BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiChatGPT’nin yaratıcısından '10 yıl' için 180 milyon dolar----

ChatGPT’nin yaratıcısından '10 yıl' için 180 milyon dolar

ChatGPT’nin yaratıcısından '10 yıl' için 180 milyon dolar
10 Mart 2023 - 17:54 www.finansgundem.com

Hızla popülerleşen sohbet robotu ChatGPT’nin yaratıcılarından Sam Altman, 10 yıl daha uzun yaşama ihtimaline yatırım yapıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uzun yaşam ya da ölümsüzlük, insanlık tarihinin en büyük hırslarından biri olmuş, sen eski mitlerde kendine yer bulmuş ve zamanla felsefi bir sorunsala dönüşmüştür. Son gelişmeler ise uzun yaşamın felsefenin konusu olmaktan çıkıp bir mümkünlük haline gelebilme ihtimali olduğunu gösteriyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, son ayların en popüler teknolojilerinden biri olan ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI CEO’su Sam Altman, uzun yaşamın mümkün olduğuna inanıyor gibi gözüküyor. Ve bu inanç Altman’ın, az bilinen bir biyoteknoloji şirketine yatırım yapmasına neden oluyor.

180 milyon dolarlık yatırım

Insider’dan Yeji Jesse Lee'nin haberine göre, OpenAI'nin 37 yaşındaki CEO'su, insanların 10 yıl daha uzun yaşamasına yardımcı olmaya çalışan, az bilinen bir biyoteknoloji girişimine 180 milyon dolar yatırım yapıyor.

Yaşlanma karşıtı ve uzun yaşam merkezli yatırımlar, son zamanlarda zenginler arasında giderek daha popüler hale geliyor. Peter Thiel gibi milyarderlerden Jeff Bezos'a kadar, sayıları giderek artan milyarderler, uzun yaşam araştırmalarına veya potansiyel olarak yaşam sürelerini uzatmak için çözümler sunabilecek bilimlere para aktarıyor.

Bu gruba en son katılan ise ateşli yapay zeka (Artificial Intelligence - AI) girişimi OpenAI'nin 37 yaşındaki CEO'su Sam Altman oldu. MIT Technology Review'de yer alan bir rapora göre, Altman, kendi fonlarından 180 milyon dolar akıtarak Retro Biosciences adlı gizemli bir uzun yaşam girişimine sessizce destek veriyor.

Rapora göre Altman, bu girişimin tek destekçisi konumunda bulunuyor. Altman yorum talebine yanıt vermezken Retro da yorum yapmaktan kaçınıyor.

İnsan ömrüne 10 yıl eklemek

Retro, misyonunun ‘sağlıklı bir insan ömrüne 10 yıl eklemek olduğunu’ söylüyor. Şirket bir gün birden fazla hastalık türünü önleyebilen terapötikler tasarlamayı umduğunu söylüyor.

Altman, MIT Technology Review'a, bugün yatırım yaptığı şirketleri ‘zor girişimler’ veya pahalı ve zor teknolojilerin ve fikirlerin peşinden gitmek için çok paraya ihtiyaç duyan şirketler olarak seçtiğini ifade ediyor. Altman, “Kariyerimin temeli şu felsefeye dayanıyor: Beğen, büyüt ve ne olacağını gör” diyerek keşfedilmesi zor yatırımların peşinde koştuğunun mesajını veriyor.

Taze kan

Retro, yaşam sürelerini uzatma çabalarında yalnız değil. Son yıllarda, insanların daha uzun yaşamasına yardımcı olmak için farklı sorunları çözmek üzerine kurulu bir dizi uzun yaşam girişimi ortaya çıktı. Örneğin, İsviçreli biyoteknoloji firması Rejuveron Life Sciences'ın yaşa bağlı hastalıklar için tedavilere adanmış bir şirket portföyü bulunuyor. Altos Labs ise ‘hücre gençleştirme’ye odaklanıyor. Suudi hükümeti, yaşlanma odaklı kâr amacı gütmeyen bir kuruluşu desteklemek için yılda 1 milyar dolar harcıyor. Geçen yıl İsviçre Alpleri'nde ultra zenginleri yaşamı uzatma tedavilerine yatırım yapmaya ikna etmeye odaklanan özel bir konferansın bile düzenlendiği biliniyor.

MIT Technology Review raporuna göre, Altman'ın uzun yaşama olan ilgisi yaklaşık sekiz yıl önce ‘taze kan’ araştırması veya yaşlı farelere genç kemirgenlerin kanını aşılamayı içeren deneylerle karşılaştığında başlıyor.

2015 yılında OpenAI'yi Elon Musk ile birlikte kuran Altman, Kasım 2022'de viral hale gelen yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'yi piyasaya sürdü.

Retro, projeleri konusunda oldukça sessiz bir tavır sergiliyor. Web sitesinde yer alan bilgiye göre yeni kurulan girişim, çalışmalarına ‘hücresel yeniden programlama, otofaji ve plazmadan ilham alan terapötiklerle başladığını’ belirtiyor.

Milyarderlerin yeni yatırım alanı: 'Dijital ölümsüzlük’

 

Milyarderler ‘ölümsüzlük’ peşinde

 

Jeff Bezos'tan 'ölümsüzlük' için yeni yatırım

 

ChatGPT insanları işinden mi edecek?

 

ChatGPT’nin yükselişiyle birçok meslek tarih olacak

 

Bill Gates: Chat GPT en az PC ve internet kadar değerli

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)