BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇiftçiye faiz affı müjdesi----

Çiftçiye faiz affı müjdesi

Çiftçiye faiz affı müjdesi
24 Aralık 2014 - 22:13 www.finansgundem.com

TEDAŞ Genel Müdürü Çepni: "Tarımsal sulama abonelerinin elektrik borcu faizlerinin tamamı affediliyor."

Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) Genel Müdürü Mükremin Çepni, ''Tarımsal sulama abonelerinin elektrik borcu faizlerinin tamamı affediliyor. Çiftçilerimiz sadece ana parasını yatırarak bu borç yükünden kurtulabiliyor'' dedi.

Çepni, TEDAŞ Toroslar Bölge Koordinatörlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında, hükumetin özellikle tarımsal sulama borçlarına yönelik, TEDAŞ alacaklarının kapatılması amacıyla bir kanun çıkardığını hatırlattı.

Kanuna göre tarımsal sulama abonelerinin, sadece ana parayı ödeyerek borçlarının tamamından kurtulabileceğini, kanunu duyurmak için çeşitli toplantılar yaptıklarını anlatan Çepni, konuşmasına şöyle devam etti:

''Tarımsal sulama abonelerinin elektrik borcu faizlerinin tamamı affediliyor. Çiftçilerimiz sadece ana parasını yatırarak bu borç yükünden kurtulabiliyor. Bu borçlar 2005'ten bu yana kalan borçları da kapsıyor. Çok basit bir örnek vermek gerekirse 2005'te bin lira borcu olan çiftçimizin, bugün borç yükü 4 bin 280 lira olmuş durumda. Eğer bu borcu ödemez ve hukuki yollardan süreç takip edilecek olursa bu rakam mahkeme masraflarıyla yaklaşık 8 bin liraya kadar çıkıyor. Ancak şimdi çiftçimiz sadece ana borcunu yatırırsa tüm borcundan kurtulmuş oluyor. İnşallah vatandaşlarımızda bu duyarlılığı gösterir ve bu kampanyaya katılır.''

Faiz affına rağmen borçlarını ödeyemeyen çiftçilerin, taksitlendirme de yapabileceğini vurgulayan Çepni, bu borçları da senede bir kez ödemeli beş yıl vade yaptıklarını aktardı.

Borçlu kamu kuruluşları ve belediyelerin de biran önce TEDAŞ'a müracaat ederek yasadan yararlanmalarını tavsiye eden Çepni, konuşmasına şöyle devam etti:

''Eğer yapılandıracaklar ise onlar için de 36 aylık bir yapılandırma sürecimiz var. İki ayda bir ödemeli 18 taksite kadar borçlar bölünebiliyor. Tarımsal sulamada faizin tamamı affediliyor. Belediye ve resmi kuruluşlarda ise şu anda yüzde 21 olan ortalama yıllık faiz üçte bir oranında düşürülerek yüzde 7 olarak tekrar yapılandırılıyor. Bu da kamu kuruluşları ve belediyelerin borç yükünden kurtulmaları için oldukça güzel bir düzenleme oldu. Biliyorsunuz belediyeler ve kamu kuruluşlarımız Sayıştay denetimine tabi. Sayıştay denetimi sırasında ilgili belediye veya kamu kuruluşu borcunu yapılandırmamış ise başları ağrıyabilir. O açıdan ilgililerin bu kanundan faydalanıp bir an önce borcunu yapılandırmalı.''

Türkiye genelinde TEDAŞ'ın 3,4 milyar lira elektrik borcundan kaynaklanan alacağı olduğunu aktaran Çepni, Adana'dan ise 38 milyon lira civarında alacakları bulunduğunu anlattı.

Çepni, borçlarını ödemek isteyen çiftçi, belediye ve kamu kurumlarının 31 Ararlık'a kadar kurumlarına başvurmaları gerektiğini hatırlattı.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • huseyın kepezlı mah.akcakale SANLIURFA11 Şubat 2015 20:38

    2015 tede faız affı kabpanyasının devam etmesını ıstıyoruZ pamuk satılmadıgından yetıstıremedık yetkılılerden uzatılmasını arz ederız.