BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaÇeyrek altın karaborsaya düştü----

Çeyrek altın karaborsaya düştü

Çeyrek altın karaborsaya düştü
16 Nisan 2013 - 15:55 www.finansgundem.com

Çeyrek altın fiyatlarının 138 liraya kadar gerilemesiyle vatandaş altına hücum etti

Bazı kuyumcular çok altın satsalar da karın düşmesinden yakınırken, uzmanlar yaz aylarında çeyrek altın fiyatının 120 liraya kadar gerileyeceğini belirtiyor. Altının son iki yılın en düşük fiyatını görmesi kuyumcuları hareketlendirdi. Parası olan, borcunu kapatmak isteyen veya yatırım amaçlı altın almak isteyenler kuyumcularda yoğunluk oluşturdu. Adana'da özellikle çeyrek, yarım gibi lira talepleri karşılanamıyor. Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, altındaki rekor fiyat düşüşün kuyumcu esnafından yüzde 30,35 oranında talebi artırdığını söyledi. Bankada parası olup altın almak için bekleyenlerin böyle bir fırsatı değerlendirdiğine dikkat çeken Başman, kendilerinin bu kadar ani ve hızlı düşüş beklemediğini kaydetti.
Başman, "Bu gelişmeleri fırsat bilen tüketici çeyrek, yarım, burma, yumurta baş gibi 22 ayar takılara talep arttı. Adana'da son iki gündür çeyrek ve yarım altın yok." dedi. İstanbul'daki darphanelerin böyle bir talep patlaması beklemediğinden söz konusu sıkıntının yaşandığını, bir iki güne kadar bunun aşılacağını ifade eden Başman, perşembe gününe kadar beklentilerin normale döneceğini vurguladı. Başman, şöyle devam etti: "Müşterilerimizin bu tür lira taleplerine daha rahat cevap verebilecek hale geleceğiz. 24 ayar altının ve işçilikli bileziğin gramı 80.50 lira. Çeyrek altın ise eski 132, yeni 136 TL'ye alıcı buluyor. Borsalarda, parasal genişlemenin durduğu, kağıtların üzerine yazılan değerlere kavuştuğu gibi bir düşünce hasıl olduğu için altının artık kabuğuna çekileceği, biraz daha değer kaybedeceği yönünde görüşler var. Ekonomi çok duyarlıdır. Yüzde 35'lik lira talebi biraz daha artabilir. Umarım kimse zarar görmeden bu dalgalanma ve sancılı dönem atlatılır." Kuyumcu Murat Belci ise içi dolu çeyrek, yarım ve tam altına müşterinin ilgisinin yüzde 50?60 arttığını hatırlattı. Kuyumcu İbrahim Atla da vatandaşın yatırım amaçlı altına yöneldiğini belirtti.
ÇEYREK ALTIN 120 LİRA'YA KADAR DÜŞECEK
Altın ve Para Piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, son günlerde altın fiyatlarında yaşanan düşüşle birlikte fiyatların Şubat fiyatlarından daha aşağıda olmasına rağmen, tüketicilerin alım için beklemeyi tercih ettiğini söyledi. Altın fiyatlarında yaşanan sert düşüşe ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Yıldırımtürk, yaşanan hareketin satışları olumlu etkilemesini beklediklerini, ancak düşüş hızlı olduğu için tüketicinin de beklemeyi tercih ettiğini söyledi.
Yıldırımtürk, şubat ayındaki düşüş sırasında yoğun alımlar olduğunu hatırlatarak, "Ancak şu anda o fiyatların da aşağısında olmasına rağmen, tüketici biraz daha beklemeyi tercih etmiş durumda... Ayrıca düşüşler daha çok yeni, duyanlar az sayıda... Bugünden itibaren satışlarda artışlar olabilir" dedi. Altındaki düşüşü fırsata çevirmek amacıyla düğün mevsimi için kendisine hediyelik altın stoğu yapmayı düşünen tüketiciler için Yıldırımtürk, şu tavsiyelerde bulundu: "Bu şekildeki alıcıları daha önce de uyardık, şimdi 150 liradan alıyorlar ama düğün mevsiminde belki de 135 liradan alacaklar. Benim beklentilerimden daha hızlı bir gerileme söz konusu oldu, bu gerileme bu şekilde devam ederse belki de yaz aylarında çeyrek altının fiyatı 120 liraya kadar düşecek. Ama bu gerilemeyi ben çok kalıcı görmüyorum." Nisan ayı içinde tepki alımlarının gelebileceğine işaret eden Yıldırımtürk, ”Mayıs ayında bir miktar toparlanma olabilir ancak yaz aylarında, düğün mevsiminde her halükarda altın fiyatlarının daha düşük olacağını ifade edebilirim. Bu düşüşlerde kısa vadeli stok yapmak çok doğru değil, ama tasarruf amaçlı uzun vadeli birikimler için her fiyattan altın alınması olası, ona bir şey diyemeyiz" ifadelerini kullandı.
BAZI KUYUMCULAR TEDİRGİN
Altın fiyatlarındaki sertt düşüş Aydın’da sarrafların işlerini açtı. Bazı sarraflar bu durum karşısında işlerinin arttığını belirtirken, bazı sarraflar durum karşısında tedirgin olduklarını belirttiler. Dün sabah saatlerinden itibaren son yılların en sert düşüşünü yaşayan altın cemiyet yapacak olanların yüzünü güldürdü. Güne 85 TL’den başlayan 22 ayar gram altın gün içinde 78 TL’ye kadar geriledi. Geçtiğimiz hafta 150 TL olan çeyrek altında 135 TL’yi gördü. Bunun üzerine sarraflara akın eden vatandaşlar, uzun süredir altın fiyatlarında bu düşüşü görmediklerini belirterek, gerek yatırım için gerekse cemiyetlerde takmak için altın yaptılar. Altın bozdurandan çok altın satıldığını dikkat çeken sarraflar, yaşanan fiyat düşüşü karşısında kendilerininde şaşırdığını belirttiler.
Fiyat düşüşüyle birlikte günlük satışların üzerinde bir satış olduğunu dikkat çeken bazı sarraflar bu durumun kendilerinin yararına olduğunu söyledi. Altın fiyatlarının yaklaşık son 20 ayın en düşük seviyesine ulaştığını belirten sarraflar, satılan yada alınan altınlardan elde edilen kar oranının sabit olduğunu dikkat çekerek, fiyatlar yüksekken günde bir altın satarak 3 lira kazanacaklarına fiyatlar düşükken günde 10 altın alış verişi yaparak 30 lira kazandıklarını belirttiler.
Aydın’da uzun yıllardır sarraflık yapan Akif Yurttaş ise altın fiyatlarındaki düşüşün vatandaşın yararına olduğunu dile getirerek, “Düğün, nişan, sünnet gibi cemiyet yapacaklar için bu düşüşler iyi. Bugün sabahtan beri ne telefonlarımız sustu, nede dükkanımız boş kaldı. Altın fiyatlarının düştüğünü duyan parasını altına çevirmenin derdine düştü. Altın fiyatlarının nereye gideceği konusunda ise şuanda hiçbir fikir beyan edemeyiz” dedi.
Fiyat düşüşü karşısında en fazla rağbeti çeyrek altın gördüğü öğrenilirken, bir çok sarraf ellerindeki çeyrek altının tükenmesi karşısında tedarikçilerine çeyrek altın siparişi veridiği bildirildi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)