BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaCebeci: Faiz kararları ekonomik temellerden ayrışmış gibi duruyor----

Cebeci: Faiz kararları ekonomik temellerden ayrışmış gibi duruyor

Cebeci: Faiz kararları ekonomik temellerden ayrışmış gibi duruyor
16 Aralık 2021 - 19:31 www.finansgundem.com

JP Morgan Chase Türkiye Başekonomisti Cebeci " Son dönemde faiz kararları biraz ekonomik temellerden ayrışmış gibi duruyor" diye konuştu

JP Morgan Chase Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci, Merkez Bankası'nın faiz kararı ve para politikası patikasını yorumladı.

"Son dönemde faiz kararları biraz ekonomik temellerden ayrışmış gibi duruyor" ifadelerini kullanan Cebeci, "Yurt dışında merkez bankaları daha dikkatli, enflasyonun daha uzun süre yüksek kalacağını söylüyorlar ama Merkez Bankası şu ortamda hala faizi indirecek alanı olduğunu belirtip bu alanı kullandığını söyledi. Herhalde bir bildiği vardır" diye konuştu.

Cebeci'nin BloombergHT'ye yaptığı açıklamalardan satır başları şu şekilde:

"Beklentiler konusunda son dönemdeki gelişmelere ve politika kararlarına baktığımızda aslında piyasa da biz de hiçbir şeye şaşırmayacak duruma geldik. Şaşırtıcı bir karar herhalde Faiz artırımı olurdu. Son dönemde faiz kararları biraz ekonomik temellerden ayrışmış gibi duruyor. Hem arz kaynaklı hem talep kaynaklı fiyat artışları görülüyor. Yurt dışında merkez bankaları daha dikkatli, enflasyonun daha uzun süre yüksek kalacağını söylüyorlar ama Merkez Bankası şu ortamda hala faizi indirecek alanı olduğunu belirtip bu alanı kullandığını söyledi. Herhalde bir bildiği vardır.

Kümülatif faiz kararlarının sonuçlarına bakacağız ifadesi var. Bu tür bir söz aslında faizleri artırdıktan sonra söylenen bir söz yani enflasyonun bundan sonra ne kadar yükseleceğine bakıp bir karar verecekler herhalde ama ben ne demek istendiğini tam olarak anladığımı söyleyemem. 'Bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir' ifadesi kullanılmış. Burada geniş kapsamlı politika çerçevesi derken neyi kastettiği konusunda hiçbir fikrim yok. Merkez Bankası'nın bunu açıklaması gerekiyor bence. Yeni bir politika mı geliştirecekler yeni bir deneye mi kalkışacaklar gerçekten bilmiyorum. Maalesef şöyle bir durum oldu. Eskiden faiz kararlarından sonra bana yatırımcılardan 20-30 soru gelirdi. Burada ne demek istiyor burada bir nüans var katılıyor musun gibi. Bugün gelen soru sayısı sıfır. Dolayısıyla bakıp göreceğiz ama bu açıklamalara kimse de çok fazla önem vermiyor gibi."

"Piyasanın 3 ay sabredeceği konusunda şüphelerim var"

"Son dönemdeki para politikasını mevcut makroekonomik ortamla beraber objektif olarak değerlendirdiğimizde sanki 3 ay bekleyeceğiz, enflasyonda bir sıçrama olmazsa devam edeceğiz demek istiyor olabilir ama ben 3 ay beklenip beklenmeyeceği konusunda da çok güçlü bir fikre sahip değilim. Geçtiğimiz aylarda da bu politika rehberliği denen cümlelerde çok sık değişiklikler oldu. Aslında bu kadar sık değişmemesi lazım bu cümlelerin. Başka yerlerde bu cümlelerin içindeki bir kelimenin değişmesini biz saatlerce yorumlayabiliyorken cümlenin tamamının değişmesi çok iyi olmuyor. Zira cümlenin tamamı bu ay değiştiyse gelecek ay da değişebilir. Dolayısıyla gelecek ay faiz indirimi olmayacak diyemiyorum ben şu anda. Tabi objektif olarak okursanız 3 ay bir şey yapmadan izleyeceğiz o sırada dersimizi çalışacağız ondan sonra karar vereceğiz. 3 aylık piyasadan izin istiyormuş gibi değerlendirdim ben bunu. Değerlendirip 3 ay içinde başka bir yönlendirme yapacaklar diye düşünüyorum ama bu volatilite altında piyasa Merkez Bankası'nın oturup kafasını toparlayıp düşünmesine 3 ay müsaade eder mi, o konuda şüphelerim var."

Merkez Bankası'nın kritik faiz kararı açıklandı

Faiz indirimine ara mı verilecek?

Merkez’in faiz kararı sonrası ekonomistlerin yorumları

İngiltere Merkez Bankası'ndan şaşırtan faiz kararı

Norveç Merkez Bankası'ndan faiz artırma kararı

Avrupa MB, faiz oranlarını değiştirmedi

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Selçuk ay16 Aralık 2021 20:24

    Birazmı ne yaptıklarını kendileride bilmiyor ne güven kaldı nede piyasada istikrar TL pul oldu en değersiz parası olan ülkeler sınıfında olmayan krizi çıkardılar olmayacak duaya amin diye diye