BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisCEO ödemeleri işçi maaşlarını 324’e katladı----

CEO ödemeleri işçi maaşlarını 324’e katladı

CEO ödemeleri işçi maaşlarını 324’e katladı
20 Temmuz 2022 - 18:15 www.finansgundem.com

CEO’ların pandemi döneminde gelirlerini katlaması, çalışanların maaşlarının ise yüksek enflasyon karşısında erimesi işçi örgütlerini öfkelendirdi.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

S&P 500 şirketlerinin CEO’ları geçen yıl ortalama 18,3 milyon dolar ödeme aldı. Amerika'nın en büyük işçi sendikası federasyonunun yeni bir raporuna göre bu miktar ABD’de ortalama bir şirket personeline ödenen rakamın 324 katı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Amerikan İşçi Federasyonu ve Sanayi Örgütleri Kongresi (AFL-CIO) 12,5 milyon ABD’li çalışanı temsil ediyor. Kongrenin sunduğu rapor ABD’de yönetici kademelerini işgal edenlerle ekonomiyi canlı tutan depo, mağaza, restoran ve fabrika çalışanları arasında makasın genişliğine dikkat çekmek için kullanıldı. Enflasyonun yükselmesiyle birlikte yönetici kademeleri ile ortalama personel arasındaki makasın daha da genişlemesi bekleniyor. Ekonomik Politikası Enstitüsü verilerine göre ABD’de federal asgari ücretin reel değeri 1956’dan bu yana en düşük seviyesine ulaştı.

Bazı şirket yöneticileri çalışan maaşlarındaki düşüşün temel sorumlularından birisi olarak yükselen ücretleri gösteriyor. AFL-CIO raporuna göreyse ABD çalışanlarının reel maaşları geçtiğimiz yıl %2,4 düştü. Buna karşın CEO ödemeleri ise 2021 yılında %18,2 yükseldi.

MarketWatch’un haberine göre, AFL-CIO Sekreteri Fred Redmond konuyla ilgili açıklamasında, “Geçen yıl S&P 500 şirketlerinin ortalama CEO-çalışan ücretleri oranı 324'e 1’di. Bu oran 2020'de 299'a 1’ken 2019’da ise 264’e 1 olmuştu” ifadelerine yer verdi.

Redmond “Burada ince bir noktaya dikkat çekmek gerekirse pandemi boyunca CEO ile çalışanlar arasındaki ücret oranı %23 arttı. Yönetici kesiminin çözümü ise ücretleri yükselmek, mal ve hizmetlerin fiyatlarını kontrol altında tutarak işgücüne yatırım yapmak yerine, yükselen fiyatlardan rekor kârlar elde etmek ve emekçileri işten çıkararak bir resesyona neden olmak yönünde gelişmiştir” dedi.

Araştırmaya göre CEO ile çalışan ödemeleri arasındaki farkların en yüksek olduğu şirketler arasında Amazon, Expedia, McDonald’s ve The TJX gibi dev firmalar da bulunuyor. Amazon’da CEO ile ortalama çalışanlar arasındaki ödeme farkları 6.474’e 1 gibi yüksek bir oran. E-ticaret firmasının CEO’su Andy Jassy yılda 212,7 milyon dolar kazanırken firmadaki ortalama bir çalışan ise 32.855 dolar kazanıyor.

Dolar 17,50 lira üzerindeki seyrini koruyor

 

Dünyanın en güçlü bankacısı: Ufukta kara bulutlar var

 

Temettü hisselerinde nelere dikkat etmeli?

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • metin apaydın SMMM21 Temmuz 2022 12:48

    CEO görevinde başarılı olan arkadaşlar şirketlerine çok ciddi anlamda değer katan arkadaşlardır. Bunların maaşlarının ölçülmesini doğru bulmuyorum.Başka bir yorum; Son zamanlarda ülkemizde enflasyonun hızla yükselmesini fırsat bilen bazı emlakçılar ve aracılar hızlı alım satım ile ciddi paralar kazanmakta ve emlak fiyatlarını ciddi oranda yükseltmekteler.Bunların vergilendirilmesi maliye bakanlığı tarafından takip ediliyor mu bilemiyorum.

  • E.g.20 Temmuz 2022 22:18

    ŞİRKET YÖNETİCİLERİNİN YÖNETİM GELIRLERİ VERGİLENDİRİLMELİ GELİR VERGİSİNDEN MUAF/İSTİSNA OLMAMALI DENETLENMELİ İNCELENMELİ