BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiÇelik üreticilerine yatırım devlerinden iklim baskısı----

Çelik üreticilerine yatırım devlerinden iklim baskısı

Çelik üreticilerine yatırım devlerinden iklim baskısı
05 Ağustos 2021 - 18:01 www.finansgundem.com

Çelik üretimi şirketlerinin 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşması için emisyonlarını %91 oranında azaltması gerekiyor. Yatırım devleri ise bu hedefe ulaşılması amacıyla şirketlere olan baskısını artırıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

55 trilyon dolarlık varlığı yönetimi altında bulunduran etkili bir kurumsal yatırımcı grubu, iklim değişikliği hedeflerine ulaşmada ilerleme kaydedememesi nedeniyle çelik endüstrisi üzerindeki baskıyı artırmaya başladı.

Financial Times’ın haberine göre, Climate Action 100+ (CA100+) koalisyonu, dünyada küresel ısınmayı engellemek için gerekli net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşılması için çelik üreticilerinin 2050 yılına kadar karbon emisyonlarını yüzde 91 oranında azaltmaları gerektiğini ve bunun için doğru yolda olunmadığını açıkladı.

Açıklamaya göre sadece dokuz önde gelen çelik üreticisi (China Baowu, ArcelorMittal, Nippon Steel, HBIS, Posco, US Steel, Thyssenkrupp, SSAB ve Otutokump) net sıfır emisyon hedeflerine ulaşma yönünde taahhüt verdi. Bir ticaret organı olan Dünya Çelik Birliği'ne (WSA) göre, geçen yıl 3 milyon tondan fazla çelik üreten 107 çelik şirketi vardı.

WSA verilerine göre, son derece parçalanmış olan sektörde, ilk on çelik üreticisi küresel üretimin yaklaşık yüzde 27'sini oluşturuyor. China Baowu, ArcelorMittal ve HBIS, 2020'de sadece yüzde 13'lük bir üretimle en büyük üç çelik üretici olarak kayda geçti.

CA100+ koalisyonunu bir araya getiren İklim Değişikliği Kurumsal Yatırımcılar Grubu İcra Kurulu Başkanı Stephanie Pfeifer, zorluklara rağmen çelik sektörünün 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmasının hala "teknik olarak mümkün" olduğunu söyledi. Pfeifer, bunun için yeni yatırımlar, teknolojik ilerlemeler, yeşil enerji fiyatlarındaki düşüş ve hükümetlerin politika desteklerinin bir arada olmasının gerekeceğini söyledi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre çelik üretimindeki karbon emisyonunun azaltılması, hurda çeliklerin tedarik zincirine geri dönüşümünün artırılması ve mevcut çelik tesislerinin enerji verimliliğindeki iyileştirmelerle sağlanabilir. Hidrojenle güçlendirilebilen ve fosil yakıtlara bel bağlamayan, karbon yakalama ve depolama yöntemlerinin uygulandığı yeni düşük emisyonlu çelik üretim tesisleri de büyük yatırımlar gerektiriyor.

Ancak, bu teknolojilerin bazıları hala geliştirme aşamasındadır. Kore merkezli Posco, şimdiye kadar büyük ölçekli yeşil hidrojen üretim kapasitesi kurmayı taahhüt eden tek büyük çelik şirketi.

Çelik şirketlerinin net karbon sıfır hedefine ulaşması için ek finansman gereksinimleri de önem taşıyor ve bu da maliyetleri artıracaktır. ArcelorMittal, sadece Avrupa operasyonlarında net sıfır hedeflerini karşılamanın maliyetinin 65 milyar dolara ulaşabileceğini tahmin ediyor.

CA100+'a göre, tüm çelik endüstrisinin net sıfıra ulaşması için gereken sermaye harcamalarını tahmin etmek oldukça sorunlu. Ancak bu rakam 1,3 trilyon dolara kadar ulaşabilir.

Küresel ısınma nedeniyle iki kent yaşanılmaz seviyede

 

İstanbul'da sıcaklık 38 dereceye ulaştı

 

Hindistan'da sel felaketi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)