BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemCenevre'de İran krizi çözüldü----

Cenevre'de İran krizi çözüldü

Cenevre'de İran krizi çözüldü
21 Ocak 2014 - 11:02 www.finansgundem.com

Ban Ki-Mun’un daveti geri çekmek zorunda kaldı…

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban’ın, Suriye’de çatışan tarafların ilk kez aynı masaya oturacağı Cenevre-2 konferansı için İran’a yaptığı son dakika daveti krize yol açtı. Suriyeli muhalifler, ‘İran katılırsa biz gelmeyiz.’ resti çekerken, ABD de BM’ye baskı yaptı. Bunun üzerine Ban, daveti geri çekti.
Suriye’deki krize barışçıl çözüm bulmak amacıyla İsviçre’de yarın başlaması planlanan Cenevre-2 konferansı öncesi İran krizi yaşandı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun önceki gece müzakerelerin temelini, 1. Cenevre Konferansı’nda kabul edilen ‘Suriye’de iktidarın değişmesi gerektiği yolundaki kararın’ oluşturacağını kabul etmesi üzerine İran’ı Cenevre’ye davet ettiğini bildirdi. Ancak Suriyeli muhalifler, Beşşar Esed’e destek veren Tahran’ın davet edilmesine sert tepki gösterdi. Uzun süren görüşmelerin ardından Cenevre-2’ye katılma kararını üç gün önce alan muhalefetin çatı örgütü Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Konseyi (SMDK), İran’ın katılımı halinde Cenevre’de yer almayacağı restini çekti. SMDK, İran’ın konferansta yer alabilmesi için Suriye’deki güçlerini çekmesini, ülkede Esed rejiminin, yetkilerini bir geçiş hükümetine devretmesini öngören birinci 1. Cenevre bildirisini resmi olarak kabul etmesini şart koştu ve saat 21.00’e kadar mühlet verdi.

Gün boyunca baş döndüren bir diplomasi trafiği yaşanırken ABD,  BM’ye çağrı yaparak İran’a yaptığı daveti geri çekmesini istedi. İngiltere, Fransa ve S. Arabistan gibi ülkeler de muhaliflerin tutumunu destekledi. Bu ülkeler, 1. Cenevre bildirisine desteğini kamuoyuna açıklaması halinde İran’ın katılımına razı olacaklarını bildirdi. Ancak İran ise bunu reddetti. BM Genel Sekreteri Ban da bu gelişmelerin ardından geç saatlerde yeni bir açıklama yaparak Tahran’ın tavrından hayal kırıklığı yaşadığını ifade ederek daveti geri çektiğini duyurdu. Kararı memnuniyetle karşılayan Suriyeli muhalifler Cenevre’ye katılacaklarını bildirdi.

Suriye Devlet Başkanı Esed ise Fransız AFP haber ajansına verdiği mülakatta, Cenevre barış görüşmelerinin temel hedefinin ‘terörle mücadele’ olduğunu söyledi. Muhaliflere verdikleri destek sebebiyle ‘Terör ihraç eden ülkeler’ iddiasında bulunduğu Suudi Arabistan ve Türkiye üzerindeki baskının artırılması gerektiğini savundu. Haziranda yapılması öngörülen devlet başkanlığı seçimlerine katılma ihtimalinin yüksek olduğunu dile getirdi.

ESED: SEÇİMLERDE BÜYÜK İHTİMALLE YENİDEN ADAYIM

Suriyeli muhalifler, Cenevre-2’den Beşşar Esed’siz bir geçiş hükümeti çıkmasını hedeflerken, Suriye lideri ise farklı hesaplar yapıyor. Suriye Devlet Başkanı Esed, Fransız AFP haber ajansına verdiği mülakatta, Cenevre barış görüşmelerinin temel hedefinin ‘terörle mücadele’ olduğunu söyledi. “Cenevre konferansı terörle mücadele konusunda net sonuçlar ortaya koymalı. Terörle mücadeleyi kapsamayan herhangi bir siyasi sonucun değeri olmaz.” dedi. Muhaliflere verdikleri destek sebebiyle ‘Terör ihraç eden ülkeler’ iddiasında bulunduğu Suudi Arabistan ve Türkiye üzerindeki baskının artırılması gerektiğini savundu. Muhaliflerin çatı örgütü Suriye Milli Konseyi üyelerinin kurulacak yeni bir hükümette yer almasının ‘hiç de gerçekçi olmadığını’ kaydeden Esed, haziranda yapılması öngörülen devlet başkanlığı seçimlerine katılma ihtimalinin ise yüksek olduğunu dile getirdi.

ABD: BM’NİN İRAN DAVETİNİ ÇEKMESİ UMUT VERİCİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler'in (BM) Cenevre-2 konferansı için İran'a yaptığı daveti geri çekmesini memnuniyetle karşıladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüzü Jen Psaki'nin imzasını taşıyan kısa yazılı açıklamada, "Tüm taraflar artık vazifelerine odaklanabilirler. Bugün yapılan açıklamadan sonra daha umutluyuz." ifadelerine yer verildi. Psaki, tarafların önlerinde Suriye halkının çektiği acıları sona erdirme ve uzun süredir gecikmiş politik dönüşüm sürecine başlama gibi sorumlulukların bulunduğuna dikkat çekti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Cenevre-2'ye İran'ı son dakikada davet etmesine ABD ile Suriyeli muhalifler karşı çıkmıştı. 'İran katılırsa biz gelmeyiz.' resti çeken muhaliflere İngiltere, Fransa ve S. Arabistan gibi ülkeler de destek verdi. ABD'nin de BM'ye baskı yapması üzerine Ban, daveti geri çekti.

TÜRKİYE SINIRINDAKİ BAB EL HAVA’DA ÇİFTE SALDIRI

Suriye krizinde diplomatik tansiyon yükselirken Reyhanlı ilçesi Cilvegözü Sınır Kapısı’na 4,5 kilometre uzaklıktaki Bab-el Hava Sınır Kapısı yakınlarında dün çifte saldırı düzenlendi. Bomba yüklü iki araçla gerçekleştirilen saldırıda en az 15 kişi hayatını kaybederken, onlarca kişi de yaralandı. Yaralılardan bir kısmı sınıra sevk edilen ambulanslarla Hatay’daki hastanelerde  tedavi altına alındı. Saldırıyı henüz üstlenen bir grup olmadı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)