BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaCapital Economics dolar tahminini yükseltti----

Capital Economics dolar tahminini yükseltti

Capital Economics dolar tahminini yükseltti
16 Haziran 2022 - 12:46 www.finansgundem.com

Londra merkezli ekonomik araştırma ve danışmanlık şirketi Capital Economics, TL'deki değer kayıplarının hızlanarak devam etmesini bekliyor. İngiliz şirket 2023 için seçim, faiz ve dolar senaryosunu duyurdu.

Capital Economics, 2022 sonu için dolar/TL tahminini sert şekilde yükseltti. Şirketin James Reilly imzalı analizinde, dolar/TL için 2022 sonu tahmini 18'den 24'e yükseltildi.

2023'in ilk yarısında kurun 26 ve üzerini görebileceği tahmin edilirken, Haziran 2023'teki seçimi muhalefetin kazanması ve sonrasında agresif şekilde faiz artırılması durumunda kurun 2023 sonunda 24'e, 2024 sonunda da 20'ye gerileyeceği öngrülüyor.

ŞARTLAR DAHA KÖTÜYE GİDİYOR

Mayıs başından beri TL'nin dolar karşısında yüzde 15'lik değer kaybettiğini belirten Reilly, koşulların daha kötüye gittiğini ve değer kaybının hızlanmasını beklediklerini söyledi.

Küresel finansal koşulların sıkılaşmakta olduğuna ve gelişen piyasalar için dış koşulların son haftalarda kötüleştiğine ve risk iştahının düştüğüne dikkat çekilen analizde, bu durumun TL üzerinde diğer gelişen ülke para birimlerine kıyasla daha fazla baskı yarattığı, çünkü Türkiye'nin dış kırılganlığının yüksek olduğu dile getirildi.

TL'DEKİ HIZLI DEĞER KAYBINDA İÇ KOŞULLAR BELİRLEYİCİ

Emtia fiyatlarının yüksek seyrettiği ve Türkiye gibi emtiada net ithalatçı ülkelerin para birimlerinin de baskı altında kalmaya devam ettiğine işaret edilen analizde, dış ortamın kötüleşmesine rağmen Türkiye'nin ‘yeni ekonomi modeli' kapsamında geleneksel olmayan politikaları uygulamaya devam ettiği, bu yüzden de TL'deki hızlı değer kaybında iç koşulların belirleyici olduğu iddia edildi.

ENFLASYON YÜKSEK SEVİYELERDE KALMAYA DEVAM EDECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mevcut duruma rağmen geçen hafta faiz indirimlerine devam edeceklerini söylediği hatırlatılan analizde, enflasyonun yüksek ve reel faizin derin negatif bölgede kalmaya devam edeceği beklentisine değinildi.

Kur artışına rağmen yüksek enflasyon nedeniyle reel efektif döviz kurunun arttığına ve bunun da Türkiye'nin rekabetçiliğini zayıflatıp cari denge üzerinde baskının artmasına neden olduğuna değinilen analizde, bunun tersine çevrilmesi için reel kurun düşüşüne ihtiyaç olabileceğine dikkat çekildi.

'YENİ EKONOMİK MODEL' VURGUSU

Hem dış koşulların kötüleşmesi hem de yeni ekonomik modelde ısrarın Türkiye'nin kredi iflas riskinin 2008 seviyelerini aşmasını beraberinde getirdiğini, artan jeopolitik risklerin de risk primini artırdığını belirten Reilly, Finlandiya ve İsveç'in üyeliği konusunda NATO'nun geri kalanı ile yaşanan ihtilaf ve Yunanistan ile yaşanan gerilimlere işaret etti.

Makro ekonomik zeminin TL'yi sıkı bir şekilde baskı altında tutması beklentisine yer verilen ve “Gelecekteki politikaların TL'deki değer kaybını durdurma için çok şey yapacağından şüpheliyiz” ifadesi kullanılan analizde, son günlerde alınan sıkılaştırıcı önlemlerin, talebin bir miktar azalmasına ve fiyatlarda yukarı yönlü baskıların hafifletilmesine yardımcı olabileceği fakat bu tür önlemlerin Faiz artışı gibi geleneksel politika araçlarına kıyasla etkinlikten yoksun olduğu aktarıldı.

Analizde, Türkiye’nin brüt döviz rezervlerinin de dış finansman ihtiyaçlarına oranla çok düşük olduğunu gösteren grafiğe yer verildi.

Fed'den 75 baz puanlık artış doları nasıl etkiler?

Dolarda sınırlı yükseliş

Yüksek faiz artışı Türkiye'yi nasıl etkiler?

Enflasyonla mücadelede BSMV adımı

Bakan Nebati'den enflasyonla mücadele açıklaması

Yeni ekonomi paketinde neler var?

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)