BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisCep harçlığı lüks haline geldi----

Cep harçlığı lüks haline geldi

Cep harçlığı lüks haline geldi
08 Ağustos 2022 - 17:00 www.finansgundem.com

İngiltere’de yüksek enflasyon, ekonomideki krizi derinleştiriyor. Aileler, çocuklarına verdikleri harçlıkta bile kesintiye gitmek zorunda kalıyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’de hayat pahalılığı, çocuklara verilen harçlıkların 2001 yılından bu yana gördüğü en düşük seviyeye gerilemesine neden oluyor. Ülkede ebeveynlerin üçte biri çocuklarının harçlıklarında kesintiye gitmek zorunda kalıyor.

Yüzde 23 kesinti

İngiltere’de kriz çocukların kumbaralarına kadar indi. Geçen yıl ebeveynlerin neredeyse üçte biri çocukların harçlıklarında kesintiye gittiğini belirtiyor.

Lloyds Banking Group’a bağlı Halifax’ın araştırmasına göre, 16 yaş altı çocukların cebine giren harçlık miktarı 2021 yılındaki ortalama 6,48 sterlinden yüzde 23 oranında düşerek bu yıl 4,99 sterline geriledi. Bu rakam, 2001 yılından bu yana görülen en düşük miktar olarak kayda geçti.

The Guardian’dan Julia Kollewe’in haberine göre, İngiltere, artan gıda ve enerji maliyetlerinin de bir yansıması olarak Haziran ayında yüzde 9,4’lük enflasyon oranıyla son 40 yılın zirvesini gördü. İngiltere bu oranla G7 ülkeler arasında en yüksek enflasyon oranına sahip ülke konumunda bulunuyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, geçen hafta, İngiltere Merkez Bankası, enflasyonun Ekim ayına kadar yüzde 13 seviyelerine yükselmesini beklediğini belirtti. İngiltere Merkez Bankası, enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarını art arda altıncı kez artırarak, bir yıldan uzun sürecek bir resesyon konusunda uyarıda bulundu.

Yaşam tarzında değişiklik

İngiltere’de ebeveynlerin beşte ikisi hala çocuklarına harçlık veriyor. Ebeveynlerin üçte biri ise çocuklarına verdikleri harçlıkta kesintiye gidiyor.

Ebeveynler çocuklarına verdikleri harçlıkları azaltmış olsalar da birçoğu çocuklarına daha fazla destek olabilmek için yaşam tarzlarında değişiklik yapmaya hazır olduklarını belirtiyor. Ebeveynlerin yarısı bara gitmek ya da dışarıda yemek gibi alışkanlıklarından vazgeçeceklerini, yüzde 45’i ise makyaj ve tasarım ürünleri gibi alışverişlerden uzak duracaklarını belirtiyor. Ebeveynlern beşte ikisinden fazlası kendi hobileri için harcama yapmayı bırakacaklarını belirtirken, dörtte biri haftalık süpermarket alışverişlerinde daha tasarruflu davranacaklarını söylüyor.

Halifax Tasarruf Sorumlusu Emma Abrahams, “Ev masrafları artmaya devam ettikçe karşı karşıya kaldıkları zor koşullara uyum sağlamak için bazı ebeveynler market faturasında kesintiye gitmekten dışardaki randevularını iptal etmeye ve kişisel harcamalarını kısmaya kadar birçok zor karar vermek durumunda kalıyor” diyor.

Ev masrafları artmaya devam ettikçe karşı karşıya kaldıkları zor koşullara uyum sağlamak için bazı ebeveynler market faturasında kesintiye gitmekten dışardaki randevularını iptal etmeye ve kişisel harcamalarını kısmaya kadar birçok zor karar vermek durumunda kalıyor

Çocuklar en çok video oyunlarına harcama yapıyor

Çocuklar ise harçlıklarını yüzde 39 oranında video oyunlara ve tatlılara harcıyor. Bunları yüzde 30 ile oyuncaklar, yüzde 29 ile giysi ve hobilerine harcıyor. Ebeveynlerin sadece yüzde 22’si çocuklarının harçlıklarını biriktirme olasılığının daha yüksek olduğunu söylüyor.

Halifax araştırmasında, Haziran ayında 8 ila 15 yaşları arasında çocuğu olan 629 ebeveynle görüşme gerçekleştiriyor. Araştırma sonuçlarına göre, Halifax ilk cep harçlığı anketini yaptığı 1987 yılında çocuklara her hafta ortalama 1,17 sterlin verildiğini tespit ediyor. Bu tutar, 1998 ila 2000 yılları arasında ikiye katlanmadan önce 1990’lı yıllar boyunca görece sabit kalıyor. Faiz oranlarının yükselmesiyle birlikte cep harçlıkları da yükseliyor. Ancak 2008 ekonomik krizi döneminde çocukların cep harçlığı 8,01 sterlinden 6,13 sterline düşüyor. 2019 yılında 7,71 sterline yükselen cep harçlığı tutarı, 2020 yılında tekrar düşüşe geçiyor ve 7,55 sterline geriliyor. Çocukların cep harçlığı 2021 yılında ise 6,48 sterline kadar düşüyor.

Cep harçlığı lüks haline geldi

Altı yaşında bir erkek ve dört yaşında üçüz kız çocukları olan Chris Payne, “Acil durum hizmetlerinde tam zamanlı olarak çalışan dört çocuk babası bir ebeveyn olarak aile bütçemizi planlamamız gerekiyor ve bu plana çocuklarımızın haftalık harçlığını da dahil etmek zorunda kalıyoruz” diyor. Payne, herkes gibi artan maliyetlerin yükünü sırtlandıklarını söylüyor ve bu yeni duruma alışmak için yaşam tarzlarını değiştirmekten başka çareleri olmadığını belirtiyor. Payne, ebeveyn olarak kesintiye gitseler de harçlık vermekten ödün vermediklerini söylüyor.

Abrahams ise, “Finansmanın haneler için endişeye neden olabileceğini biliyoruz. Cep harçlığı, yalnızca bazı ebeveynlerin çocuklarına sunabileceği bir lüks durumunda ve birçokları için bu uygun bir seçenek olmayabilir. Çocuklarınızla, onlara verebilecekleriniz hakkında açık ve dürüst bir konuşma yapmak, gelecekte onların anlayışlarını ve finansla olan ilişkilerini geliştirmelerine yardımcı olacaktır” şeklinde konuşuyor.

İngiltere MB faiz oranını 50 baz puan artırdı

 

6 milyon hane, telefon ve internet faturasını ödeyemiyor

 

Enflasyon astronomik seviyelere yükselecek

 

İki evden biri kirasını ödeyememekten korkuyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)