BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemCHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Anket yaptırmadık----

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Anket yaptırmadık

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Anket yaptırmadık
22 Haziran 2018 - 16:35 www.finansgundem.com

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarına dönük anket yaptırmadıklarını ancak seçimlerin ikinci tura kalacağının görüldüğünü belirtti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir sosyal medya kanalı üzerinden canlı yayınlanan  programda açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Seçim kampanyası kapsamında, "Bugsuz bir Türkiye" başlıklı video  çekimleriyle ilgili bilgi veren Kılıçdaroğlu, videonun çok beğenildiğini  belirtti.

Avrupa ülkelerinde yapılan seçimlerde, seçim güvenliği ile ilgili  hiçbir tartışma yaşanmadığına dikkati çeken Kılıçdaroğlu, Türkiye'de ise  "devletin çökertildiği" için devletin ve hükümetin yapması gereken görevi  muhalefet olarak kendilerinin yaptığını dile getirdi. 

Sandık güvenliğini sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Kılıçdaroğlu,  "YSK, yasa dışı karar veren bir organa dönüştü. Yasa dışı diyorum, yasada açıkça  emredici hüküm olmasına rağmen, emreden hükmün aksine karar verdiler. Bizim bütün  bu sorunları aşmamız lazım. Önlem alıyoruz, alacağız." diye konuştu.

Gençlerden sandığa gitmelerini ve kullandıkları oylara sahip  çıkmalarını isteyen Kılıçdaroğlu, arzu eden bütün gençlere "CHP müşahit kartı"  verebileceklerini bildirdi.

Bir parti genel başkanı olarak cumhurbaşkanı adayı olmamasının lehine  veya aleyhine sonuçlar doğurup doğurmadığına ilişkin bir soruyu da yanıtlayan  Kemal Kılıçdaroğlu, "Bizim açımızdan herhangi bir sorun çıkarmadı. Şunun için,  biz en baştan beri cumhurbaşkanlarının tarafsız olmasını istedik. Bir partinin  genel başkanı cumhurbaşkanı olmaz, bunu en başından söyledik." dedi.

Bir partinin genel başkanının tarafsız olamayacağını aktaran  Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı yemin metninde ise tarafsızlık vurgusu olduğunu  söyledi.

Muharrem İnce'nin geniş kitlelere hitap ettiğini, kendisinin ise halk  oylamasında olduğu gibi sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya  geldiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, bunun Millet İttifakı'nın oluşmasına katkı  sağladığını vurguladı.

Bugün gelinen noktada gerginlikler ve kutuplaşma üzerine inşa edilen  bir siyaset anlayışı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, bu durumun insanların  sağlıklı düşünmesine imkan vermediğini anlattı.

Böyle bir durumda insanların aç bile olsa tuttuğu partiye oy verdiğini  aktaran Kılıçdaroğlu, "Biz bunu kırmak istiyoruz. Aç kaldıysan şu soruyu  soracaksın, 'Neden ben aç kalıyorum?' 16 yıldır ülkeyi yönetiyorlar, 17 milyon  yoksul niye var? 2 trilyon 94 milyar dolar para harcadılar. Bütün cumhuriyet  hükümetleri 713 milyar dolar harcamıştı 79 yılda, siz 2 trilyon 94 milyar dolar  para harcadınız. Hadi onların ne yaptıklarını biliyoruz, siz ne yaptınız? Bir  Keban, Karaya Barajı mı yaptılar? Köprü yaptılar, o da yap işlet devret  modeliyle. Buna dahil değil. O zaman ne yaptınız bu parayı?" diye konuştu. 

Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı'ndan memnun olup olmadığı ve seçim  sonrası ittifakın kurumsallaşıp kurumsallaşmayacağı yönündeki soruya, "Millet  İttifakı seçimlerden sonra kurumsallaşacak. Nedeni şu; Millet İttifakı ilkelere  dayalı kurulan bir ittifak. Her birimizin siyasi partiler olarak farklı  düşüncelerimiz var ama bir de ittifakı oluşturan siyasal anlayışın ortak  paydaları var. Örneğin demokrasi, yargı bağımsızlığı, medya özgürlüğü...  İlkesizliğe veya dar bir alana sıkışıp 'Şu seçime kadar bu işi götürelim, sonra  bu işi bırakalım' anlayışında değiliz. Parlamentoya da bu ilkeler yansıyacak."  karşılığını verdi.

Yeni bir anayasa konusunda da hem fikir olduklarını belirten  Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı'nın Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı seçilmesi  halinde, oturup yeni bir anayasa yapacağını bildirdi.

Kılıçdaroğlu, "Güçlü bir parlamenter sistem ve yeni bir anayasayı  hayata geçireceğiz" ifadesini kullandı.

"İYİ Parti'den yapılan resmi bir açıklamada, mutabakat metninde  iyileştirilmiş parlamenter sistem vurgusunun olmamasının sorumlusunun kendileri  olmadığını söylediler. Ne dersiniz?" sorusunu da yanıtlayan Kılıçdaroğlu,  "Olabilir. Ama zaten metni okuduğunuz zaman bütün ayrıntılarda bir demokratik  parlamenter sistemden söz ettiğini, üç aşağı beş yukarı hepimiz görüyoruz zaten.  Yargı bağımsızlığı var, diğer ilkeler var... Bir kavram geçmemiş olabilir orada  önemli değil ama önemli olan can ve mal güvenliğini sağlayacak olan yargı  bağımsızlığı, güçler ayrılığı ilkesinin ayrıntılarıyla vurgulanmış olmasıdır."  değerlendirmesinde bulundu.

"ANKET YAPTIRMADIK"

Bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarına dönük anket  yaptırmadıklarını ancak seçimlerin ikinci tura kalacağının görüldüğünü belirtti.  Kılıçdaroğlu, "Bütün anketler cumhurbaşkanı seçimlerinin üç aşağı, beş yukarı  ikinci tura kalacağını söylüyor." ifadesini kullandı.

"Muharrem İnce'nin size göre başarı eşiği nedir?" sorusu üzerine Kemal  Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Muharrem Bey'in başarı eşiği elbette ki ona cumhurbaşkanlığı yolunu  açacak olan ikinci turdan yüzde 51'in üzerinde bir oyu almış olmasıdır. Bu bizim  hepimizin ortak arzusu ve ortak çabasıdır. Bu bağlamda CHP'liler, demokrasiye  inanan insanlar olarak hepimiz çalışmak zorundayız. Bugün soğan 6 lirayı buldu,  7-7,5 lirayı bulacak bu gidişle. Soğan ithal eden bir ülke haline geldik.  Vatandaş sandığa giderken bütün bunları düşünmeli. Muharrem Bey başarılı bir  performans izliyor, geniş kitleleri etkiliyor. Bu güzel bir şey. Mesele bunun  sandığa yansıması ve sandıktan elde ettiğimiz sonucu almak. Elbette ki büyük bir  başarının ilk hamlesi olacaktır. Millet İttifakı'nın temel amacı bu ülkeye  demokrasiyi getirmektir."

Kılıçdaroğlu, seçimlerin ikinci tura kalması durumunda, İnce'nin diğer  partilerden oy alıp almayacağına ilişkin bir soru üzerine de şunları kaydetti:

"Özgün düşüncemiz birinci turda herkes istediği partiye oy verebilir  ama cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kaldığında o zaman hepimiz ikinci tura kalan  arkadaşa destek vermeliyiz. Siyaseten, ahlakın da gerektirdiği bir davranış  olmalıdır. Çünkü Meral Hanım'a veya Temel Bey, Selahattin Bey, Doğu Bey'e oy  veren vatandaşlarımız, ikinci tura kaldığında Erdoğan'ın tavrı belli zaten,  dünyadaki görüntüsü de belli, demokrasiyi içine sindiremeyen, baskıcı bir  anlayış, hatta yeri göğü pankartlarla donatıyor, bunu devletin imkanlarıyla  yapıyor, belediyeler bedava insanları taşıyor, hatta Suriyelileri taşıyorlar,  'gelin kalabalık yapın' diye. Bunlar halkın gözünden kaçmıyor. Bir de Erdoğan  toplumu çok yordu, ayrıştırdı. İnsanlar bir araya gelip konuşmak istiyor. Kavga  ortamını yaratan kim? Erdoğan ve ekibi. Ondan özenle kaçınmak gerekiyor. Ben AK  Partilileri suçlamıyorum, ülkeyi yönetenleri suçluyorum. O nedenle AK Partili  kardeşlerimin de sandığa giderek düşünmesi lazım."

"DEMOKRASİ AYIBIDIR''

Kılıçdaroğlu, HDP ile ilgili bir soru üzerine bütün anketlerin HDP'nin  barajı aşacağını gösterdiğini söyledi.

Kemal Kılıçdaroğlu, "HDP barajı aşsın" diye CHP'den bu partiye oy  gideceği yönündeki bilgilerin ise gerçeği yansıtmadığını aktardı.

"Sayın Demirtaş'ın tutuklanması ve hapse atılması bir demokrasi  ayıbıdır. Milletvekillerinin tutuklanması doğru değil, bu milli iradeye  saygısızlıktır." diyen Kılıçdaroğlu, yasaların öngördüğü şekilde seçimlere giren  ve seçilen herkese saygı duyacaklarını ifade etti.

En başta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "bir cumhurbaşkanı adayı  tutuklanamaz" diye isyan etmesi gerektiğini savunan Kılıçdaroğlu, tüm  cumhurbaşkanı adaylarının eşit koşullarda yarışması gerektiğini dile getirdi.

Kemal Kılıçdaroğlu, 25 Haziran'da Türkiye'nin güzel bir sabaha  ulaşacağını, Millet İttifakı'nın çoğunluğu kazanacağını, Muharrem İnce'nin de  cumhurbaşkanı seçileceğine inandığını anlattı.

Kılıçdaroğlu, bir soru üzerine 15 CHP milletvekilinin İYİ Parti'ye  geçmemesi durumunda, bu partinin kesinlikle seçime sokulmayacağını gördüklerini  ve olayı bozduklarını söyledi.

Bir rakiplerinin siyaset dışı kalmasını doğru bulmadıklarını belirten  Kılıçdaroğlu, "Bakın benzer bir olay Erdoğan olayıdır. Erdoğan 2002'de  milletvekili seçilemedi, seçilme hakkı yoktu. 'Yüzde 34,5 oy alan bir siyasi  partinin genel başkanı Mecliste olmalıdır' dedik ve anayasa değişikliğine destek  verdik." diye konuştu.

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)