BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakÇiftçi Towers’ta filmin sonu kötü bitti----

Çiftçi Towers’ta filmin sonu kötü bitti

Çiftçi Towers’ta filmin sonu kötü bitti
10 Temmuz 2022 - 16:03 www.finansgundem.com

İstanbul Zincirlikuyu’da Çiftçiler Holding ve Türkerler İnşaat tarafından hayata geçirilen Çiftçi Towers projesinin arazi sahibi olan şirketin iflasına karar verildi.

Kaçak yapılaşma yüzünden mühürlenen, sonrasında imar barışıyla yasallaştırılan ve bankalar olan borç sebebiyle bir bölümü icradan parça parça satılan Çiftçi Towers projesinde, ticari alanlara sağlanan fazla inşaat hakkıyla konut yaparak ekstra rant elde edildi.

Sözcü'nün haberine göre İstanbul Boğazı etkilenme bölgesinde kaldığı için yapılaşmanın kısıtlandığı bir alanda bulunan Çiftçi Towers’ta, kanunun getirdiği sınırlamalar umursanmayarak, 180 metre yüksekliğinde 46’şar katlı iki kulede 308 rezidans inşa edildi. Fakat 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nda, “En fazla 15.5 metre yüksekliğinde 5 katlı konut alanı inşa edilebilir” maddesi yer alıyordu.

YAPILAR BAĞIMSIZ ÜNİTE HALİNE GETİRİLDİ, 2.5-8 MİLYON DOLARA SATILDI

Apart otel ruhsatı alan ve günlük kiralanması gereken binadaki yapılar ise bağımsız ünite haline getirilip 2.5-8 milyon dolar arasında satıldı.

Boğaziçi Kanunu’nda Boğaz’ı gören arazilerde inşa edilecek konut yapılarında, taban alanı kat sayısının yüzde 15’i geçemeyeceği ifade ediliyordu.

YÜZDE 40 OLMASI GEREKEN TABAN ALANI KAT SAYISI YÜZDE 87 YAPILDI

Çiftçi Towers’ta ise imar planına göre yüzde 40 olması gereken taban alanı kat sayısı yüzde 87’ye kadar yükseldi. Zemin ve altındaki 10 bodrum katı kapsayan inşaat alanında 4 kat alışveriş merkezi ve 6 kat otopark olacaktı.

Projedeki usulsüzlüklerin ilk olarak ortaya çıkarıldığı 9 Haziran 2014’ten bu yana İstanbul Boğazı etkilenme bölgesinde kalan iki devasa kule inşa edildi.

BELEDİYE KESMEDİ BAKANLIĞIN KAPISINI ÇALDILAR

Projenin sahibi olan Çiftçiler Holding ve Türkerler İnşaat, fazla eklentileri yasallaştırmak adına Beşiktaş Belediyesi’nden tadilat ruhsatı almak istese de belediye bunu reddetti. Bunun üzerine 12 Aralık 2017’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kapısının çalındığı ortaya çıktı.

FAZLADAN 4 ADET DÜKKAN İNŞA ETTİLER

Beşiktaş Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü ekipleri 21 Mart 2018'de projeyi denetledi. İki kulenin çatılarında toplam 3 bin metrekare büyüklüğünde ikişer kat fazla kullanım alanı oluşturulduğu saptanırken, zemin seviyesinde ise bahçe alanına her biri 350 metrekare büyüklüğünde fazladan 4 adet dükkan inşa edildiği tespit edildi. Bunun üzerine inşaat mühürlendi ve kapısına da “yapı tatil tutanağı” asıldı.

İMAR BARIŞI SAYESİNDE PROJEYE DEVAM ETTİLER

Şirketlerden kaçak bölümlerin yıkılması ve ruhsata uygun hale getirilmesi talep edildi. Ama bu işlem gerçekleştirilmedi ve proje geliştiricileri imar barışından faydalanmak için 30 Temmuz 2018’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Kaçak bölümler için arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden yüzde 3 oranında ödeme yapan inşaat sahiplerine yapı kayıt belgesi verildi. İmar barışı düzenlemesi, yapı kayıt belgesi verilen yapılarla ilgili alınmış yıkım kararlarını iptal ettiği için Beşiktaş Belediyesi’nin mührü söküldü ve proje yoluna devam etti.

PROJE İCRALIK OLDU

Ancak projede işler istenildiği gibi gitmedi, yapımı yıllar süren Çiftçi Towers’ta projenin müteahhidi Türkerler İnşaat ile Çiftçiler'in arası bozuldu. Bu sırada bankalar da kredi ödemeleri gecikince icra takibi başlattı.

Hali hazırda banka borçları yüzünden iki kulede bulunan 300 daireden 172'si, 277 ticari alandan 246'sı ve akaryakıt istasyonu ile oto servislerinin bulunduğu bölüm icra dairesi tarafından parça parça satılıyor.

ÇİFTÇİLER'E YÖNELİK İFLAS KARARI

İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi Başkanlığı, 30 Haziran 2022’de proje ortaklarından Çiftçiler Gayrimenkul Yatırım Danışmanlık İnşaat hakkında mahkeme iflas kararı verdi. Projede yarım kalan bölümlerin yılsonuna kadar Türkerler İnşaat tarafından tamamlanıp mülk sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor.

Çiftçi Towers'ın ortakları birbirine girdi

Aftan yararlanan kaçak yapıların cezaları iptal olmayacak

Kaçak yapılar yıkıldı... Altından tarih çıktı!

Uzungöl'deki kaçak yapılar yıkılıyor

Sahillerde kaçak yapı istilası

247 denetimde 413 kaçak yapı tespit edildi

18 projede 499 kaçak yapı yıkıldı

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)