BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemCIA Direktörü gizli ziyarette Zelenskiy'e ne dedi?----

CIA Direktörü gizli ziyarette Zelenskiy'e ne dedi?

CIA Direktörü gizli ziyarette Zelenskiy'e ne dedi?
21 Ocak 2023 - 17:24 www.finansgundem.com

CIA Direktörü Burns, Kiev’e yaptığı gizli ziyarette Ukrayna lideri Zelenskiy’e söylediği sözler merak konusu oldu

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns’ün geçen hafta Kiev’e yaptığı ziyaret, nedenleri, amacı ve ülkedeki istihbarat liderlerinin de katılımıyla gizlice görüştüğü Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’e verdiği ‘bilginin’ niteliği hakkında birçok soru gündeme geldi. ABD medya organları ve haber ajansları, ABD’li yetkilinin Burns’ün ziyaretinin ‘Ukrayna’ya devam eden desteği güçlendirmeyi, onu Rus saldırganlığına karşı savunmayı’ amaçladığını ve ‘her iki yönde de sürekli bilgi akışını sağlamak için’ gerçekleştirildiğini aktardı.

Washington, Rusya’nın planları ve askeri hareketleri hakkında, Kiev hükümetinin planlarından daha fazlasını bilmesinden rahatsız olduğunu ürekli olarak vurguluyor. CIA liderleri, Ukrayna’nın katı sessizliğinden duydukları hoşnutsuzluğu dile getirdiler ancak Kiev’in geçen eylül ayındaki karşı saldırısı öncesinde durum değişti. Öyle ki Ukraynalı yetkililer, planları hakkında daha fazla bilgi paylaşmaya başladı. Bu da ABD’nin Ukrayna ordusunun Rus hatlarındaki zayıf noktaları hedef alma planlarını yeniden yapılandırmasına yardımcı olan istihbarat sağlamasına izin verdi.

Diğer yandan Burns’ün ziyaretiyle ilgili haberler, Zelenskiy’e Rusya’nın yaklaşmakta olan askeri planlarına dair tahminleri hakkında bilgi verdiğini ortaya koydu. Ancak Washington Post’a göre Burns, ABD yardımlarına ulaşmanın bir noktada daha zor hale geleceğini de belirtti. Gazetenin kaynaklardan aktardığına göre Zelenskiy ve üst düzey Ukraynalı istihbarat yetkilileri görüşme sırasında Cumhuriyetçilerin ara seçimlerde ABD Temsilciler Meclisi’nde salt çoğunluğu kazanmasının ardından Kiev’in Batı ve ABD yardımının devam etmesini ne ölçüde bekleyebileceğini ele aldı.

Gazete ayrıca Zelenskiy ve yardımcılarının görüşmeden Washington’ın Kiev’e desteğinin halen güçlü olduğu izlenimiyle çıktığını belirtti. Burns, Rus saldırısından kısa bir süre önce Zelenskiy’i uyarmak ve Kiev çevresindeki savunmayı güçlendirmeye teşvik etmek için Ukrayna’ya gitmişti. Sağladığı istihbarat, Rusya hava kuvvetlerinin Kiev’in kuzeyindeki Hostomel Havalimanı’na yaptığı ilk saldırının püskürtülmesine yardımcı oldu. Ünlü ABD’li yazar Chris Whipple’ın ‘Hayatının Savaşı: Joe Biden Beyaz Saray’da’ başlığıyla kaleme aldığı kitaba göre Burns, Zelenskiy’i bir Rus suikast planı konusunda da uyardı. Kitap, ziyaretin Ocak 2022’de gerçekleştiğini belirtiyor. Yani Ukrayna savaşının başlamasından bir ay önce. ‘Business Insider’ haber sitesine göre kitapta ayrıca Burns’ün bu ziyarette Zelenskiy’i ‘Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme planı’ konusunda uyararak kendisini bu konuya hazırlamasına yardımcı olduğundan bahsediliyor. Ancak Ukrayna lideri bu bilgiye inanmadı. Ayrıca ABD’nin uyarılarının ‘panik atmosferine’ yol açtığını ve bunun Ukrayna ekonomisini olumsuz etkileyeceğini belirtmişti. Son ziyaret, Ukrayna daha ağır Batı silahları talep ederken, savaşın çok önemli bir noktasında gerçekleşti. Rus ordusu ordu komutanını değiştirirken son zamanlarda Bahmut şehri ve çevresinde devam eden çatışmalara rağmen savaş, kış mevsiminde bir çıkmaza girdi.

Diğer yandan üst düzey ABD’li yetkililerin geçtiğimiz günlerde Ukrayna’yı ziyaret ettikleri de belirtiliyor. Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı John Viner ve ABD Siyasi İşlerden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Colin Kahl da dahil yetkililer, Ukrayna Cumhurbaşkanı ile bir araya geldiler. Burns’ün ziyaretinin, ağır Leopard tanklarını Ukrayna’ya sağlamaya yönelik itirazlarının üstesinden gelmek için özellikle başta Almanya olmak üzere Washington’ın müttefikleriyle devam eden görüşmelerle ilgili olup olmadığı ise henüz bilinmiyor.

ABD'den Ukrayna’ya büyük saldırı için 'bekle' tavsiyesi

CIA: Putin’in Ukrayna hesapları yanlış çıktı

CIA'nın Ukrayna askerlerini eğittiği iddia edildi

CIA ajanları Ukrayna’da devreye girmiş

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)