BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemCEO'ları zora sokacak açıklama----

CEO'ları zora sokacak açıklama

CEO'ları zora sokacak açıklama
18 Haziran 2013 - 21:43 www.finansgundem.com

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı'na ilişkin açıklamalarda bulundu

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı ile ücret geliri elde eden yaklaşık 80 bin kişinin, istisna serbest meslek kazancı elde eden yaklaşık 5 bin kişinin, gayrimenkul sermaye iradı elde eden yaklaşık 10 bin kişi ile diğer kazanç ve irat elde eden yaklaşık 600 kişinin verdikleri beyannamelere diğer gelirlerini de dahil etmesinin beklendiğini bildirdi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Karaman Milletvekili Lütfi Elvan başkanlığında toplandı. Elvan, CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu'nun sürücü belgesinde yeni düzenlemeleri de içeren "torba kanun" teklifinde, sivil toplum örgütlerinin görüşlerinin alınmadığını iddia etmesi üzerine, bugüne kadar herkesin görüşlerini aldıklarını ve bu teklifte de alacaklarını söyledi. Elvan, "STK'ların görüşleri alınmayacak gibi bir izlenim ortaya koymak yanlış" dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, "torba yasanın" gelenek haline gelmesinin yanlış olduğunu ifade ederek, "Teklifin altında imzası olanların o tekliften haberi yoktur. Teklifi bürokratlar hazırladı. Teklifte gerekçe var ama madde yok. Teklife imza atan milletvekillerinin daha duyarlı olması lazım" diye konuştu. CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, böyle bir çalışma takvimi ile sağlıklı bir çalışma yapılamayacağını söyledi.
CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, teklife ilişkin eleştirilerini dile getirirken, "Başkanlık sistemine hazırlık yapıldığına dair uyarılar yapılmaktadır. Bu uyarı büyükşehirde de yapılmıştı. Bu konu gelecekte önemli hukuki davalara konu olabilir. Bununla ilgili hazırlık varsa, buna evet diyenler hakkında önemli hukuki meseleler gündeme gelebilir. Anayasa değişikliği yapılmadan başkanlık sistemine geçilemez" dedi.
Başkan Elvan ile BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan arasında söz verip vermeme konusunda tartışma yaşandı.
Kaplan, "Benim ülkem yanarken, 22 gündür insanlar ayakta iken düşünce ve ifade özgürlüğü, gezi eylemini konuşacağım. Duran adam, 17 kişi gözaltına alınıyor. Başbakan'ın görüştüğü heyetin içinde olan kişi de gözaltına alınıyor" dedi.
Verilen önergenin kabul edilmesiyle, Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı birleştirilerek alt komisyona gönderildi.
Şimşek tasarıyı sundu
Daha sonra, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı'nı komisyona sundu.
Tasarıyla 210 maddeyi aşan Gelir Vergisi Kanunu ile 45 maddeden oluşan Kurumlar Vergisi Kanunu'nun birleştirilerek, 92 maddeden oluşan yeni bir Gelir Vergisi Kanunu oluşturulmasının öngörüldüğünü söyledi.
Türkiye'de gelir ve kazançlar üzerinden alınan vergilerin GSYH'ye oranının yüzde 6 gibi oldukça düşük düzeyde olduğunu belirten Şimşek, OECD ülkelerinde bu oranın yüzde 11,4 olduğunu kaydetti. Şimşek, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında gelir ve kazanç alınan vergilerde en düşük vergi yüküne sahip 3. ülke olduğunu bildirdi.
Şimşek, bu hususun gelir vergisi sisteminin bütüncül bir anlayışla tekrar değerlendirilmesini zorunlu kıldığını ifade ederek, yapılan çalışmalara özel sektör temsilcilerinin yanısıra STK'lar, akademisyenlerin de katkıda bulunduğunu söyledi.
Tasarıyla getirilen yenilikleri anlatan Şimşek, gerçek kişilerin gelirlerinin artan oranlı tarifeye göre yüzde 15 ile yüzde 35 arasında, kurum kazançlarının ise yüzde 20 oranında gelir vergisine tabi tutulmaya devam edileceğini söyledi. Şimşek, özel sektörün ar-ge yatırımlarını desteklediklerini belirtti.
Bakan Şimşek, yurtdışına mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, çağrı merkezi, muhasede kaydı tutma gibi alanlarda hizmet veren işletmelerin, bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın yarısının gelir vergisinden istisna edileceğini kaydetti. Yurtiçi tasarrufları artırmaya yönelik destek unsurlarının da tasarıda yer aldığını belirten Şimşek, "İşverenler tarafından çalışanları için bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları kazançtan indirilmeye devam edilecektir" dedi.
Girişimciliği desteklemek amacıyla genç girişimcilere vergi indirimi getirildiğini dile getiren Şimşek, ilk defa gelir vergisine tabi olacak 29 yaşını doldurmamış genç girişimcilerin iş kurmalarının teşvik edildiğini belirtti.
Şimşek, tasarıyla tarımda verimliliğin artırılması ve ölçek ekonomisine ulaşılabilmesi amacıyla tarım sektöründe kurumsallaşmayı teşvik edici uygulamalar getirildiğini bildirdi.
Tasarı ile vergiye gönüllü uyumun artırılması ve kayıtlı ekonomiye geçişin hızlandırılmasına katkı sağlamak amacıyla önemli adımlar atıldığını söyledi.
Şimşek, şöyle konuştu:
"Mevcut Gelir Vergisi Kanunu'nda, serbest meslek erbabından sanatçılar, yapımcılar, sunucu, besteci, senarist, ressam, gazeteci ve yazarlar halihazırda elde ettikleri gelir ne olursa olsun, yüzde 17 oranında stopaj yapılmak suretiyle vergilendirilmektedir. Bu kişiler defter tutmamakta, beyanname vermemektedir. Tasarı ile serbest meslek kazancı istisnasından yararlananlardan geliri 188 bin TL'yi aşanlar beyanname verecekler, ancak defter tutmak zorunda olmayacaklar; gelirlerinden gerçek ya da götürü giderlerleri indirebileceklerdir.
Ücretlilerde ise tek işverenden alınan ücret geliri 188 bin TL'yi aşanlar beyanneme vereceklerdir. Birden fazla işverenden alınan ücretler toplamı 94 bin TL'yi aşıyorsa bu kişiler de beyanname vereceklerdir. Beyanname verenler, gelirlerinden yaptıkları bağışları ve hesaplanan vergilerinden eğitim ve sağlık giderlerinin bir kısmını düşebileceklerdir. Bu kapsamda bayanneme veren mükellef sayısının artırılması öngörülmektedir. Tasarıda öngörülen düzenleme ile ücret geliri elde eden yaklaşık 80 bin kişi, istisna serbest meslek kazancı elde eden yaklaşık 5 bin kişi, gayrimenkul sermaye iradı elde eden yaklaşık 10 bin kişi ile diğer kazanç ve irat elde eden yaklaşık 600 kişinin verdikleri beyannamelere diğer gelirlerine de dahil etmesi beklenmektedir."
Maliye Bakanı Şimşek, tasarı ile getirilen düzenleme ile işyerleri, arazi-arsalar ve 60 bin TL üzeri konut kira geliri elde edenler için yüzde 25 götürü gider uygulamasının kaldırıldığını belirtti. Şimşek, 26 ile 60 bin TL arası konut kira geliri elde edenler için götürü giderin yüzde 15'e indirildiğini, 26 bin TL'ye kadar kira geliri elde edenler için ise götürü giderin mevcutta olduğu gibi yüzed 25 olarak uygulanacağını bildirdi.
Türkiye'de kalma süresi 3 yılı aşan işadamları, uzmanlar, memurlar, basın ve yayın çalışanlarının tüm kazançları üzerinden Türkiye'de vergilendirileceğini belirten Şimşek, tasarıda mükellefin vergiye uyum maliyetlerinin azaltılarak vergiye gönüllü uyumunun artırılmasına yönelik düzenlemelerin de bulunduğunu söyledi.
Mehmet Şimşek, tasarıda sosyal ve çevresel politikalarla uyumlu çok önemli düzenlemeler bulunduğunu kaydetti.
Vesayeti altında bulunmak şartıyla, kardeşler ve anne babasını kaybetmiş kardeş çocuklarının da mükelleflerin kendi çocukları gibi vergi indiriminden yararlandırılacağını ifade eden Şimşek, "Uygulamakta olduğumuz nüfus politikasına katkı sağlamak amacıyla, 3. çocuk için ücretlerde özel indirim oranı yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkartılmaktadır. Böylece 3 çocuklu bir asgari ücretlinin gelir vergisi yükü sıfıra indirilmektedir" diye konuştu.
Şimşek, sanatçıların fikir ve sanat eserlerinden elde ettikleri gelirlerin kanunda belirtilen haddi aşmayan kısmının da vergiden istisna edildiğini söyledi.
Küçük çapta iş yapan, el emeğine dayalı üretim yapan ev kadınlarının vergiden muaf olacağını belirten Şimşek, "İkamet amacıyla kullanılan tek konutun elde çıkartılmasından doğan kazançlar vergiden istisna edilmektedir. Bu düzenleme, aynı zamarnda inşaat sektörünü canlandırarak ekonomik büyümeye olumlu katkı sağlayacaktır" dedi.
Şimşek, sporun gelişimine katkı sağlayabilmek amacıyla, amatör sporcu istihdam edilen işyerlerine belirli şartlar dahilinde sağlanan vergi istisnasının kapsamının da genişletildiğini söyledi.
Bakan Şimşek, bu önemli tasarının, diğer teklif ve tasarılarla birlikte gündeme alınmasından üzüntü duyduğunu söyledi.
Daha sonra verilen önergenin kabul edilmesiyle, Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı da alt komisyona gönderildi.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)