BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemCari açığa uyuşturucu finansmanı----

Cari açığa uyuşturucu finansmanı

Cari açığa uyuşturucu finansmanı
24 Ağustos 2021 - 14:05 www.finansgundem.com

Ülkeden kaçan Afganistan Merkez Bankası Başkanı Ahmedi, cari açığın bir kısmının uyuşturucu geliriyle kapatıldığını, afyondan yılda tahminen 1 milyar dolar gelir elde edildiğini söyledi.

Afganistan'da Taliban'ın başkenti ele geçirdiği 15 Ağustos tarihinde ABD'ye ait askeri uçakla ülkeden kaçan Merkez Bankası Başkanı Ecmel Ahmedi, uyuşturucunun ülkede ekonomisindeki yerine ve Taliban'ın gelir kaynaklarına ilişkin çarpıcı veriler paylaştı.

Bloomberg'e konuşan Ahmedi, “Afyonun ekonomideki yeri ne” sorusuna şu cevabı verdi:

Cari açığın bir bölümünün afyon gelirleriyle finanse edildiğini düşünüyorum.

YILDA 1 MİLYAR DOLAR

Birleşmiş Milletler (BM) Uyuşturucu ve Suç Ofisi verilerine göre, ülkede yaklaşık 200 bin hektarlık alanda afyon üretildiğini, hektar başına 27 kilogram üretim olduğunu ve fiyatın kilogram başına 200 dolar olduğunu belirten Ahmedi, ülkenin yıllık afyon gelirinin tahminen yaklaşık 1 milyon dolar olduğunu belirtti.

Ülkenin dış ticaret açığının yıllık yaklaşık 6-7 milyar dolar civarında olduğunu, bunun 2-3 milyar dolarlık kısmını yurt dışından sağladıkları likiditeyle kapattıklarını, geri kalan kısmın afyon gelirleri dahil diğer kalemlerle kapatıldığını belirten Ahmedi, net rakamlara sahip olmadıklarını söyledi.

Afganistan'ın Merkez Bankası Başkanı ismi belli oldu

TALİBAN'IN GELİRLERİ

Taliban'ın iktidara gelmeden önce çeşitli yollarla yıllık yaklaşık 1,5 milyar dolarlık gelir elde ettiğine ve bunun da Afganistan'daki merkezi bütçenin yaklaşık dörtte biri olduğuna işaret eden bir BM raporu hatırlatılarak örgütün olası gelir kaynaklarının sorulması üzerine Ahmedi, bunların dört kalemde sıraladı.

Örgütün kontrol ettiği alanlarda afyon ve madencilik sahalarındaki üretim üzerinden vergi aldığını belirten Ahmedi, örgütün kontrol ettiği alanlardaki geçişlerden bir tür gümrük vergisi de aldığını söyledi.

Ahmedi, dördüncü gelir kaleminin ise, örgütün uluslararası alanda topladığı bağışlar olduğunu belirtti.

Taliban'ın ekonomik gücü nereden geliyor?

İTHALATI KARŞILAYACAK REZERV YOK

Afganistan Merkez Bankası'nın rezerv varlıklarının ABD tarafından dondurulmasına da değinen Ahmedi, ülkenin rezervlerinin 14 aylık ithalatı karşılayacak durumda olduğunu ancak yeni durumda sadece birkaç milyon doların ülkede Taliban'ın kullanımında olduğunu ve bununla sadece 2 günlük ithalatın karşılanabileceğini söyledi.

Ülkede banka mevduatlarının yaklaşık yüzde 70'inin dolar cinsi olduğunu ancak yeni durumda mevduat sahiplerinin paralarını ancak Afgani olarak çekebileceklerini belirten Ahmedi, ülkede enflasyonun hızla artmasını beklediğini de ekledi.

Taliban, Afganistan Merkez Bankası Başkanlığına Hacı Muhammed İdris’in, Maliye Bakanlığı'na Gul Agha’nın atandığını açıklamıştı.

'Taliban ile CIA görüştü' iddiası!

Kabil’den kaçış uydudan böyle görüntülendi

Taliban'a göre Afganlar ekonomik nedenlerle ülkeden ayrılmak istiyor

İşte Taliban'ın lider kadrosu

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)