BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemCHP'den batık kredi eleştirisi!----

CHP'den batık kredi eleştirisi!

CHP'den batık kredi eleştirisi!
09 Aralık 2016 - 14:56 www.finansgundem.com

Dün açıklanan EKK kararlarını yorumlayan CHP'li Selin Sayek Böke, "Hazine, verilen kredilerin geri ödenememesi halinde, batık kredileri üstlenecek" dedi

CHP Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, dün açıklanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararlarını yaptığı yazılı açıklamayla değerlendirdi.

“Hükümet, sorunları tespit etmek ve çözmek ciddiyetinden artık iyice uzaklaşmış durumda” ifadesini kullanan Böke, paketten hayal kırıklığı çıktığını savundu. Böke ayrıca, "Yani Hazine’nin kefaleti ile ‘garanti fonu’ yaratılıyor. Krediyi bankalar verecek, Hazine kefil olacak. Hazine, verilen kredilerin geri ödenememesi halinde, batık kredileri üstlenecek. Hazinenin bunu hangi kaynakla üstleneceği ise belli değil" dedi.

Böke yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Hükümetin 6 gün önce yapılan EKK toplantısında kararlaştırdığı ekonomik tedbirler paketi dün kamuoyuna açıklandı. Bir kez daha Hükümetin, ekonomide zaten uzunca bir süredir yaşanan sıkıntıların üzerine eklenen yeni ve daha kritik sorunlar yumağını idrak etmekten uzak olduğu anlaşıldı. Vahim durumu bir türlü anlayamayan ya da anlamak istemeyen Hükümet, bugün krediye erişimden, üretime, iflas ve tasfiyelerden, piyasaların durmasına kadar ekonomide yaşanan tüm sorunların, yaratılan güvensizlik ve hukuksuzluk ortamından kaynaklandığını ısrarla görmek istemiyor. Üstelik, hükümet dün yaptığı açıklamayla, bunlara bir sorun daha ekliyor: Ciddiyetsizlik sorunu. Hükümet, “sorunları tespit etmek ve çözmek” ciddiyetinden artık iyice uzaklaşmış durumda.

Bu ciddiyetsizlik öyle bir hal aldı ki, Başbakan Binali Yıldırım’ın paketle ilgili sorulara, “bütçede kaydırmalar yaparız” yanıtı verdiği sırada, TBMM’de 2017 bütçe görüşmeleri sürüyordu. TBMM’nin bütçe görüşmelerini bile “sıra savma” olarak gören Başbakan ve hükümeti, bu ciddiyetsizlikle Türkiye tarihinde, daha yasalaşmadan “delinen bütçe” yapan en ciddiyetsiz iktidar olarak da kayıtlara geçmiş oldu.

'Hazine, batık kredileri üstlenecek'

Şu açıkça vurgulanmalı: Açıklanan tedbir paketi sorunları değil, sonuçları hedefliyor. Açıklamaya göre, “reel sektöre krediye erişim desteği” adıyla 3 yıl içinde 250 milyar liralık kredi hacmi üretilecek. Yani Hazine’nin kefaleti ile ‘garanti fonu’ yaratılıyor. Krediyi bankalar verecek, Hazine kefil olacak. Hazine, verilen kredilerin geri ödenememesi halinde, batık kredileri üstlenecek. Hazinenin bunu hangi kaynakla üstleneceği ise belli değil. Bunun için bütçe içinde bazı harcama kalemlerinden kaydırmalar yapılacağı, bütçede bazı kalemlerde tasarruf edilerek kaynak yaratılacağı ifade edildi. Hükümet, ıslarla bu soruya yanıt veremiyor. Hangi harcamalardan feragat edeceğini ve 250 milyar liralık kredi hacminde yaşanabilecek olası “batıkları” nasıl ve hangi kaynakla ödeyeceğini vatandaşına açıklamalı. Hazinenin verdiği teminat, 80 milyonun bütçesinden veriliyor.

Burada sorulması gereken soru şu: Krediye erişim neden sorunlu hale geldi? Çünkü Hükümet, göz göre göre, ekonominin temel işleyişini bozdu. Ekonomide güveni yok etti. OHAL’le, şirketlere, mal varlıklarına keyfi ve hukuksuz el koymalarla piyasada iş yapabilme gücünü, güvenini yok etti. Şimdi, “ben Hazineden teminat veriyorum, kredi alın” diyor. Bu, OHAL’in, yaratığı hukuksuzlukların, piyasada oluşturduğu güvensizliğin maliyetini, 80 milyonun bütçesine, tüm ülke vatandaşlarının vergileriyle oluşan bütçenin sırtına yüklemektir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)