BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇekya'da 10 binler Başbakan Babis'in istifasını istiyor----

Çekya'da 10 binler Başbakan Babis'in istifasını istiyor

Çekya'da 10 binler Başbakan Babis'in istifasını istiyor
05 Haziran 2019 - 10:05 www.finansgundem.com

Çekya'da Avrupa Birliği (AB) fonlarında üsülsüzlük yapmakla suçlanan Başbakan Andrej Babis'in istifasını isteyen on binlerce kişi, başkent Prag'da protesto gösterileri düzenliyor.

64 yaşındaki Çekya Başbakanı Andrej Babis, Avrupa Birliği (AB) yardımlarını kullanırken yolsuzluk yapmakla suçlanıyor.

Yolsuzluk karşıtı ve AB karşıtı popülist parti ANO'nun (Evet) lideri Babis, sol parti Sosyal Demokratlarla azınlık hükümeti kurarak 2017'de göreve geldi.

Nisan ayında Çekya polisi Avrupa Birliği (AB) fonlarında yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle Babis hakkında soruşturma başlatılmasını istedi.

Bunun üzerine Adalet Bakanı istifa etti ve yerine bugünkü protestoların hedefindeki isimlerin başında gelen Marie Benesova getirildi.

Yeni Adalet Bakanı Benesova'nın Babis hakkındaki soruşturmayı etkileyeceğini söyleyen "Demokrasi için milyon dakika" grubu Nisan ayının sonundan bu yana gösteriler düzenliyordu.

Cuma günü Avrupa Komisyonu'na ait bir raporun sızması, gösterilerin büyümesi ile sonuçlandı.

Sızan raporda Babis'in milyonlarca euroluk AB güven fonlarını usülsüz kullandığı gerekçesiyle, bu paranın geri ödenmesi gerektiği belirtildi.

Babis ise sızan raporu "kirli bir yalan" olarak niteleyerek iddiaları reddetti.

Başkent Prag'daki Wenceslas Meydanı'nda iki hafta önce düzenlenen protesto gösterilerine 50 bin kişinin katıldığı tahmin edilirken, protestoların liderleri, Salı günkü gösterilere katılımın bu sayının iki katını da aştığını söyledi.

Son 30 yılın en büyük protesto gösterileri olduğu düşünülen bu harekete katılan eylemciler, Babis'in fotoğrafının olduğu "istifa" çağrısında bulunan dövizler taşıdılar.

İngiliz Guardian gazetesi, protestocuların Avrupa Birliği (AB) ve Çekya bayrakları taşıdığını aktardı.

AB raporunda ne var?

Avrupa Komisyonu'nun 71 sayfalık raporunda Babis, 2017'de göreve gelmeden iki ay önce sahibi olduğu Agrofert Holding'e bağlı şirketler için iki AB güven fonunu usülsüz bir şekilde kullanmakla suçlandı.

Komisyon, fonların tek faydalanıcısı olan Babis'in hâlâ holding üzerinden kâr elde ettiği ve çıkar çatışması olduğu gerekçesiyle şirketin aldığı fonların geri ödenmesini kararlaştırdı.

Geri ödenmesi istenen AB fonlarının tahmini değeri 451 milyon Çek korunası (yaklaşık 19,5 milyon dolar).

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)