BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇavuşoğlu: Mısır ile ilişkileri en üst seviyeye çıkaracağız----

Çavuşoğlu: Mısır ile ilişkileri en üst seviyeye çıkaracağız

Çavuşoğlu: Mısır ile ilişkileri en üst seviyeye çıkaracağız
18 Mart 2023 - 14:17 www.finansgundem.com

Kahire'de mevkidaşı Şükri ile görüşen Bakan Çavuşoğlu, iki ülke arasında enerji, ticari ve askeri alanlarda işbirliklerini üst seviyeye çıkarmak istediklerini söyleyen Çavuşoğlu, Genelkurmay'ın askeri tatbikatlarına Mısır'ın davet edildiğini belirtti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bölgemizin bekası için daha yakın çalışmamız gerekiyor. Bağlarımızı koparmamak için elimizden geleni yapacağız. İki ülke arasındaki mekanizmaları yeniden canlandıracağız." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile Kahire’de ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

"Daha yakın olmamız gerekiyor"

Bölgemizin bekası için daha yakın çalışmamız gerekiyor. Bağlarımızı koparmamak için elimizden geleni yapacağız. İki ülke arasındaki mekanizmaları yeniden canlandıracağız.

"Somut adımlar atmak istiyoruz"

Aslında konuşmalarımızda hem kardeşim Şükri hem de ben ilişkilerimizi daha geliştirmek için hangi adımları atabileceğimizi söyledik. Hangi alanlara önem verdiğimizi de aslında vurgulamış olduk ama burada vurgulamadığım bazı konular da oldu. Onlara da değinmek isterim. Enerji alanında iş birliğimizi geliştirmek istiyoruz, somut adımlar atmak istiyoruz.

"Mısır, tatbikata davet edildi"

Ticareti artırmak için ulaştırma konularında bazı kopukluklar oldu bunları tekrar canlandırmak istiyoruz. Diplomatik ilişkilerimizi en üst düzeye çıkarmak istiyoruz. Diğer taraftan bölgesel konularda istişarelerimizi yeniden başlatmak istiyoruz. Hem siyasi konularda ikili düzeyde hem de bölgesel konularda istişaremizi canlandırmak istiyoruz. Askeri alanda da geçmişte olduğu gibi aslında diplomatik ilişkilerimizin soğuk olduğu yıllarda da gayet düzenli ilişkiler vardı ama bu canlandırılması gereken konularda var. Mesela bizim Milli Savunma Bakanlığımız, Genelkurmay Başkanlığımız, Mısır'ı Türkiye'de de düzenlenecek olan 3 tane  tatbikata davet ettiler. Bu alanlarda da ortak çalışmalarımızı daha da yoğunlaştırmamız lazım.

"İki taraf ciddi kararlılığa sahip"

Ekonomiden enerjiye, siyasetten eğitime kadar her alanda atmamız gereken adımlar var. Bunu da kendi aramızda değerlendirdik. Burada en önemli olan şey her iki tarafta da var olan güçlü siyasi irade ve kararlılık. Bu olduktan sonra adımlar ardı ardına gelir. Bu konuda biz iki taraf olarak da ciddi bir kararlılığa sahibiz.

Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, işbirliklerinden umutlu

Mısır Dışişleri Bakanı Şükri ise Türkiye ile ilişkilerin güçlü bir şekilde yeniden kurulacağını dile getirdi.

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri'nin açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Türkiye ile her alanda iletişimi sürdürmek için çabaladıklarını kaydeden Şükri, "Sağlam zemine sahibiz ve Türkiye ile ilişkileri güçlü bir şekilde yeniden kuracağımızdan eminiz. Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin gelişmesi her iki ülkenin de çıkarınadır" ifadelerini kullandı.

"Ortak bir vizyonumuz var"

Türkiye ile birçok bölgesel ve uluslararası konuda ortak bir vizyona sahip olduklarını vurgulayan Şükri, Türkiye ile ilişkilerin yeniden güçlü bir şekilde başlaması ve büyükelçilerin geri dönmesi konusunu ele aldıklarını belirterek, iki ülke arasındaki iletişim kanallarının açık olmasını ve koordinasyonun devamını arzuladıklarını ifade etti.

Şükri, Mısır'daki Türk yatırımlarını geliştirmek ve önündeki engelleri aşmak için çalışacaklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Mısır'da çeşitli alanlarda Türk yatırımları vardı. Geçmiş yıllarda iki ülke arasındaki ticaret hacmi 9 milyar dolara yükseldi. Bu iki ülke için önemli bir rakam. Hatta Türkiye’nin Mısır’daki yatırımları 2.5 milyar dolara ulaştı."

Türk yatırımcıların Mısır'daki yatırımlarını, ticari ve sanayi faaliyetlerini önemsediklerini söyleyen Şükri, "Ayrıca Mısır'ın ülkeye yatırımcı çekmesi için projeleri bulunuyor. Bu da Türk iş insanlarını gelecek dönemde çekecektir" diye konuştu.

Şükri, iki tarafın da görüşmede bölgenin yeniden istikrara kavuşması ve meydan okumalara karşı gücünü yeniden toparlaması için yapılması gerekenlere dair derinlemesine görüşlerini ortaya koyduğunu kaydetti.

Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, görüşmede ayrıca, Suudi Arabistan ile İran arasındaki normalleşme, Filistin konusunun yanı sıra, Suriye, Libya ve Ukrayna-Rusya savaşının çeşitli yönlerden yansımalarını ele aldıklarını sözlerine ekledi.

Mısır Dışişleri Bakanı: Türkiye ve Suriye’deki yıkıcı deprem bizi çok üzdü

ABD, Türkiye-Mısır ilişkilerinin iyileşmesini teşvik ediyor

Çavuşoğlu, Lavrov ile görüştü

Bakan Çavuşoğlu, Samih Şukri ile görüştü

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)