor. Adamlar en son aytaç'i da sattı nere gitti para? Adamlar tum mağazaları sattı hiçbir şey kalmadı en son da aytac'i sattı paralar yok oldu. Artık satacak bir şey kalmadı. ..iç biri şimdi çıkar malesef başarısız olduk sizin paraları bitirdik. Kusura bakmayın der. Utanmadan bide maşallah inşallah diye takiye yaptı mi her şey tamam olur.

  • Asıl Planlayıcılar Kim?16 Mart 2018 00:42

    Ya kardeşim bu adam bir paravan / piyon, adama yüzde verdiler; asıl kurgulayanlar arkada biryerde. Daha şu adam sanki bunları hep kurgulamış gibi de konuşmayın lütfen. Yok rapçiymiş de şimdi bu işi kurmuş. O kadar akıllı olsa kendi ismini koyar mı ortaya, gider başka bir piyon bulurdu.

  • Çok Bilmiş16 Mart 2018 00:39

    Abi yine klasik Batı bu işi çözmüş muhabbeti de öldürüyor. Theronos diye bir firma her türlü kan testini yaparım diye - startup rüzgarını arkasındaki alıp yatırımcılarını 100 milyon dolar dolandırdı, daha dün genel müdürü kadın suçunu kabul etti ve anlaşmaya vardı oranın SPK’sı ile kardeşim. Oluyor işte, rüzgarı kullanıp fırsatçılık yapan adam her yerde var. Bizdekiler koyun, öküz, kara cahilmiş e Amerikadakiler ne? Allallaaa...

  • POLAT ALEMDAR15 Mart 2018 23:38

    biz bar bağırıyorduk batlayacak diye kimse inanmadı.Türkiye suç cennetti.adam öldüren hemen çıkıyor, hırsızlık yapan hemen çıkıyor.adam öldürenlerden sadece 3 kişi asın bakın kimse yapıyormu.hırsızlık yapan sadce 3 kişinin elini kesin bakın bir daha yapıyormu.uruğay a kaçmış şerefsiz.ajan kullanıp orada öldürün bakalım bir daha yapıyormu.bizim milletvekillerimiz malesef maaşları artırmaya gelince birlikte olurlar onun dışında danışıklı ve numaradan dıdişip döğüş yapıp yan gelip yatıp yatarlar.adaletin en az olduğu veya hiç olmadığı bir ülkede yaşamaktayız.

  • ponzi...15 Mart 2018 22:53

    yahu Türkiye bilmiyo bu işleri dunyada yıllardır var :D

  • TAM KOMEDİ15 Mart 2018 22:13

    BU ÇİFTLİK İŞİ O ŞİŞKONUN İŞİ DEĞİL !! ONUN ARKASINDA BAŞKALARI VAR BENCE ! O APTALDA KANDIRACAK DEĞİL ,KANDIRALACAK TİP VAR.

  • kaktust15 Mart 2018 21:57

    akıllanmadınız gittiniz bree ,Özal döneminde yüzde kaç bilmem faizle batırılan paralar,zamanında Konyada ve bir çok ilde kurulan,islami görünümlü Bakkal bile olmayacak kapasitede Holding ler,yimpaşlar,Keriz feneri,Jet fadıllar ,camilerde toplanan yardım adı altında kayıt dışı paralar ,yolsuzluklar,rüşvetlerciler,irtikap,torpilciler ,daha niceleri ,azalmasını umarken çogaldılar,ülkenin siyasi ,ekonomik,egitim, her şeyine gelecegine ,kaderine bile deprem yaratacak güce ulaştılar,siz degil, biz akıllanmadık neden mi sizin akılanamaycagınızı bile bile akıllanacagınızı sandık,siz degil bizler saftirikmişiz,yalnız şunuda söylemeden geçemiyecegim .kul neyi hak ederse Allah onu veririmiş,beter olun,her dönem aynı senaryo ,aynı hikaye,o dönemlerin devamıyız diyorla ya,daha ne bekliyordun bunlardan

  • kaktust15 Mart 2018 21:52

    Tarımı doğduğu topraklarda öldürüp, hayali rakamlarla "Tarımda Avrupa birincisiyiz" diyen bakanların ülkesinde halkın sanal çiftlik oyunuyla dolandırılmasında şaşılacak bir şey yoktur...

  • Mustafa15 Mart 2018 21:49

    Gec realiyeymis duruma.uygunlukmus bos boa laflar gel ben sana soyleyim millet ikis yolu ariyor sikisti bikti acaba demi saldiriyor hepai bu bosver isin paikolijosini falan kisaca millet emeksi bedava paranin pesinde borsa da bunlardan biri

  • saros15 Mart 2018 21:35

    Küçük Ali, yaşlı bir çiftçiden 500 liraya eşek satın alır. Ama çiftçi eşeği sabah verecektir. Sabah yaşlı çiftçi Ali’ye;─ Oğlum eşek dün gece öldü, paranı da yedim bitirdim! der.Küçük Ali çiftçiye;─ Ben eşeği yine de istiyorum, der.Yaşlı çiftçi;─ Ölü eşeği ne yapacaksın? diye sorar.Ali de;─ Ölü olduğunu söylemeyeceğim, tombala düzenleyip satacağım, der.Aradan bir ay geçer, yaşlı çiftçi Ali’ye rastlar, sorar;─ Eşeği ne yaptın?Ali;─ Eşeği tombalaya koydum, 10 liradan 500 kişiye bilet sattım. 5000 lira kazandım! der.Yaşlı çiftçi;─ Peki, ölü olduğunu görünce kızmadılar mı?Ali;─ Yok yaa… Sadece kazanan şarladı, ona da 10 lirasını iade ettim sevindi! der.Küçük Ali büyür, eşeklerin sırtından para kazanmaya devam eder…Bu ülkede ne Ali’ler Veli’ler biter, ne ölü eşekler, ne de kolay yoldan para kazanmaya çalışıp bunlara parasını kaptıranlar

  • Kim ki duk15 Mart 2018 21:17

    Akepenin seçmeninin düştüğü yanilgiyi da açıklamış nevzatoca.

  • Koala15 Mart 2018 20:46

    Bazı partiye oy verenler gibi yani

  • ylmz15 Mart 2018 20:36

    Aziz Nesin in kulaklarını çınlatarak !,önceleri "çıplak gösteren gözlük" pazarlayan !,sonrasındada "Çiftlikbank" ı kuran ve 500 milyonu toplayıp sırra kadem basan çocuğu kutluyorum...!Bu memlekette sana daha çok iş var...!!

  • özgür15 Mart 2018 19:42

    ülkenin yarısı koyun anlaşılmayacak ne var.

  • Yandaş15 Mart 2018 20:29

    Ülkenin yarısını koyun olarak görüyorsan sende yandaşlar kategorisinde sin muhtemelen, ve sana da bol kazançlar diliyorum, kavalını iyi çalmak şartıyla tabi :)

  • Dürüst Reklamcı15 Mart 2018 19:30

    Halk bu dolandırıcıların bazı medyadaki reklamları nedeniyle tuzağa düşürüldü bence. Bu medya kuruluşlarından bir kısmı konuyu incelemeden çiftlik bank'a ana haber bültenlerinde bile yer verdi. Bu reklamlara yer veren medya kuruluşları tuzağa düşürülen halkın zararlarını karşılamalıdır, aksi taktirde Mehmet Aydın ismindeki dolandırıcının suç ortağı olurlar diye düşünüyorum.

  • Kanal15 Mart 2018 21:22

    Akepenin reklamını yapan yayıncılar da aynı sorumluluğu taşıyacaksa fena fikir değil bu.