BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisCarrefour Tesco ittifakı sona erdi----

Carrefour Tesco ittifakı sona erdi

Carrefour Tesco ittifakı sona erdi
07 Haziran 2021 - 15:37 www.finansgundem.com

Tesco ve Carrefour 3 yıl süren ittifaklarının ardından kendi yollarında yürümeye karar verdiklerini açıkladı. Süpermarket devlerinin ortaklığı tedarikçilerin fiyat belirleme gücüne darbe vurduğu gerekçesiyle eleştiriliyordu


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Süpermarket devleri Tesco ve Carrefour 7 Haziran itibariyle ortaklık anlaşmalarının uzatılmayacağını duyurdu. Süpermarket devleri üç yıl önce küresel çaptaki satın alımlarda güçlerini birleştirmek için önemli bir anlaşma imzalamışlardı.

İngiltere’nin en büyük perakende şirketi ile Fransız süpermarket imparatorluğundan ortaklaşa yapılan açıklamada Temmuz 2018’de sonuna gelinen anlaşmanın ardından şirketlerin “kendi fırsatlarını değerlendirmeye” odaklanmayı talep ettikleri belirtildi.

The Grocer’ın haberine göre anlaşmanın uzatılmaması haberi 2018 yılında iki şirketin bir ittifak oluşturması beklentilerinin tamamen zıddını yansıtıyor. Mart 2019’da yayınlanan bir haberde Carrefour ve Tesco patronlarının önde gelen tedarikçileri Carrefour’ın Cenevre merkezine çağırdığı ve “indirim koşullarını uyumlu hale getirmeyi” talep ettikleri belirtilmişti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu hamle tedarikçiler arasında fiyatlarda büyük bir sıkışma yaşanacağı korkularına yol açmıştı. Ancak o zamandan bu yana Brexit ve korona virüs krizlerinin yanı sıra şirketler içerisinde gerçekleşen keskin değişimler de etkilerini hissettirdi.

Carrefour Kanadalı rakibi Couche Tard firmasını yıl başındaki satın alma hamlesi Fransız hükümetinin müdahalesi sonucunda gerçekleşmedi. Tesco’da ise geçtiğimiz yıl CEO’luk görevine Dave Lewis yerine Ken Murphy getirildi. Murphy, Lewis’in yerine gelmesinin ardından Tesco operasyonlarını sadeleştirmeyi hedefledi.

Şirketlerden bugün yapılan ortak açıklamada, “Son üç yıldır Tesco ve Carrefour gıda ve genel mal kategorilerinde bir dizi ortak satın alma fırsatından yararlandı, yeni tedarikçilere, yeni kaynaklara ve yeni ürünlere ulaşım sağladı. Bundan sonraki süreçte iki şirket de işletmelerine bağımsız olarak devam edecekleri ve ortaklık sürecinde kazanılan ilerlemeleri ve tecrübeleri geliştirmeye odaklanacakları konusunda anlaştı” denildi.

Yönetim danışmanlığı şirketi Sentinel’in CEO’su David Sables açıklamaya ilişkin, “Bana kalırsa bu zekice bir hamle. Bu anlaşmanın faydaları şüpheliydi. İki ortağın ürünlerini kendi bölgelerinde satabilmeleri için bir girişim mi, yoksa tedarikçileri sıkıştıracak bir satın alma grubu oluşturma girişimi mi belli değildi ve her iki durumda da başarı şansı çok düşüktü” dedi.

Yatırım danışmanlığı şirketi Shore Capital’ın Analisti Clive Black ise, “Carrefour-Tesco ittifakının duyurulmasından sonra, her iki grubun mali tablolarında ittifakın herhangi bir yarar sağlayıp sağlamayacağını sorgulamıştık ve artık cevabın ne olduğunun açıkça görüldüğünü düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Musk'un uzay projesiyle alay ettiler

 

Türkiye, dijital reklam yatırımlarında en fazla büyüyen ülke oldu

 

Kripto para piyasalarında dalga boyu yükseliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)