BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemCEO’lar pandemide büyük hamleler yapıyor----

CEO’lar pandemide büyük hamleler yapıyor

CEO’lar pandemide büyük hamleler yapıyor
21 Eylül 2020 - 13:40 www.finansgundem.com

Şirketler hayatta kalma modundan çıkarak devirler, yönetici değişiklikleri ve yeni mali hedefler belirleme yoluyla büyük stratejik hamleler yapmaya başladı

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birçok CEO evden çalışıyor ve yönetim kurulları hala sanal toplantılarla bir araya geliyor ancak şirketler, korona virüs pandemisinde yalnızca ayakta kalma çabasının ötesine geçerek yeni ve büyük hamleler yapıyor.

Verizon Communications Inc. kablosuz pazarına giriş yapıyor. Clorox Co. CLX’in yöneticileri liderlerini seçti. Bir demiryolu şirketi, yıl sonu için yeni bir kar hedefi belirledi. Yeni sahipleri Neiman Marcus’u iflastan kurtarıyor. Tüm bu gelişmeler yılın ilk dönemlerinde, birçok ABD şirketi pandeminin ilk aylarını gardını almış bir şekilde, maliyetleri kısarak, nakit tutarak ve mali tahminlerini geri çekerek geçirdikleri süreçten bir farklılığa işaret ediyor.

Oxford Economics’in ABD Baş Ekonomisti Gregory Daco, “yeni normalin bir süre daha devam edeceğine dair bir görüş var” dedi. Açıklamasının devamında “pandemi krizinin ilk dönemlerinde mali durumları stabil kalan şirketler, şimdi fırsatlara bakıyor” ifadesini kullandı.

Birçok şirket bu dönüşümü gerçekleştirme konusunda başarılı olamayacak. Özellikle de daha az kaynakları olan daha küçük şirketler. Daco, satışlarında da düşüş yaşanmış olabilecek bu şirketlerle ilgili olarak, “küçük ve büyük şirketler arasında bir ayrım yapmalıyız” dedi.

Bu yaz Clorox yöneticileri, işlerinin yeni bir yönetici belirleyebilecek kadar istikrarlı olup olmadığını sorguladı. İstikrar gördüklerinde, yönetim kurulu 14 Eylül tarihinde Linda Rendle’ı CEO olarak belirledi.

Rendle geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, önceliğinin pandemi sürecinde, temizlik ürünlerinin üretimini arttırmak olduğunu ve şirketin kriz modundan çıktığını söyledi.  Esnek çalışma saatlerinden ve pandemi nedeniyle ortaya çıkan değişikliklerden faydalanabilmek için yeni yöntemler üzerinde çalıştığını ifade eden Rendle, yaşananların “korona virüsün müdahalesinden çok nasıl daha iyi çalışabiliriz sorusunun cevabıyla ilgili” olduğunu söyledi.

Mart ve nisan aylarında 22 milyona yakın iş kaybı görülen ABD’de, ağustos ayında istihdamda 10,6 milyon artış görüldü. Hisse piyasaları mart ayındaki %24’lük düşüşten sonra, eylül ayında yeni bir rekor yükseliş yaşadı. S&P 500 şimdi %3 yükselişte.

Şirketlerin karlılığı ilk ve ikinci çeyrekte düştü ancak birçok şirket, yöneticilerin ve yatırımcıların tahminlerinin aksine ekonomik krizi iyi yönetti.

Şirketler yeniden hedef belirlemeye başladı. S&P 500 endeksindeki şirketlerin 200’ü, temmuz ayında kazanç ve satış projeksiyonlarını geri çekmişti. Bu şirketlerin 30’u şimdi yeniden yıl sonu tahminlerinde bulunuyor ya da mevcut tahminlerini yükseltiyor.

Demiryolu şirketi Kansas City Southern (KSU), karlılığın geçtiğimiz yıla kıyasla harketsiz olacağını ve darbenin bekledikleri kadar kötü olmadığını açıkladı. Korona virüs testleri yapan Quest Diagnostics Inc.’de pandemi sürecini başarıyla götüren şirketlerden bir tanesi.

Şirketlerin neredeyse %50’sinden fazlası pandemi nedeniyle satışların ve karlılığın bu yıl düşük olacağını öngörmüştü. Ancak PricewaterhouseCoopers LLC’nin eylül ayında yaptırdığı anket çalışmasına göre, satışlarda ve karlılıkta yükseliş bekleniyor.

Pandeminin ilk dönemlerinde durgunluk gösteren şirket birleşmeleri cephesindeyse, bazı şirketler şimdilerde yeni anlaşmalar yapıyor. Son günlerde, Gilead Sciences Inc., gelecek vaadeden bir kanser ilacı geliştirmiş olan bir başka şirketle 21 milyar dolarlık bir devir anlaşması imzaladı. Kraft Heinz (KHC), peynir üretiminin bir kısmını satmaya karar verdi ve Verizon Communications ise Tracfone ile neredeyse 7 milyar dolarlık bir devir anlaşması imzaladı.

Bu anlaşmaların birçoğu korona virüs pandemisinin ortaya çıkmasından önce çalışılıyordu ve anlaşmaların yapılması pandemi tarafından tetiklenmedi. Ancak bazı durumlarda anlaşmaların zamanlaması durumdan etkilendi.

UBS’in ABD Özsermaye Stratejisti Keith Parker, “bana göre, bu tür anlaşmaları yapmak özgüven işareti” dedi.

Büyük şirketler bu hamleleri yapabiliyor çünkü pandemi başında hızlı davranarak, maliyetleri kıstılar. S&P 500 endeksindeki nakit akışı, ikinci çeyrekte bir önceki yıla kıyasla %20 arttı.

Parker, “1930’dan bu yana geçirilen en kötü çeyreğe rağmen, şirketler maliyetleri kontrol altına alarak harika bir iş çıkarttılar” dedi.

Coca-Cola da ağustos ayında işten çıkarmaları da kapsayan bir yeniden yapılandırma planı açıkladı. Planda, operasyon ünitelerinin azaltılması, yeni bir pazar stratejisi belirleme ve sattığı ürünlerin sayısını düşürme konuları da yer aldı.

Coca-Cola’nın CEO’su James Quincey bu ay bir yatırımcı konferansında yaptığı açıklamada “korona virüsle birlikte, ikinci çeyrekte cesurca hareket ettik ve bu bizim için etkili oldu” dedi. Açıklamasının devamında “bu da daha da cesur olma ve hızlanma konusunda cesaret verdi” ifadesini kullandı. Meşrubat şirketinin satışları nisan ayında, restoranların ve sinemaların kapanmasıyla birlikte sert bir düşüş göstermişti ancak o tarihten bu yana düzelme gözleniyor.

Quincey, aşı bulunduğunda ve ekonomiler buna uyum sağladığında, küresel satışların 2021 yılında artmaya devam edeceğini tahmin ettiğini söyledi.

Generali Sigorta’nın yeni CEO’su Sylvain Ducros oldu

 

Sigorta şirketleri pandemide satır aralarını okuyor

 

İki sektör pandemiye borçlu yakalandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)