BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiCari açığa bavul engeli----

Cari açığa bavul engeli

Cari açığa bavul engeli
12 Temmuz 2014 - 08:04 www.finansgundem.com

Bavul ticareti cari açığa ilaç gibi geldi

Cari açık Mayıs’ta bavul ticaretindeki artış ve altın ithalatındaki düşüşle 3.43 milyar dolarla beklentilerin altında kaldı. Kümülatif açık 1 yılın en düşük seviyesine geriledi.
 
Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı cari açık, Mayıs ayında  beklentilerin altında kaldı. Merkez Bankası’nın verilerine göre, cari açık Mayıs’ta 3.43 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ekonomistler 4 milyar dolarlık açık öngörüyordu. Cari açık geçen yılın aynı döneminde 7.61 milyar dolar çıkmıştı. Aylık bazda tahminleri yanıltan cari açıkta, altın ithalatının düşük kalmasının yanı sıra bavul ticareti gelirlerinin artış göstermesi ve iç talepteki yavaşlama etkili oldu.
 
Yılın ilk 5 ayına bakıldığında cari açık yüzde 38.5 azalarak, 19.8 milyar dolara indi. Nisan’da 56.81 milyar dolar olan 12 aylık kümülatif cari açık, Mayıs’ta da düşüşünü sürdürerek 52.64 milyar dolara geriledi ve yılın en dip düzeyine geriledi. Kümülatif açık 2013 sonunda 65.1 milyar dolar seviyesindeydi.
 
Altında keskin düşüş
 
Parasal olmayan altın kalemi altında, bir önceki yılın ilk 5 ayında 5.23 milyar dolar net altın ithalatı gerçekleşmişken, bu yılın aynı döneminde 719 milyon dolar net altın ihracatı oldu. Bavul ticareti Mayıs’ta 796 milyon dolar, ilk 5 ayda 3.75 milyar dolara çıktı.
 
Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, bavul ticareti ve taşımacılık gelirlerindeki güçlü seyrin cari açığın beklenenden iyi gelmesini sağladığını söyleyerek, “Avrupa ekonomilerindeki toparlanma ile ihracattaki canlanma, net altın ihracatı dengesindeki iyileşme ve iç talepteki yavaşlama ile cari açık hız kesmeye devam ediyor. Cari açıktaki düzeltmenin yılın geri kalanında da süreceğini düşünüyor ve yılsonu için 49.5 milyar dolarlık yani milli gelire oranla yüzde 6 olacağı yönündeki tahminimizi koruyoruz” dedi.
 
Orta Vadeli Program’da (OVP) cari açığın 2014 yılını 55.5 milyar dolar ve milli gelire oran olarak yüzde 6.4’te tamamlaması
bekleniyor.
 
6.7 milyar $ kaynağı belirsiz para
 
Yılın ilk 5 ayında net hata noksa yani Türkiye’ye gelen kaynağı belirsiz para miktarı 6 milyar 708 milyon dolara ulaştı. Merkez Bankası’nın verilerine göre Mayıs ayında “net hata noksan” kaleminde 948 milyon dolarlık kaynağı belirsiz para girişi yaşandı. Net hata noksan Ocak ayında 2 milyar 862 milyon dolar, Şubat ayında 2 milyar 317 milyon dolar, Mart’ta 1 milyar 967 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmişti. Nisan’da 888 milyon dolar kaynağı belirsiz para çıkışı oldu. 2011’de 9.1 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihinin en büyük para girişi yaşanmıştı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)