BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan salıncak düzenlemesi ----

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan salıncak düzenlemesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan salıncak düzenlemesi
19 Temmuz 2019 - 10:20 www.finansgundem.com

Ayder Yaylası'nda yan yana kurulan ve ücretli olarak sallanmaya izin verilen salıncaklar turistlerin ilgi odağı olsa da Ayder'in görünümünü kirletiyor. Hükümet bu görüntü kirliliğine el attı, salıncaklar ağustos ayı sonuna kadar kaldırılacak.

Doğu Karadeniz’de yayla turizmi her geçen gün ivme kazanıyor. Rize’de bulunan Ayder bölgesinde ise doğal güzellikleri koruyacak, ecdadın bıraktığı doğal güzellikleri gelecek nesillere aktaracak çok önemli bir proje hayata geçiyor.

Kentsel dönüşüm kapsamında bölgede imar planına uymayan yapılar, yapılacak rezerv konutlara taşınacak. Bölgede turizmi canlandıracak, istihdamı artıracak tesis yapılacak. Kamuoyunda salıncak alanları olarak bilinen alanlar da kamulaştırılarak hazine mülkiyetine geçirilecek. Süreç başladı. Salıncakları olan vatandaşlara da kamulaştırma bedellerinin dışında kira yardımı yapılacak ve salıncaklar ağustos ayı sonu itibarıyla taşınacak.

Proje ile Ayder’in 2020 yılı sonu itibarıyla kaldırımıyla, yoluyla, aydınlatma direğiyle, yürüyüş yollarıyla örnek bir turizm cenneti haline getirilmesi amaçlanıyor.

SALINCAKLAR ENDİŞELENDİRİYOR

Turizmciler turist çekmek amacıyla hizmetlerini yeni boyutlara taşırken, Rize’nin Ayder yaylası başta olmak üzere birçok yaylada kurulan salıncakların artışı endişelendiriyor.

Yan yana kurulan ve ücretli olan sallanılmasına izin verilen salıncaklar, özellikle fotoğraf çekmek isteyenler tarafından büyük ilgi görüyor. Ancak düzensiz bir şekilde birçok alanda sayıları artmaya başlayan salıncaklar bölgenin görünümünü kirletiyor.

ÜCRET ARTTI, FOTOĞRAF ÇEKME YARIŞI VAR

Geçtiğimiz yıl salıncaklarda 5 dakika sallanmanın bedeli 20 lira iken bu yıl bu fiyatın 25 lira seviyesinin üzerine çıktığı belirtiliyor. Kiminde insan gücüyle sallanan turistler, kiminde ise makaralı sistemle geriye doğru çekilerek bir anda hızlı bir şekilde bırakılıyor. Fotoğraf çektirmek isteyen turistler için ise salıncakların ipleri rengarenk süsleniyor. Bu durum yaylacıları ve turistleri memnun etse de düzensiz olan salıncaklar Ayder’in görüntüsünü bozuyor.

“SALINCAKLARI KALDIRACAĞIZ”

Geçtiğimiz günlerde kentsel dönüşüm projesi uygulanacak Rize'nin ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası'nda incelemelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, salıncakların sahipleri ile de görüştü.

Bir bayan işletmecinin “Salıncaklarımıza dokunmayın” isteği üzerine Bakan Kurum, “Olmaz, kamulaştırma sürecine başlayacağız ve hemen paranızı vereceğiz burayı da hazineye alacağız. Kira yardımı da vereceğiz burası için, salıncakları da kaldıracağız” ifadelerini kullandı.

"MÜTHİŞ BİR ÇİRKİNLİK"

Rize Valisi Kemal Çeber, insanların yeşile hasret bırakıldığını belirterek Ayder’in bağlı olduğu Çamlıhemşin Belediyesi’nin gereğini yapması gerektiğinin altını çizmişti. Çeber yaptığı açıklamada “Salıncak yapısı itibarıyla İmar Kanunu'na muhalefet eden bir yapı değildir. Sit alanı içerisinde sit kanununa uygunsuz da değil ama müthiş bir çirkinlik. Orada belediyemizin bu konuda gereğini yapması gerekiyor. Görev belediyemizin görevidir. Ayder Yaylası belediyenin bir mahallesidir. Yani o bir bina veya kaçak yapı değil. Neticede bir salıncak" diye konuştu.

Zamanında dur denilmesi gerektiğini belirten Çeber “Salıncaklar 2, 3 taneydi, millet geliyordu, keyifle sallanıyordu. Bunu gördük. Bu belki ciddi bir para kapısı olarak görüldü ama bana son 10-15 gündür müthiş bir serzeniş geliyor. Salıncakların meydana getirdiği tehlikeden, kirlilikten yakınılıyor, 'Yeşili göremez hale geldik' deniliyor. Hem belediyemiz hem salıncak sahibi arkadaşlarımız duyarlı olsun. Belediyemiz ile görüşsünler, gerekiyorsa belediyemiz onlara bir yer göstersin" açıklamasında bulunmuştu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)