BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇiftçiye tarımsal elektrik borcu için faizsiz kredi----

Çiftçiye tarımsal elektrik borcu için faizsiz kredi

Çiftçiye tarımsal elektrik borcu için faizsiz kredi
19 Ağustos 2022 - 08:19 www.finansgundem.com

Sulama birlikleri, sulama kooperatifleri ve bireysel üreticilerin kullandıkları tarımsal elektrik bedeli, 10 milyon liraya kadar sıfır faizli kredi kapsamına alındı. Kredi, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla kullandırılacak

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin kullandırdığı “Tarımsal Üretimde Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Karar” kapsamında yalnızca ruhsatlı kuyulardan ve diğer kaynaklardan su çıkarmak ve bu suyu üyelerine dağıtmak amacıyla tesislerinin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla yapacakları güneş enerjisi sistemlerine ilişkin yatırımlara ve tarımsal elektrik bedeli ödemelerine münhasır olmak üzere 8/3/2011 tarihli ve 6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanunu hükümlerine göre faaliyet gösteren sulama birliklerine yüzde 100 faiz indirimli yani sıfır faizle 10 milyon liraya kadar kredi kullandırılacak.

Uygulama ne zaman başlayacak, kimler yararlanacak?

Resmi Gazete’nin 18 Ağustos 2022 tarihli sayısında yayımlanan karara göre; 1163 sayılı Kanun kapsamında faaliyet gösteren sulama kooperatifleri ve 6172 sayılı Kanun kapsamında faaliyet gösteren sulama birlikleri ile gerçek ya da tüzel kişi tarımsal üreticilerin tarımsal elektrik tarifesine tabi elektrik fatura ödemeleri, üretim konusu ayrımı yapılmaksızın, Tarımsal Elektrik Bedeli başlığında değerlendirilecek.Dünya'dan Ali Ekber Yıldırım'ın gaberine göre, sulama kooperatifi ve sulama birlikleri ile gerçek ya da tüzel kişi tarımsal üreticilerin birikmiş/normal ödeme günü geçmiş/ödenmemiş/ taksitlendirilmiş tarımsal elektrik borçları ile ilgili ödemeleri de bu kapsamda değerlendirilecek.

Yeni faturalar için kredi verilecek mi? Karara göre, Tarımsal Elektrik Bedeli başlığından yararlanmak isteyen sulama kooperatifleri ve sulama birlikleri ile gerçek ya da tüzel kişi tarımsal üreticilerin yeni faturalarını ödemek amacıyla bu krediden yararlanabilmesi için birikmiş/normal ödeme günü geçmiş/ ödenmemiş taksitlendirilmemiş tarımsal elektrik borcunun bulunmaması ve taksitlendirilerek ödenen/ödenecek borçları varsa bununla ilgili gecikmiş taksitinin bulunmaması gerekiyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülecek bu karar, yayımlandığı 18 Ağustos 2022’den itibaren kullandırılacak kredilere uygulanmak üzere bu tarihten itibaren yürürlüğe girdi.

Bakan Nebati ve Kirişci’den, “üreticiye hayırlı olsun” mesajı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren söz konusu düzenlemeye ilişkin paylaşımda bulundu. Enerji girdi fi yatlarının üretici üzerindeki yükünün bilincinde olduklarını vurgulayan Nebati, şunları kaydetti: “Çiftçimizin maliyeti, tarladaki enflasyona, tarladaki enflasyon ise sofraya yansıyor. Tarladan tüketiciye uzanan bu süreçte önemli bir destek devreye giriyor. Tarımsal sulama birliklerimiz ve tarımsal üreticilerimizin kullandıkları tarımsal elektrik bedelinin tamamı, 10 milyon liraya kadar Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri ile kullandırılabilecek şekilde, sıfır faizli kredi kapsamına alındı. Çiftçimizin, üreticimizin yanında olmaya devam edeceğiz.” Kirişci de Twitter hesabından düzenlemeye ilişkin, “Tüm üreticilerimize hayırlı, uğurlu olsun.” paylaşımını yaptı.

Hisarcıklıoğlu: Ticari kredilerde rahatlama var

 

Çakar: Sorun mevduatın döviz, kredi talebinin TL olması

 

Ticari kredide faiz düştü, masraf arttı

 

Özel sektörün toplam kredi borcu 161,4 milyar dolar

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)